用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017考大學靚媽型爸們,來分享支持
樓主: wesleypiano
go

2017考大學靚媽型爸們,來分享支持   [複製鏈接]

^--^ 發表於 17-8-20 01:57
請問如果只有GCSE(F5)中文,無報AS,A2中文,可以以non jupas報香港的大學嗎?
...
好似得,不過你最好上目標大學網站睇清楚。

etoile 發表於 17-8-20 22:15
好似得,不過你最好上目標大學網站睇清楚。

Thanks ar 同埋恭喜您呀⋯⋯等您出書

etoile    發表於 17-8-20 22:25

etoile 發表於 17-8-20 22:08
乜都未收到。
今日Cambridge有個reception,阿囡話冇人收到嘢。上次出conditional offer都係by mail,所以 ...

咁咪未做得visa 囉? 幾時開學?咁做visa咪有啲"mun"?

etoile 發表於 17-8-20 22:08
乜都未收到。
今日Cambridge有個reception,阿囡話冇人收到嘢。上次出conditional offer都係by mail,所以 ...

但我朋友的孩子已经在昨天收到了Cambridge 的CAS 了。

PenguinQQ 發表於 17-8-20 22:51
但我朋友的孩子已经在昨天收到了Cambridge 的CAS 了。

其實我想問,呀仔考咗Math 同 Further Math 8 個modules, 包括 C1, C2, C3, C4, S1 S2, M1, M2. 我聽佢學校師兄講,呢次考得好,就等於A level穩取一個A*. 嗰個師兄佢有Cambrdge 定LSE conditional offer 要A*AA, 佢好開心好有信心話上年中六考完呢8個modules已經有一個A*, 仲欠兩個A 就搞掂。
我其實唔明點計出嚟,有家長可以指點下嘛?

Ruby1219 發表於 17-8-20 22:39
咁咪未做得visa 囉? 幾時開學?咁做visa咪有啲"mun"?
10月開學,預9月底飛,好大機會要做快証。

PenguinQQ 發表於 17-8-20 22:51
各college好似獨立運作。阿囡話佢間college係寄信而唔係email。
我都想快D收到CAS搞visa!

etoile 發表於 17-8-22 17:21
各college好似獨立運作。阿囡話佢間college係寄信而唔係email。
...

就算Cambridge 九月尾才Orientation 也好,你也要做visa 快証啊!

etoile 發表於 17-8-22 17:21
...

其实你可以叫呀女打电话给College 的admission staff, 叫他们帮忙先出CAS by email ,他们应该会帮手的。

PenguinQQ 發表於 17-8-23 11:17
其实你可以叫呀女打电话给College 的admission staff, 叫他们帮忙先出CAS by email ,他们应该会帮手的。
...

Term break, 大學宿舍會唔會係假期關閉?要飛回港。

回覆 dizidizi 的帖子

通常唔會?只有暑假果 8 星期宿舍先關門。

1998Ruby1998 發表於 17-8-24 10:00
回覆 dizidizi 的帖子

通常唔會?只有暑假果 8 星期宿舍先關門。

謝謝。

PenguinQQ 發表於 17-8-23 11:17
...
佢哋一早已經有group chat,互通消息,亦已經有人問過學校,好似話今日先寄出俾international students。

dizidizi 發表於 17-8-24 09:40
Term break, 大學宿舍會唔會係假期關閉?要飛回港。
阿囡college有得揀:A. 全年住曬
B. 聖誕假唔住
C. 復活節假期唔住

我哋諗住揀B。

etoile 發表於 17-8-24 12:14
阿囡college有得揀:A. 全年住曬
B. 聖誕假唔住
C. 復活節假期唔住

咁係咪要搬走啲嘢?係咪嗰斷時間唔收錢?

Ruby1219 發表於 17-8-24 12:24
咁係咪要搬走啲嘢?係咪嗰斷時間唔收錢?
房內有櫃可以鎖住唔搬走,international students仲有additional storage space。住少D俾少D。

回覆樓主

Hello, 大學生活開始了-大家仔女習慣未?你地仔女大學每星期大約上幾多鐘堂?

wesleypiano 發表於 17-11-5 06:49
Hello, 大學生活開始了-大家仔女習慣未?你地仔女大學每星期大約上幾多鐘堂?
...
呀仔話好忙呀!忙上堂、忙煮飯(同hall另外兩個宿生一齊夾食)、忙溫習、忙活動,逢星期三晚上orchestra要練習,佢買左架二手單車來回,節省一半時間,平時只同佢whatsapp幾句,星期六才找他傾下電話咋

yfchanMa 發表於 17-11-5 11:51
呀仔話好忙呀!忙上堂、忙煮飯(同hall另外兩個宿生一齊夾食)、忙溫習、忙活動,逢星期三晚上orchestra要 ...

Typical 大學留學生生活,好充實,好令人羨慕呀。
佢有無講課程challenging 嗎?enjoy 嗎?同香港有咩唔同?

Ruby1219 發表於 17-11-5 12:15
Typical 大學留學生生活,好充實,好令人羨慕呀。
佢有無講課程challenging 嗎?enjoy 嗎?同香港有咩唔同 ...
頭一個星期開課時,他説除了數學是會的,其他堂教的都不會,自己要再溫習才理解,現在好多了。昨晚才和他講電話,他説有好多材料要溫習。11月中有個星期是lab week只須上兩日課,餘下日子他會和同科同學三日兩夜去法國,來回機票只是£35, 順到參觀有個空中巴士的展館,我係佢都充實、開心啦!
‹ 上一主題|下一主題