用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 民XX成員女兒:考TSA好開心
樓主: retriever
go

民XX成員女兒:考TSA好開心

retriever 發表於 15-11-30 16:10
回覆 punlik 的帖子
學校受政府資助,咁都要知道有關學校水準,叫學生考核下佢地水平,從而反映有關學校及教學質數~

引用:TSA難吾難, 見仁見智.我同事話TSA

原帖由 punlik 於 15-11-30 發表
TSA難吾難, 見仁見智.
我同事話TSA好簡單.比學校教得仲淺.
學校之間總需要一個方法比較學術水準.
咁先停再想又有什麼問題,點解要先想後停

簽名被屏蔽

引用:Quote:alyk+發表於+15-11-30+16:02+新油聲

原帖由 布希亞 於 15-11-30 發表
油天好野,處理得乾淨利落
直情完美KO, 十分滿分。講完!

retriever 發表於 15-11-30 16:22
回覆 hkpapa852 的帖子

講真所謂 "制止學校操練動議" 係一個補獲宣示, 無物意思...
呢個我又同意,真係冇mug意思~

引用:http://comp.ycps.edu.hk/+學校聲明 +

原帖由 aquasee 於 15-11-30 發表
http://comp.ycps.edu.hk/ 學校聲明
油天處理得體

回覆:民XX成員女兒:考TSA好開心

其實係學校讀咗幾年,由小一開始已考試,唔通家長真係唔知小朋友程度去到邊?亦都唔知學校係該區係咩位置?其實大家揀學校時都會留意過往升中派位,學校質素而決定揀邊間。好似某d私小無玩TSA,唔通d人唔會知間學校質素同程度?
有家長想小朋友考亦有家長唔想小朋友考,其實係咪可改下,如擋自願性質參加?或學校揀代表參加之類?咁壓力會唔會少d?
純粹講下,不喜勿插,謝謝!

引用:Quote:retriever+發表於+15-11-30+16:22+回

原帖由 sadsam 於 15-11-30 發表
呢個我又同意,真係冇mug意思~
個班議員,語言藝術

sadsam 發表於 15-11-30 16:32
學校受政府資助,咁都要知道有關學校水準,叫學生考核下佢地水平,從而反映有關學校及教學質數~
...

其實quality control 基本上有兩方向, 一個係Q 個PROCESS, 一個係Q 個END PRODUCT...

TSA 係Q 個END PRODUCT...

"學校受政府資助,咁都要知道有關學校水準"

理論上有審核跟視學報告的....

另一樣是版友話"學校之間總需要一個方法比較學術水準."

我係好奇比較意義何在?

其他先進國家如何BENCHMARK 學生水平?

lightingchung 發表於 15-11-30 16:33
咁先停再想又有什麼問題,點解要先想後停
如果停咗TSA, 有咩會呢生呢? 我又諗吓D另類嘢:

1. 書商出果堆TSA補充要送去堆田區, 為咗cover呢筆成本, 唯有係課本上改吓版, 然後大幅加價
2. 愛操練既學校, 唔操TSA, 咁操Pre-S1囉(救恩都話多D時間預備Pre-S1喎!), 再唔係, 每日加多兩三樣功課俾你
3. 愛操練既家長, 唔操TSA, 咁可以上多個興趣班/補習班囉! Good!

Doray  課本改版 is another big issue not properly handled by the dump EDB!!!  發表於 15-12-1 09:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有時做人真係幾矛盾,我就唔建議取消,旦又唔想過度操練~~~~~

ckh311 發表於 15-11-30 16:37
其實係學校讀咗幾年,由小一開始已考試,唔通家長真係唔知小朋友程度去到邊?亦都唔知學校係該區係咩位置? ...

"好似某d私小無玩TSA,唔通d人唔會知間學校質素同程度?"

EXACTLY...

正正因為津校係接受政府資助, 而政府點都要睇下你做成點...

問題係, 佢唔係睇下係個農夫有無做好呢份工, 係睇下D 豬肥唔肥....

同三聚青安事件同理, 你個檢定要蛋白質, 我就谷D 有蛋白質既化學反應俾你...

你話牛奶驗下蛋白質有無錯?!

Doray    發表於 15-12-1 09:34

punlik 發表於 15-11-30 16:46
學生將來要分banding, 你報讀學校既然時候會否睇下學校有幾成band1, 如果有,你覺得學校之間比較沒用嗎?  ...

理論上, PRE-S1 已經做左你講既野...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3045047&pid=40822997&fromuid=785576

punlik 發表於 15-11-30 16:46
學生將來要分banding, 你報讀學校既然時候會否睇下學校有幾成band1, 如果有,你覺得學校之間比較沒用嗎?  ...
其實要比較學校水平, 走去各大補習社調查應該更準確

令一個問題, 學校知道自己水平, 係咪一定會"做嘢", 又會唔會同學生反映先?

雖知道現今不少小學, 為保升中派首三志願率, 根本唔會同你講真說話, 而且, 學校實際有幾多B1學生, 小學根本都係得個估字.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

咁樣係 "愛操練既家長" 自己攞泥...

唔等於, 既然你愛操練, 唔爭在俾多個TSA 你...

hkpapa852 發表於 15-11-30 16:11
見到呢篇報導, 我只可以諗到, 保皇黨既"編劇"水平, 同大台一樣低....

淨係一句「考得好開心,冇壓力」就笑 ...
其實背後意思是否:”TSA相對學校的考試,實在好容易,所以考得好開心”?
:P