用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 睇電視、電話會加重自閉和感統問題嗎? ...
go

睇電視、電話會加重自閉和感統問題嗎?

個2歲仔剛被評估為有 ASD, 但 daddy 好鍾意開電視比佢睇 YouTube 兒歌(不停播一小時或以上),又比佢玩 iPhone Siri。

我反對佢這樣做,但佢不聽,又認為可以幫助學習。

我好煩惱,不知究竟應否堅持。

好多醫學報告都指, 睇電視/IPAD係單方的, 而自閉症就係先天欠缺雙方的溝通. 所以睇電視的確令自閉症更加嚴重, 佢地不停INPUT, 但唔識OUTPUT回應外界.

仲有好多電子發聲玩具都有影響

回覆:睇電視、電話會加重自閉和感統問題嗎?

我都覺得係…
近年多左好多好細個被評為自閉傾向,原因是過早接觸電子產品或過份沉迷。

多謝你地的意見,我已鎖起所有電子發聲玩具,但電視同電話,就要說服老公

回覆:Thisisbeanie 的帖子

其實電子發音玩具沒有問題。只是要人同一齊玩和有互動。好多中心都系玩呢D。但電視和電話可以限時,獎勵式給予玩。

Watching TV less than 1 hr every day is better.

http://unclessays.com/2014/01/07 ... %e8%a6%96%ef%bc%9f/

引用:其實電子發音玩具沒有問題。只是要人同一齊

原帖由 money82 於 15-12-01 發表
其實電子發音玩具沒有問題。只是要人同一齊玩和有互動。好多中心都系玩呢D。但電視和電話可以限時,獎勵式 ...
如果小朋友大D夠高自己開電視點限制佢?

回覆 Lingyau1221 的帖子

remove 電制, 收埋power cable

回覆:Big-Mouth 的帖子

So adult is difficult to watch too, can not teach him understand watch too much tv is not good?

大人自己要犧牲睇少D電視,令睇電視不再成為習慣
教睇電視唔好,等於教食糖唔健康一樣咁難,FADE OUT佢,再轉移興趣和活動方式

it is time to consider removing tv from your home

所有大人覺得吾好,吾健康,都一刀切斷左距。那你的小朋友還有童年回憶?和正常小朋友還有話題?電視,電子產品都有他的優處,只系父母點用。我自己好記得睇一實例,一個爸爸說因為一套爆旋陀鏍,拉近他仔和其他同學仔距離和溝通,因為大家有共同話題和興趣。我地呢代大部分都系睇卡通片大,要有影响,我地呢代都會有大量自閉。

當小朋友係A,就唔好睇咁多電視,有D家長當電視係奶嘴,一扭就開,甚至咩時間都開,唔睇都開,食飯時間就拿部電話、IPAD俾小朋友玩,對正常小朋友都有影響,何況係社交、感統有問題的A仔。我見過正常讀主流的小朋友(十幾歲),因為過於沉迷電子產品,唔再想同真人溝通,我真係覺得佢地的行為非常之自閉。

糖食得,電視都睇得,因為係對世界認知的一部分,但唔好變成習慣,唔食唔得,唔睇唔得。

對於樓主的問題,睇Youtube係可以學到野,對家長(尤其係怕麻煩的爸爸們)當然係好舒服,因為唔駛自己辛苦教,但最好要節制,家長要多D真人面對面教授,同小朋友有交流,另再加小量Youtube輔助,除非你老公唔介意小朋友繼續唔望人,對人無反應,同埋以後可能唔鍾意睇書,因為電視太刺激,書對佢地非常黎講係非常唔好睇。

唔理人同埋學唔到野,邊樣問題大d? 我可以講,唔理人係非常大的問題。

我地小時都無Youtube和smartphone,一樣學到野,仲有播兒歌可以用HIFI,播聲音就可以。