用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 民XX成員女兒:考TSA好開心
樓主: retriever
go

民XX成員女兒:考TSA好開心 [複製鏈接]

引用:Quote:glo000+發表於+15-11-30+21:54+全世

原帖由 hkpapa852 於 15-12-01 發表
你同佢放心,能盡忠於黨,福建培僑漢華香島,梗有位留俾佢個女,甚至可能得鄺政協垂青,旗下3大名校都留埋 ...
再唔係咪菲律賓或夏威夷囉!

hkpapa852  唔駛, 搭火車北上應該都好多選擇  發表於 15-12-1 09:15

咁重大既事情, 點解唔見「香港家長聯會」會長,「油尖旺區家長教師會」會長,前香港管理專業協會李國寶中學家長教師會主席既C煙BB出聲既?

Hillkymama  星期五晚個閉門家長會有佢份,佢喺後門走咗. 連閉門會都有家長反TSA,佢仲邊敢咁快出黎呀.   發表於 15-12-1 10:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

連關佢事果個"唔得掂" 都閃左唔之去左邊....

私煙呢D 緊人潛水啦...

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-12-1+08:56+

原帖由 retriever 於 15-12-01 發表
或許還有第三類好像我這種,反感政府大大隻字,幾百篇報告説什麼「融合教育」、「求學不是求分數」,轉頭用小三成績去judge一間小學是否合標。

retriever 發表於 15-12-1 09:23
當你見到C煙BB既頭銜:
「香港家長聯會」會長,「油尖旺區家長教師會」會長,前香港管理專業協會李國寶中學家長教師會主席

你就明白教育局同家長聯會既閉門諮詢會其實有咩用
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 連關佢事果個"唔得

有報導說昨天海關有打擊「私煙」行動,及已將搜獲的「私煙」銷毀。

引用:而家d人似討論個老豆呢種擺女擺學校上枱嘅

原帖由 ckh311 於 15-12-01 發表
而家d人似討論個老豆呢種擺女擺學校上枱嘅行為多過話個小朋友唔啱喎,真心覺得個小朋友最無辜,俾阿爸攪到 ...
係囉! 星期日都著校服,真係想幫都幫唔到。

ffaye 發表於 15-12-1 08:44
想請問好同唔好既業績對學校有咩影響?唔係應該對低水平既施以援手咩?

...

有無聽過TSA 差政府加資源? 剩聽過TSA差教局比壓力學校(PER 鴨州街坊小學)

其實道理好簡單... 權力差異太大, 緊係高權力果個叫低權力果個做野, 點會掉反轉? 權力高既自修兩件?!!

姐係成日話D 津校, 學生成績有問題會叫D 家長來照肺, 叫家長"留意"下... 愈有"勢" 既學校, 愈會叫家長做野...

嗯... 點樣改變呢個權力不對等關係?!  可能最後走向小學學卷化, 姐係資助跟家長走(應該國外有做呢樣野), 唔係直接俾學校...

引用:Quote:ffaye+發表於+15-12-1+08:44+想請問

有無聽過TSA 差政府加資源? 剩聽過TSA差教局比壓力學校(PER 鴨州街坊小學)

其實道理好簡單... 權力差異太 ...
其實現時「直資」等於另類「學卷」,都係跟人頭。

引用:咁重大既事情,+點解唔見「香港家長聯會」會

原帖由 hkpapa852 於 15-12-01 發表
咁重大既事情, 點解唔見「香港家長聯會」會長,「油尖旺區家長教師會」會長,前香港管理專業協會李國寶中學 ...
話時話,雖然無乜「私煙」嘅報導,但有「痴瘋」,TSA幾有問題都好,真心唔想人仔細細小三就俾班人擺上枱,作為政治工具搞罷課。

loveDD 發表於 15-12-1 09:44
其實現時「直資」等於另類「學卷」,都係跟人頭。

對! 但數目太少, 要改變個生態, 一定係郁官津校.... 唔係好快直資跟返官津條路走返轉頭...

而家直資最平果間都要俾一年萬幾蚊....

retriever 發表於 15-12-1 09:51
對! 但數目太少, 要改變個生態, 一定係郁官津校.... 唔係好快直資跟返官津條路走返轉頭...
可惜依家不少直資學校, 仲乎都"向錢看"多, 尤其小學個D.

點解D二/三線直資中學, 一年學費可以平到700至6000(總之100,000樓之都有大把選擇)?

直資學校收生過份自由, 又攪到標籤化, 好應該強制所有直資中小學都要參加派位, 將部份學位撥入統一派位被人抽.

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-12-1+09:52+

照咁講法,唔係tsa有問題,係權力,政府既問題。。。

不如政府公開一下歷年為tsa唔達標既學校做左d咩,等大家知道tsa既真正作用吖!

punlik 發表於 15-11-30 22:06
你覺得應該取消檢驗還是改革檢驗方法?
其實私校既行動好明顯, 佢地最注重教學效率, 注重家長評價, 點解佢地可以帶頭唔參加TSA?

留意, 你一直關注既BANDING 問題(同時也是私校要擔心的), 同TSA 無關... 至於而家只有幾間帶頭不參加TSA, 要知道得罪教局唔係講玩, 我絕對覺得KYS 校長有GUTS, 多過有人以為佢係度抽水...

講返檢定問題, 我想講既唔係檢驗.... 如果你明白工程或者產品生產, "檢定" 生產過程是否正確執行, 比檢驗成品重要得多...

三眾青安是一例...

再假定豬農跟豬, 如果只考慮豬有幾肥, 結果係最後分銷商(或過程)灌水, 或者食肥仔藥.... 如果真關心豬既質素, 應該睇下個豬農有無做妥野, 譬如: 餵岩既料, 夠唔夠水飲, 有無足夠空間, 有無聽音樂, 有無足夠休息? 咁樣先會生產又健康又肥既豬, 而唔係得閒走去稱下佢有幾重...

好似公聽會果位軒小同學講得岩, 政府宣傳話孩子一天應有多少親子時間, 玩樂時間... 不如政府查下教局(豬農個老細), 有無做岩個過程, 確保生產既豬, 又肥又健康...

punlik 發表於 15-12-1 10:10
這間學校是否家長心儀既學校呢?1.校長有愛心2.學生絕對吾需要操練TSA3.小學派位好.
當依位校長系 ...

其實講到尾, 就係自由...

不同家長有不同需求, 政府攪定個場, 俾自由度家長, 家長會自己埋位...

"作為家長,如果TSA考得吾好,吾是應該檢討嚇咩,點解最後反而是吾考吾想比較.甘樣是對學生有利嗎?壓力肯定有,因為招吾夠人啊.成績又吾太理想."

先唔講小三是否應該有評估(我講查豬農不應查隻豬),就算真係要睇下D 細路既能力, 係咪要STRAIGHT FORWARD D? 有人比較香港同國外既考試, 感概話: "國外考題係考你識幾多, 香港考題係考你唔識幾多"

PRE-S1 係昇中後考... 有D人話 題目要分學生高低, 所以要難D... 我奇怪大家都達標有什麼問題?

孩子解難能力不是在題目中鍛鍊出來的...  君不見不少高分低能?

話時, HKU INFO DAY 咁多家長出席(可能家長學生一半半), 究竟呢十幾廿年, 香港孩子的解難能力, 是進步還是退步? 我覺得香港教育攪到咁, 真係有D 悲催...

回覆 punlik 的帖子

我無話要立即取消...

但係TSA 係無用係好明顯... 長遠應有代替品.

但要檢討教學, 我覺得唔係要查隻豬, 係查D 豬農...

最後係俾家長自由度, 小學學卷化, 家長各取所需...

坦白講, TSA 唔係你話要既野, 只係則面反映某D 你所追求既質素...

我批評一樣野同我自身利益或者有無損失無關...

TSA 自己小朋友能力應付到, 不應成為它存在是否合理的依據...

TSA的存廢, 最終是考慮TSA 的原始目的是什麼, 合理不? 又有無做到它預期的功能?

‹ 上一主題|下一主題