用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: sinyee_sindy
go

用家意見

回覆 JuliaCKL 的帖子

請問老師用心教學嗎?有沒有學拼音?

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+15-12-03+發

原帖由 JuliaCKL 於 15-12-03 發表
因為相比其他幼稚園,我們學的算係淺(因為我見其他學校k3已經做緊中文閱讀理解/週記),不過我都知學校在 ...
只有更深,沒有最深。圖中中文已經唔淺啦,銜接一般小一應該夠曬!神校就唔知夠唔夠

引用:Quote:原帖由+Pinguyan+於+15-12-03+發表回

原帖由 JuliaCKL 於 15-12-04 發表
每班大概30人左右,n 同k1就3個老師。老師教學方面你指邊方面?n 同k1應該5需要協助,k1開始嘅功課都好簡單 ...
請問N1有冇分國際班定主流班?因offer信中冇提及獲邊個班取錄。如果有分,兩者有何不同之處?thx!

引用:Quote:原帖由+JuliaCKL+於+15-12-04+發表每

原帖由 jestella 於 15-12-05 發表
請問N1有冇分國際班定主流班?因offer信中冇提及獲邊個班取錄。如果有分,兩者有何不同之處?thx!

...
Sorry... 搞錯咗。同時留意緊另一間幼兒園,搭錯線。。。請ignore

引用:回覆+JuliaCKL+的帖子 請問老師用心教學嗎

原帖由 Pinguyan 於 15-12-05 發表

請問老師用心教學嗎?有沒有學拼音?
我覺得學校老師非常用心,呢4年嚟所遇嘅老師都好好,中文普通話老師大多都好有經驗,做得耐d,英文老師大多較新,後生d,有好幾個都比我感覺到佢哋好有熱誠,甚至隔離班嘅英文老師(因為學校少班,每個老師都記得所有同學,甚至自己無教開嘅都會認得),喺街撞到我個仔,都會好熱情傾一輪計打招呼,樂基嘅英文老師大多唔係金髮藍眼睛,但係佢哋多數喺美國英國大,英文好好。
n班已經開始教 phonics,但係教的都係好基本,而且因為n班太細,k1時會再由頭教一次,有書本

請問你是碧濤,還是火炭?
你很好人,分享很詳細

引用:回覆+JuliaCKL+的帖子 請問你是碧濤,還是

原帖由 Pinguyan 於 15-12-05 發表

請問你是碧濤,還是火炭?
我仔係駿景園!
唔好客氣,4年前我跟你一樣想了解學校多d

請問須要家長積極參與活動嗎? 我係在職家長, 怕難抽時間參與!, 同埋學校會唔會要求小朋友參加興趣班?

引用:請問須要家長積極參與活動嗎?+我係在職家長

原帖由 nothingnew 於 15-12-11 發表
請問須要家長積極參與活動嗎? 我係在職家長, 怕難抽時間參與!, 同埋學校會唔會要求小朋友參加興趣班? ...
K1家長一定要參與嘅唔多。不過每星期一本中文書一本英文書要教小朋友讀。興趣班係自願

出左offer?

引用:出左offer?+

原帖由 Mimwing 於 15-12-14 發表
出左offer?
唔係一月頭先出?

好心急,好想快點知道結果。

請問你有無朋友既小朋友讀緊沙田英藝同你分享過比較過?其實我好想知2者既分別(用家經歷)因為我仔而家係讀緊英藝N,阿仔讀得好開心,老師亦向我讚過佢好聰明,又話佢學緊認中文字而且好叻好好記性,感覺老師都會留意佢。
上月in 樂基表現好,interviewer 都話應該無問題。
問題就黎啦⋯⋯如果真系收,我決定轉...我怕入左間好傳統既學校阿仔自由開吾慣(其實我吾知樂基屬於邊種)
學術上我反而吾太擔心,相信2間程度應該差不多。
同埋確實系英藝好似家長同老師無咩溝通。吾知其他學校系米咁呢?

引用:回覆+JuliaCKL+的帖子 請問你有無朋友既小

原帖由 sinyee_sindy 於 15-12-16 發表

請問你有無朋友既小朋友讀緊沙田英藝同你分享過比較過?其實我好想知2者既分別(用 ...
我無朋友讀英藝,我都唔太清楚!但係你問傳統嘅問題的話,因為我唔知你心目中傳統學校係點!我覺得如果你同國際學校比,樂基一定係屬於傳統,但你同其他傳統幼稚園比,樂基係屬於活動教學d同happy school 一d,上堂老師教學多數分組,有時分兩組有時分三組,咁就會多d機會互動。不過樂基老師都好少主動電話聯絡家長(我只有n班收過老師電話講小朋友進度),如果在職媽媽,就要靠家長日大家溝通,如果係全職媽媽就唔同,因為老師們好樂意放學後喺學校門口同媽媽們傾計,嗰時可以收好多風

引用:回覆+JuliaCKL+的帖子 請問你有無朋友既小

原帖由 sinyee_sindy 於 15-12-16 發表

請問你有無朋友既小朋友讀緊沙田英藝同你分享過比較過?其實我好想知2者既分別(用 ...
另外樂基屬於細校,所以上至校長,主任,老師,書記,下至嬸嬸都會記得所有小朋友,最勁係無教我小朋友嘅老師都會識佢,呢點亦都係小朋友對學校有歸屬感嘅原因

謝謝你既回覆同分享我怕系個d好似聖心呀⋯⋯好死板要好守規矩既學校。因為我仔係好active,好有自己主見既小朋友。如果入d太傳統既我怕佢由好enjoy番學變成吾鐘意...甘就累左佢!

引用:回覆+JuliaCKL+的帖子 謝謝你既回覆同分享

謝謝你既回覆同分享我怕系個d好似聖心呀⋯⋯好死板要好守規矩既學校。因為我仔係好a ...
你放心!樂基一定唔係你講嗰d,我聽過有d學校k1小朋友上堂大叫,推人櫈,老師會罰留堂,如果小朋友喺樂基咁做,老師最多都係同媽媽講,大家商量點家校合作令小朋友明白對錯,樂基呢方面一d都唔嚴,但都希望小朋友慢慢有規律,有d老師會適當地惡

明白晒,thx!到真系收左再好好考慮一下先。
其實想入樂基最大原因系佢既叩門成數好似好高,係咪ka?

今日收到pm offer,要寫信申請調am我見信上寫Cantonese-English class,我想問下由nursery class開始係米只有呢種無國際架?但又記得申請表上話有2文3語,所以吾係好明。

引用:回覆+JuliaCKL+的帖子 今日收到pm+offer,

原帖由 sinyee_sindy 於 15-12-21 發表

今日收到pm offer,要寫信申請調am我見信上寫Cantonese-English class,我想問下由nur ...
恭喜你呀!你in k1?如果k1就有3班上午,兩班中英班,一班英普班,下午班應該係全新生嘅中英班