用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 民XX成員女兒:考TSA好開心
樓主: retriever
go

民XX成員女兒:考TSA好開心

回覆:民XX成員女兒:考TSA好開心

八掛問一下,其實有幾多人有上去教局睇下試題

hkpapa852  TSA試題不在教育局, 只在考試局  發表於 15-12-1 08:47

引用:不如重設學能測驗,成績歸返自己,大家happ

原帖由 Wonderlady 於 15-11-30 發表
不如重設學能測驗,成績歸返自己,大家happy
我細過咁樣好愉快

引用:Quote:retriever+發表於+15-11-30+16:53+理

原帖由 punlik 於 15-11-30 發表
小學既英文,學校之間可以是天同地.如果校長轉左,教學方法變左,
學業水準有變化,如果自己個屆成左實驗品. ...
贊成!

唔好強迫性,取消學校操練。改為家長自願性參加,好似Cambridge、校際朗誦、校際音樂節等。

到時應該個個怕執輸,人人報名。報習社又多生意做。

各取所需

引用:Quote:原帖由+punlik+於+15-11-30+發表我反

引用:打個譬如:以前測試一個人叻唔叻,只知道測

如果咁樣講,好多人又會諗考DSE唔公平,我由細到大間學校比你差,幼稚園你讀私幼,我讀屋村幼稚園,小學你讀一線,我就讀二,三線,到中學更加唔使講,你讀band 1,我讀band 3,咁追你9條街都追你唔到喎,咁歸根到底係咪因為一開始就有問題呢?起碼小學玩大抽獎就已經家長無得揀先,no.唔靚講咩都無用。

引用:Quote:原帖由+florence.lau+於+15-11-30+發

現實是要考DSE,小學要分banding,有D學校學術不佳其他方面亦未見優秀。
自己是填鴨式制度下的成功例子,神級女校+香港大學。但出到來做嘢,發覺到最後最重要的成功因素是你點樣令客人滿意,其實是basic social skill.
我沒有説成績不重要,也知道現實是要考Dse. 但只覺得初小的重點應是培養學生的自學興趣和他們的溝通及和人相處的能力。如初小不培養這些,高小更沒時間做,中學更沒時間,咁是否等到大學先等佢發現自己原來冇social skill, 一路以來讀書也只是為爸媽作交代?
這就是為何我們有咁多港孩的原因。

Doray  Exactly!!!  發表於 15-12-1 09:43

glo000 發表於 15-11-30 21:54
全世界都知佢咁麻煩,過2年佢個女考中學,實無top school 敢收佢個女了。

...
你同佢放心,能盡忠於黨,福建培僑漢華香島,梗有位留俾佢個女,甚至可能得鄺政協垂青,旗下3大名校都留埋位俾佢個女
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

呢句真!

引用:Quote:原帖由+florence.lau+於+15-11-30+發

現實是要考DSE,小學要分banding,有D學校學術不佳其他方面亦未見優秀。

其實反對TSA 家長主要有兩批人,一是反對操練,姐係任何操練型既方式都不支持;二是接受操練型方式,只係覺得TSA 唔關佢事,要操寧願操d 對佢地有益既野…

相信你都唔反對操練,留意TSA 同banding 無關,只跟學校業績有關。

回覆:retriever 的帖子

http://skypost.hk/column/%E8%83%A1%E5%AD%9F%E9%9D%92/007003002030/%E5%8F%A6%E9%A1%9E%E6%80%AA%E7%8D%B8%E8%A1%8C%E7%82%BA%EF%BC%9F/197519

(晴報)

引用:Quote:原帖由+punlik+於+15-11-30+發表現實

原帖由 retriever 於 15-12-01 發表
其實反對TSA 家長主要有兩批人,一是反對操練,姐係任何操練型既方式都不支持;二是接受操練型方式,只係覺 ...
想請問好同唔好既業績對學校有咩影響?唔係應該對低水平既施以援手咩?

其實我地首先叫學校停止操練先。要即刻。

punlik 發表於 15-12-1 08:39
認為TSA易考既是麻煩家長?提倡罷課既是為民請命?
雖然我區議會選舉投既是人民力量候選人,但我絕不認為伊 ...
唯一最錯係, 佢地無同學校溝通就開咗學校個名..... 唔開校名, 學校就唔會馬上反擊
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:punlik+發表於+15-12-1+08:39+認為TS

punlik 發表於 15-12-1 08:54
調查話維持現狀同支持改革既都有四成幾,佢吾可以只代表伊部分人嗎?
講左學校名字,一個小朋友就值得家長 ...
攻繫人(尤其對象係小朋友)當然係不對既行為, 但係未得到學校同意下, 隨意開校名, 結果攪到連學校都"反擊", 家長呢種盲目愛黨既心態, 唉!

不如早D叫曾主席幫忙轉去培僑.

Yanamami  佢个女係学校以後唔知点見人~  發表於 15-12-1 09:07

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-12-01+發表

原帖由 punlik 於 15-12-01 發表
調查話維持現狀同支持改革既都有四成幾,佢吾可以只代表伊部分人嗎?
講左學校名字,一個小朋友就值得家長 ...
好似5成幾反對Tsa,2成幾支持(報道),但仲有2成去咗邊?

penpen  人哋唔表態,陳生就強調冇一個贊成取消  發表於 15-12-1 09:09
penpen  或冇意見,應該係有d家長會咁樣  發表於 15-12-1 09:07
penpen  不表態  發表於 15-12-1 09:06

Magggie 發表於 15-12-1 08:48
其實我地首先叫學校停止操練先。要即刻。
你又講呢D? 我之前一講, 即係俾幾個話要馬上取消TSA既家長圍住嚟講佢地既大道理.

而家d人似討論個老豆呢種擺女擺學校上枱嘅行為多過話個小朋友唔啱喎,真心覺得個小朋友最無辜,俾阿爸攪到兩頭唔到岸。
同最錯係開哂校名同叫個女著校服,呢樣俾人第一感覺係你地代表學校出嚟講嘢。