用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 民XX成員女兒:考TSA好開心
樓主: retriever
go

民XX成員女兒:考TSA好開心 [複製鏈接]

alyk 發表於 15-12-1 13:32
這裏唔見有人批評小朋友, 只是批評陳生不負責任講大話.

陳映霖在公聽會發言時,聲稱考TSA「考得好開心,無 ...

陳生講野, 如你QUOTED 的屬實, 好似CY 咁, 係QUALIFIED 左架...

留意 "他所認識的"

佢無錯... 其他贊同取消既, 佢唔認識姐...

retriever 發表於 15-12-1 13:53
陳生講野, 如你QUOTED 的屬實, 好似CY 咁, 係QUALIFIED 左架...

他所認識的 = 一個都唔識

引用:Quote:punlik+發表於+15-12-1+10:10+這間學

原帖由 retriever 於 15-12-01 發表
其實講到尾, 就係自由...
根本就係咁簡單,你真係俾人有自由嘅選擇,問題將會迎刃而解。各取所需!

punlik 發表於 15-12-1 12:01
其實就好似跑步甘, 大家都跑得好辛苦.
大家要求話,政府想嚇辦法啦.唔好跑啦.
政府話,哪!行去旁邊拉.( ...

好似一間公司咁, 股東同董事係分開既... 董事作為專業經理人, 負行政職務實行股東既意志...

立法局就好似代表大家(肢東)意志既股東會咁... 股東唔係行政單位...

所以市民鬧, 其實好有建設性喎...

難道市民要提供切實可行方案比教局執行?!

市民聲音好清楚, 私校帶頭話TSA 唔關教學事....

油天唔係大部份家長既甜心, 千萬唔好以為個個家長鍾意谷功課... (如果油天調過另一個網, 睇下係咪一樣受歡迎?)

你講既其他野, 我又睇唔到保留TSA 有什麼地方可以幫到學生?

有版友話TSA OPTIONAL, 或者RANDOM 或者不記名...

我覺得都係WORKAROUND... 減低爭拗同比個位政府下台階...

最好政府俾証據大家睇下, 因為TSA3既存在, 曾經做過D 咩好事, 幫過學校同學生...

如果欠缺.... 真係睇以任何型式保留小三評核...

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-12-1+13:20+有培

原帖由 nintendo 於 15-12-01 發表
吓?重讀 local ? 直接去英國 boarding school 啦。
係喎,禮義廉高層子女大多是海外升學!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+nintendo+於+15-12-01+發表吓

原帖由 ANChan59 於 15-12-01 發表
係喎,禮義廉高層子女大多是海外升學!
仲有議事堂大大聲話香港教育係優質嘅,子孫係外國讀書嘅,都為數不少,甚或至係大多數添。

loveDD 發表於 15-12-1 09:25
或許還有第三類好像我這種,反感政府大大隻字,幾百篇報告説什麼「融合教育」、「求學不是求分數」,轉頭用 ...

第4類: TSA affected the focus of the curriculum for junior form of the primary school.

E.g. see the extract from the facebook of 老師心聲

"我是一名小學中文科老師。
首先,我是贊成取消TSA,
雖然我是操TSA能手。
其實所謂「操」,關鍵不在於量,而是熟悉評分準則,即「中point」,尤其是作文和說話。
我們其實是教一套評分標準,當然問題就是:
為什麼要跟這套標準啊?
答案當然是因為是教育局定的啊!

很多老師自願或被迫的去改卷,就是想去了解如何評分。所以教育局無呃人,如果明白個規則,其實好易達標,都算是基本能力。

問題是......為什麼一定要跟這個規則呢?
所以家長們群起反抗的,應該是個考試內容和評分標準,「減功課量」便不中TSA的問題核心了。

舉例解釋,小三實用文只考:賀卡、邀請卡、書信。
老師是不敢多教其他總類,例如感謝卡,因怕學生們混淆;而書信亦不用多寫內容,只須數齊格式和「中point」,教的是答題技巧。
這些練習量多辛苦嗎?不!很快做完,字少+完全冇創作空間,
語文根底差的人只要有方法也可達標(真的、有些學生因而很有成功感),
但當然,這實在是局限了學生的學習。

所以如果單爭取「減功課量」而取消「TSA」是不實際的,因為行家便會明白,在眾多功課種類中,TSA其實算易做。

大家有這種錯覺是因為坊間d補充改哂名做TSA,但其實佢地一直存在,只是呢十年用了「TSA」個名,你們反了「TSA」,他們便會再改名,例如資優數學、拔尖中文等。

最後,我強調贊成減少功課量,希望所有家長真心支持到底!"

October.  點止TSA, 考DSE都係最緊要中POINTS.  發表於 15-12-1 21:32
Yanamami    發表於 15-12-1 15:03

引用:Quote:loveDD+發表於+15-12-1+09:25+或許還

原帖由 Doray 於 15-12-01 發表
我是第4類: TSA affected the focus of the curriculum for junior form of the primary school.
很贊成。其實之前都講過,Tsa 就像是要猜估「聖意」一樣,究竟點答先攞到分。但問題是,俾你攞到高分,完全不代表你叻咗,反之,其實只代表你知道怎樣答model answer. 再這樣下去,我們下一代的創意又從何而來?其實個教育制度是不鼓勵學生有independent thinking 的,咁落去,香港只會越來越退步。真的很心痛!

引用:

原帖由 aquasee 於 15-11-30 發表
所有reseach 都要明白啲control group係咪valid

回覆:民XX成員女兒:考TSA好開心

你會唔會因為無TSA為你子女選擇一間低Banding嘅小學。 會唔會因為有TSA 去放棄喇沙。st Mary呢。 TSA只是一次考試。啲小朋友唔會因為咁而無咁土辛苦。不用以此作政治表演

‹ 上一主題|下一主題