用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: sinyee_sindy
go

用家意見 [複製鏈接]

回覆 sinyee_sindy 的帖子

Hello ! 你好! 我都是收到pm offer, Cantonese-English class﹐我都想寫信申請調am。

多多交流下!

回覆 JuliaCKL 的帖子

昨晚收到PM OFFER, 照你所說﹐新生一定是PM。

AM位留比原校升上??

引用:Quote:原帖由+sinyee_sindy+於+15-12-16+發

原帖由 JuliaCKL 於 15-12-16 發表
我無朋友讀英藝,我都唔太清楚!但係你問傳統嘅問題的話,因為我唔知你心目中傳統學校係點!我覺得如果你同 ...
樂基的功課不會比傳統幼稚園少或淺。

引用:回覆+JuliaCKL+的帖子 昨晚收到PM+OFFER,+

原帖由 KOC 於 15-12-22 發表

係呀,existing 個3班n 升k 時會安排晒上午班,下午班個班k係新開,上午班好大機會要等existing n 班學生唔讀k1先會有位

引用:Quote:原帖由+KOC+於+15-12-22+發表回覆+Ju

原帖由 PanMada 於 15-12-22 發表
係呀,existing 個3班n 升k 時會安排晒上午班,下午班個班k係新開,上午班好大機會要等existing n 班學生唔 ...
請開係指咪駿景園?

引用:Quote:原帖由+JuliaCKL+於+15-12-16+發表我

原帖由 samchan2179 於 15-12-22 發表
樂基的功課不會比傳統幼稚園少或淺。
其實我係相比沙田區內一間學券幼稚園(因有同學k1時同時返樂基同嗰間學校),嗰間學券學校嘅k1認嘅字明顯深d同多d,而且我有另一朋友女而家讀另一沙田學券學校k2,佢哋k2已經平日兩樣功課,星期五有五樣功課,所以我哋樂基k3相比唔多功課,而我兩個姨甥女分別讀兩間唔同嘅九龍塘幼稚園,其中一間k2已經寫「聖誕節」「警察」呢d多筆畫嘅字,而另一姨甥女讀嗰間更加岀名中文水平較深,所以我會覺得樂基學嘅中文係較淺同功課較少,不過我buy 樂基完全係語言環境,呢樣係其他學校難揾到嘅

引用:回覆+JuliaCKL+的帖子 昨晚收到PM+OFFER,+

原帖由 KOC 於 15-12-22 發表

新生雖然係pm班,但你絕對可同學校試調班,因仔嗰班之前咁多年都有人走,都有人調入嚟,每年有一、兩個新入嚟㗎

學券學校會深過樂基?唔係學券既要跟教育局既課程所以會淺d ka咩?
我仔讀緊英藝N班,佢已經每星期好多書要帶番學,d內容都比朋友d N班深。

引用:+本帖最後由+sinyee_sindy+於+15-12-22+18:

原帖由 sinyee_sindy 於 15-12-22 發表

我講嘅都係中文科啫(樂基中文科用緊套教材,我見其他學券學校都用緊,所以中文科無教深),而英文絕對深過其他學校好多(見過樂基嘅英文閱讀理解功課就知),而且樂基優點係語境,小朋友英普能力真係訓練得好好。我講咁多唔係想倒學校米,我只想講樂基唔係一味深,佢重點係語境係happy school ,無可能一間學校又語境好又學術谷又少班,當媽媽了解多d後就會知想比咩小朋友,加油!

引用:Quote:原帖由+sinyee_sindy+於+15-12-22+發

原帖由 JuliaCKL 於 15-12-22 發表
我講嘅都係中文科啫(樂基中文科用緊套教材,我見其他學券學校都用緊,所以中文科無教深),而英文絕對深過 ...
樂基語境唔差,但比SC等九龍塘出名幼稚園,還差了點。

引用:Quote:原帖由+sinyee_sindy+於+15-12-22+發

原帖由 JuliaCKL 於 15-12-22 發表
我講嘅都係中文科啫(樂基中文科用緊套教材,我見其他學券學校都用緊,所以中文科無教深),而英文絕對深過 ...
請問樂基用緊咩中文教材?

哦,明白!因為對學校既資訊一無所知,所以問得多左,吾好介意!多謝你提供甘多有用既意見同資訊呀。
要求am class既信我都巳經寄出,如果好彩轉到我先再慢慢唸下讀英藝定樂基
Thx again!

回覆 KOC 的帖子

你send左未呀?

SENT

樂基, 沙田英藝都收佐我女兒, 我都考慮緊讀邊間好, 英藝就系我樓下好方便, 樂基要搭校車,但是樂基口碑好,我好大機會讀樂基.

回覆:jhorizons 的帖子

學校自己編制中文課程

回覆:samchan2179 的帖子

唔好意思,請問如果與sc 及lh 比較是否淺好多?

回覆:用家意見

My daughter got an offer from HKPS (ascot) too. She was admitted to K1 and we decided to take it. When will the school commence? August or September?

好多一線名校都好少功課,
至於樂基升小(包括叩門)成績係數一數二,
至少呢5年都無咩點變,
學校管理水平係一流的,
讀過幾間比較你就明,
各方面(包括健康)都好take care 小朋友

英藝嘅野上網查下就明,
唔講咁多了。。
‹ 上一主題|下一主題