用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 擔心冇書讀
go

擔心冇書讀

in咗幾間, 全部都要等到12月先有結果, 自己讀緊間n已經同我哋講阿仔係後備, 好擔心阿仔冇學校收, 如果真係冇學校收, 可以點做?

回覆 緊張媽媽大師 的帖子

不要灰心, 朋友細b都已有 offer 呢﹗可以上教育局網頁, 屆時會列出幼稚園空缺情況

放心,實有架.加油......

多謝大家安慰!

引用:in咗幾間,+全部都要等到12月先有結果,+自己

原帖由 緊張媽媽大師 於 15-11-30 發表
in咗幾間, 全部都要等到12月先有結果, 自己讀緊間n已經同我哋講阿仔係後備, 好擔心阿仔冇學校收, 如果真係 ...
有冇問老師點解後備呀

回覆:擔心冇書讀

一定有,睇你要乜

回覆:JUNE408 的帖子

加油,對小朋友有信心,一定會有適合的學校的。

回覆 JUNE408 的帖子

本身我仔講嘢比同齡慢, 所以之前攞咗好多間報名表到最後都冇交, 唔去見, 因為驚嚇怕仔仔, 而家見個d都係一d普通而唔太谷嘅學校, 但都好似好大競爭咁.

回覆 ymjchan 的帖子

多謝support!

其實我覺得小朋友適應力好強,通常會愈見愈好,所以俾0的信心你自己小朋友,多嘗試,就多個機會。

引用:回覆+JUNE408+的帖子 本身我仔講嘢比同齡

原帖由 緊張媽媽大師 於 15-11-30 發表

本身我仔講嘢比同齡慢, 所以之前攞咗好多間報名表到最後都冇交, 唔去見, 因為驚嚇怕 ...
點解咁傻咁諗呀?!有交Form有得見就係有機會,無交Form連見機會也沒有!加油呀

緊張媽媽大師 發表於 15-11-30 16:08

本身我仔講嘢比同齡慢, 所以之前攞咗好多間報名表到最後都冇交, 唔去見, 因為驚嚇怕 ...
小朋友好快會追番到...但你唔交FORM就會無左個機會..或者人地學校覺得你小朋友係得架呢...

回覆:緊張媽媽大師 的帖子

加油呀!我之前都有擔心過呢個問題,努力!應該會有幼稚園架

回覆:擔心冇書讀

實會有K1讀,不過有機會不是首輪正取生或你心儀學校,1月註冊後教育局會顯示有餘位的學校呢

唔使擔心嘅, 始終有好多人都有幾個OFFER, 遲早要放番出嚟, 到咗1月註冊日之後, 實有位.

同你一樣,我個仔都係講嘢方面較慢,現讀N的學校只得waiting,所以我同佢報咗14間,亦如我所料,差不多所有面試都冇講過嘢,in到我都心灰意冷,但竟然收到2個offer,一間勁有愛心肯相信我小朋友唔係啞的而收佢,另一間in時全程冇開過聲,但in完走的時候突然fing開我隻手跑返入課室笑晒口攬住老師說抱抱,可能係咁俾佢攬咗個offer返嚟,小朋友發展有早有遲,做父母除了擔心,可以做的就是給他製造更多機會,唔使擔心佢辛苦,返緊N班的,面試對佢嚟講好似返學咁,只是地點人物不同了,佢哋有時會突然給你意外的驚喜,但如果你唔同佢報名就連少少碰運氣的機會都沒有了

回覆 HAPPYBEEBEEBEE 的帖子

係,我仔係細B,無讀過N班,面試時先剛2歲,真係先開始講野,好明白樓主既擔心。但我就諗住俾個機會佢同自己,試下啦,不過都係報左2間當區較出名的幼稚園,屋企聽到我話要報7間都覺得我怪獸,實則係佢地住係井底就真,不過第一次面試後,佢地就知我係岩既,因為仔仔見到陌生人唔肯講野,但指令就做晒,好彩有一間老師肯同佢玩,佢先肯講野咋,而尼間亦收左仔仔,仲係當區較出名既,所以我好開心。雖然面試過程係頗令人失落,但都要面對,盡力面對之後就等結果吧,同時諗下最壞時應該怎麼做。我收到第一間結果時只得WAITING,已經諗掂,結果真係無人收,唯有俾佢開心多年,下年再報過啦,如果有人收K1,都會俾佢讀,如果真係讀唔上,就重讀啦,迫唔黎既。況且成績好又唔代表一定會係成功人士,成功人士又唔等於一個心地善良既人,塞翁失馬,焉知非福,未到最後,都未知是好是壞,一切自有安排,順其自然,唔好太擔心,媽媽呵呵,乖~
有唔開心,上黎大家傾下,最少唔駛俾3姑6婆煩先~

一定有,不過未必岩心水

最緊要有問題一定要去面對,勇敢D,自己教多D仔仔,再唔係搵出面專業人士幫手,仔仔需要媽媽幫忙,加油!我仔成日坐唔定,我爸仲問佢係唔係有D過度活躍,但叫佢企係某地方,佢會企,不過一陣啦,加上未講到句子,所以我都約左健康院做評估,幫我睇睇,唔駛亂咁擔心先。
俾D時間仔仔成長,大個左,差距會無咁大

加油, 預祝你找到一家你BB讀得開心的學校!