用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想找tsa資料
go

想找tsa資料

我嘗試上教育局網頁揾但揾唔到詳細資料,請問有無人知道有關tsa既資料,包括個機制,用途,對學校影響etc?

之前一路都持平,依家講到要罷課咁濟,唔想道聽途說,支持與否都想清楚來龍去脈先。 thank you!

回覆:ffaye 的帖子

在搜尋器上打TSA,有個TSA官方網頁,試卷也有上載的。

http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/PriPaperSchema.html

ffaye 發表於 15-11-30 14:01
我嘗試上教育局網頁揾但揾唔到詳細資料,請問有無人知道有關tsa既資料,包括個機制,用途,對學校影響etc?
...
TSA其實係考試局攪出嚟.......

TSA係乜?
http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/Faq.html#Q01

歷屆TSA試卷
http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/PriPaperSchema.html

自己去睇下深唔深, 有冇需要操練, 唔好淨係聽人講
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

支持看清楚!不要人云亦云, 坦白講,英文小三TSA偏淺,中文閱讀理解三篇頗長,但不算艱深,中文寫作不限字數,應該淺過校內試!

hkpapa852  小三有4萬幾人圍你喎  發表於 15-11-30 15:37

回覆:想找tsa資料

我覺得取消TSA的話,受害的是就讀不達標學校的學生。

引用:我覺得取消TSA的話,受害的是就讀不達標學

原帖由 karen55407 於 15-11-30 發表
我覺得取消TSA的話,受害的是就讀不達標學校的學生。
有道理

講得好,不過中文閱讀真係難難地, 我唔記得小三識唔識重雙否定句. 同TSA目標係唔係要操岩哂, 要岩7成, 我相信大部份小三學生唔操都得.

問題黎喇, 點解要操TSA?
其一係上面有壓力.
其二, 係模擬題既出版商同校方之間有千絲萬縷既利益關係.
明明PAST PAPER 放哂上網, 點解都要操九流既模擬題?
好好諗下就明.