用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 對蘇浙小學既感想/分析及歷年中一派位分享, 希望幫到大 ...
go

對蘇浙小學既感想/分析及歷年中一派位分享, 希望幫到大家. [複製鏈接]

作為小朋友係蘇小畢業既家長,都想為蘇小寫返幾隻字,希望幫到小朋友想入讀蘇小既家長。
以下只係根據我小朋友由N班讀到小六既經驗而寫,如有偏差請見諒:

• 教學模式
    傳統教學,著重語文能力,全普通話(除英文科外)教學,學校有兩名全職英語老師,每天最少有一堂英語課。

• 合適既功課量
    功課每日有5樣左右,但因為有功課堂的原故,所以大部份都可以在學校完成。

• 有道理既考、測、默
    真係差不多每星期都有各科的考、測、默,但亦因為密,所以每次既範圍都比較細,都唔難應付。

• 冇壓力下既TSA
    大家呢排好關心既TSA,好好彩,可能由於蘇小係私小既關係,所以由教育局既壓力近乎冇,我地只係見過小朋友做過一本TSA練習作家課,我地亦幾乎冇買過練習比小朋友做。

• 意想不到既派位結果
    升中成績亦係出奇咁好,參考過去幾年既派位,我估計派到Band1/2/3中學既比例係大約係6:3:1。
    令外,蘇小係冇直屬中學既,就連同一辦學團體既寶馬山蘇浙公學,都唔係真屬中學,不過講真直入都未必會讀。

• 聽/講 普通話/英文 "語境"
    關於"語境"有我小朋友未入讀前想像唔到既好處,我地當年選蘇小都係因為佢用全普通話(除英文科外)教學,本來只希望為小朋友打好普通話既語言基礎,但原來好多外國(瑞士/德國/英國/美國都有)公司派黎香港工作既父母(以我既小朋友為例,由K班至小三有半班同學有呢個背景,有小部份既家長係兩位都唔識中文既)都一樣有呢個想法,係咁既情況下,除上課時用普通話,好多時小朋友既溝通語言就係英文,變相聽/講英文既機會就大大提升。出黎既結果就係相對其他小學生,冇論普通話/英文既聽/講機會同能力都有一定水平,呢點係我地意想不到既。

• 轉校的傳言
    班裡係會有同學因蘇小相對注重中文背誦未能適應而轉校,但真係小數而且唔係因為成績差。
    其實小四之後,可能小朋友穫得能以普通話作溝通語言既能力,中文亦開始比較深,對於非本地/中國既學生係比較吃力,好多"外籍"父母就會將小朋友轉讀國際學校,或回流祖家,當然亦有到外地升學既學生。

• 極大改善空間既校舍設施
    由於校舍比較細同已有超過50年歷史,校舍環境及設施真係同其他小學相差太遠,連一個正式既籃球場都冇。

• 偏向的校外活動
    比較小校外活動、冇辦任何遊學旅團。亦由於校舍冇正式球場或泳池,都唔太鼓勵學生參加校外體育比賽。
    反而有積極參與中英文朗誦及舞蹈比賽,而且穫得相當多既獎項。

附加:蘇小2012至2015年中一派位結果(數據由互聯網穫得作出統計)

ella1029   tks  發表於 15-12-1 17:18
   26    0    0    0

回覆:大媽爸爸 的帖子

Thank you for your share

讀蘇浙的小朋友是否要普通話好好才跟得上? 請問派中學犉位好嗎?

KTP 發表於 15-11-30 22:05
讀蘇浙的小朋友是否要普通話好好才跟得上? 請問派中學犉位好嗎?
普通話方便覺得唔駛太擔心,小一入學時可能要小小時間適應,但亦因為係全普通話環境教學,小朋友好快就可以掌握得到,到小四左右後,直情係小朋友教返我地普通話

中一派位真係幾好架,你可以參考令一位家長既POST
蘇浙2014-2015升中派位
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3187679&fromuid=1764167

回覆:sallyshlau2 的帖子

好詳盡呀,謝謝你

回覆:對蘇小既感想,希望幫到想小朋友入讀蘇小既家長。

不好意思,有點疑問,根據以下這由小學概覽取得的資料。小一或小二有7班,但到了小六減至4班,如保守估計30人一班,既是走了90人。請問是什麼原因會縮了班?

謝謝!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆:WH127 的帖子

據我所知,每年小一開的班數也不同。像來年 9 月好像只開 4 班小一(資料來自先前的簡介會)

大媽爸爸    發表於 15-12-1 17:28

回覆 lowlow228 的帖子

點解反而少了?

回覆:lizhiyouxi 的帖子

(只是估計)班房得咁多間,佢可能來年多開了幼稚園一班,咁小學便要小一班。
又或者先前小一多開了班(先前見是固定 4 班的)他們會繼續升上去,要俾返班房佢地升上去.

其實今年小六得 4 班,即代表下年只有 4 間房吉了岀來

Thanks for your sharing! That's a really useful info to us.  May I know which secondary school did your child go now?

回覆 lowlow228 的帖子

对哦,只有4间房,而且老师也只够4个班的老师,看来今年小学竞争很激烈呀。而且现在上K1的已经比去年少1个班了,估计前几年多开了好多班现在没资源了要缩减。。。

回覆:對蘇小既感想,希望幫到想小朋友入讀蘇小既家長。

謝謝各位!另,有点問題想請教。
請問一班約有多少人?
聽聞六年都是同一班同學,即是每年都是原班升讀,对嗎?
班主任会否六年都是同一個?
聽聞班主任是一人負責教多個科目(中,數,常),是否真的?

不好意思!問題多!

对呀,為何升上去,班數會變小了?
是小了三班的同學,真的有點奇怪……

WH127 發表於 15-12-2 14:55
对呀,為何升上去,班數會變小了?
是小了三班的同學,真的有點奇怪……

...

睇清楚D, 係原班同學一齊升上去
例如: 2014/15 小一有7班升上2015/16小二都係有7班喎

只係每年小一開班既數目唔同咋

WH127 發表於 15-12-2 14:16
謝謝各位!另,有点問題想請教。
請問一班約有多少人?
聽聞六年都是同一班同學,即是每年都是原班升讀,对 ...

請問一班約有多少人?
35人左右

班主任会否六年都是同一個?

唔係
聽聞班主任是一人負責教多個科目(中,數,常),是否真的?

好問題,我都問過,今晚問左小朋友再答你

但為何去到小六,只得4班??

謝謝大媽爸爸!

大媽爸爸 發表於 15-12-2 16:42
請問一班約有多少人?
35人左右

同问

zzllpp22 發表於 15-12-3 17:20
但為何去到小六,只得4班??

我嘗試再說明一次

係因為每年收生人數唔同,所以每年開小一既班數亦唔同,唔係縮班或大量學生轉校

例如:
2014/15 有6班小二(2013入讀小一)/4班小三(2012入讀小一),
唔係代表小二上小三係小左兩班生,
而係代表2013年開左6班小一/2012年開左4班小一

ella1029  好詳細!tks  發表於 15-12-4 16:25
‹ 上一主題|下一主題