用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑一問
go

培僑一問

請問學校中小學是happy school or 都重視學術? 因為見second in全考學術的,而且簡介會校長說當「親生仔」的一屆學生考dse時,成績會更加亮麗。家住31 網,諗緊值唔值得放棄大抽獎!請指教!

回覆:bamabi 的帖子

我自己是這樣看的,家長想happy ,培僑就會是happy school , 因功課吾多活動多!如家長想學術,培僑也可以是學術school, 因到高小中學,要成績好要取滿分亦不易,但這不會是學校強迫型的學習模式,是家長主導的。

簡單例子即如默書:學校從來不會叫小朋友將課交範圍抄一次,詞語也只是每個抄3、5次就是功課了。如果家長認為小朋友對課文的字不認識,不會寫,不會默,請自行跟小朋友準備,家長跟小朋友抄一次之後懂了就不用抄,還未懂就再抄一次、兩次、幾多次都可以。溫習默書目標是100分/90分/80分都可以!有小朋友次次100分但也有小朋友平均7-80分!另外,還有創意默書,學校出題目如水果名稱,每個取5分,在指定時間內寫出來。有同學仔可在此部分取100多分,又有同學仔可以只有10-20分。在小學階段,家長要谷可谷,要輕鬆也可輕鬆。但模式不是學校一直迫你谷小朋友!家長吾谷亦不代表不重視學術,部分家長是希望小朋友在小學階段養成自學、認真的良好讀書習慣,不想近距離陪讀陪做陪溫!是小朋友讀書溫書做功課而非家長在重讀小學。家長已放手的小朋友成績可能未必是100分,但在家長心中他們曾經努力、認真已是足夠。因只要不斷努力,在學習過程中有過錯失誤是正常不過的,他們不會為追分數而做陪讀員,這是孩子需要經歷的成長階段,不想孩子成為草莓,在被受保護的環境下長大。在谷與輕鬆之間其實有很多個可能及不一樣的程度及模式,我會說在培僑書院內,家長可按自己理念自行調節!如想學校幫你好谷你以及你既小朋友,從而取得好的學術水平,培僑書院就非你杯茶了!

JadeW 發表於 15-11-29 14:36
我自己是這樣看的,家長想happy ,培僑就會是happy school , 因功課吾多活動多!如家長想學術,培僑也可以是 ...
你的回復非常有用, 請問培僑重視課外閱讀嗎?

回覆:bbb330 的帖子

初小英文每周會有數個閱讀報告要做,中文、英文都有網上的免費閱讀練習。圖書館超多吸引既新書,如小朋友喜歡閱讀會主動去圖書館的一定不會失望。家長義工們由開學至暑假前都在不停幫忙圖書館處理新書。同學仔有書蟲會書不離手!

回覆:培僑一問

培僑藏書量及種類非常多, 網上閲讀計劃也多樣化。 每週有二期newspaper派回閲讀, 特别newspaper, 内容豐富,我都㑹攞來睇,讚!! 最好就是不會硬性規定你是否要依時完成, 老師系有時㑹提醒小朋友記得閲讀。 我仔就㑹綱同小朋友斗高分。

引用:我自己是這樣看的,家長想happy+,培僑就會

原帖由 JadeW 於 15-11-29 發表
我自己是這樣看的,家長想happy ,培僑就會是happy school , 因功課吾多活動多!如家長想學術,培僑也可以是 ...
相信大部份所謂Happy school 都係想家長都出力配合教育小孩,以提高小孩自我學習興趣,作長遠的學習模式,畢竟谷到小四、五後,已經好難逼小孩,唯有佢有興趣就自然會去學。當然,有部份小孩真要被逼出來的,只有父母知。

當個好爸爸

Jadew 講得好好, 如果想系培僑讀得好, 也不可以太hea... 做功課快又得, 慢慢做,做得好都要花你一些時間。 培僑少抄寫,但好多系要你思考同認真上堂先可以做得好。 睇父母系想被硬性去"操練" 定系自己有選擇性去學習。

引用:Jadew+講得好好,+如果想系培僑讀得好,+也不

原帖由 beautyhar 於 15-11-30 發表
Jadew 講得好好, 如果想系培僑讀得好, 也不可以太hea... 做功課快又得, 慢慢做,做得好都要花你一些時間。  ...
完全同意,囝囝可以谷得,但喜歡思考同坐唔定,所以覺得活動教學比較適合佢!而我個人來説亦很喜歡著重閲讀的學校,傳統學校單向式的教學模式会扼殺小朋友的創作及思考能力,讀書係很長遠,最要緊要要培養小朋友正確的學習的態度,尤其小學就算比你谷到學術,再讀上去或將來做事未必再可以靠谷!
不過每個小朋友都好獨特,同埋亦要睇家長所喜愛的教學模式!

中學是band2學校,大學入學錄低,怎辦?是否上了小學,沒辦法再轉入其他中學就讀?

toholylau 發表於 15-11-30 18:09
中學是band2學校,大學入學錄低,怎辦?是否上了小學,沒辦法再轉入其他中學就讀? ...
DSE 成績, 我相信個個家長都會問. 我自己亦唔會例外. 我住沙田區, 所以用沙田區概英中去比.
將所有沙田區概英中列哂出O黎. 我估8成以上都係 BAND 1中學.再將 DSE 成績, 入大學錄高過培僑概列出O黎, 睇下有幾多間係高過培僑. 就會知培僑 BANDING 大約係乜野位置.

再將自己小朋友按自行果間去計, 睇下要係學校要考大約乜野位置先可以考到比培僑好概中學. 計完心目中就會知道讀唔讀培僑好. 無謂中途轉O黎轉去咁煩.

以上對邊間有中學直資都適用.

回覆 積奇百事 的帖子

咁樣計法,幾好既小學(非龍校)到最後都係得一半半機會入大學噃。

引用:Quote:toholylau+發表於+15-11-30+18:09+中

原帖由 積奇百事 於 15-11-30 發表
DSE 成績, 我相信個個家長都會問. 我自己亦唔會例外. 我住沙田區, 所以用沙田區概英中去比.
將所有沙田區概 ...
請問可請教你研究後的數據分析嗎?謝謝

我只知道培僑書院數據,周年報告已出,47.5%本地大學,15%外海升讀大學,副學士16.3%

回覆 daddykei 的帖子

我自係睇下小朋友如果唔入直資, 大約想佢點行姐. 而再作比較.

係沙田區, 現時比培僑好概中學有曾記, 呂明才, 培英, 沙官, 蘇淅, 崇真, 裘謀等等(資料係中學版果邊睇到)

培僑大約同循道差唔多. 估應該係 BAND 1C 到.

如果小朋友要入 BAND 1 中學, 係小學大約要考頭 4 成先得. 要谷去考好呈分, 萬一失手, 分分鐘連 BAND 1 位都無埋, 壓力好大, 去到升中抽獎, 不論你係 BAND 1A,1B,1C 學生都係一齊抽, 好彩抽到 BAND 1A 或 1B, 唔好彩係 1C. 搞完一輪, 分分鐘都係讀同培僑同一個 LEVEL 概學校, 做乜唔輕輕鬆鬆讀一條龍概學校呢? 自己想谷又得, 唔谷亦得.

再睇返

培僑    DSE 成績: LEVEL 4 以上有 56%, 8 大學校 44%, 3 大學校 22%

呂明才 DSE 成績: LEVEL 4 以上有 72%, 8 大學校 54%, 3 大學校 33%

當然呂明才成績好好多, 但相對要入呂明才概路, 我估會辛苦好多.

人人唔同, 有人鐘意津小, 有人鐘意直資, 只要搵岩一條適合小朋友概路就可以, 無話邊一條先岩.

yellowtiger  PKC 是band one??  發表於 15-12-1 15:09

回覆:積奇百事 的帖子

校長說今年DSE成績達B1C, 希望可以再上一層樓

引用:回覆+daddykei+的帖子 我自係睇下小朋友如

原帖由 積奇百事 於 15-12-01 發表

我自係睇下小朋友如果唔入直資, 大約想佢點行姐. 而再作比較.
沙官中2013-2014 school report.

引用:Quote:原帖由+積奇百事+於+15-12-01+發表回

原帖由 laiman201503 於 15-12-01 發表
如計沙官中的入8大學,共有67人, 即是67/180 = 37%, 又不是很高。

其實想知道band 1 的定義是什麼? 是否計入8大的入學比率? 如是,達到幾多%才是band 1 呢?

引用:回覆+daddykei+的帖子 我自係睇下小朋友如

原帖由 積奇百事 於 15-12-01 發表

那裏找到呂明才DSE成績?謝

引用:Quote:原帖由+積奇百事+於+15-12-01+發表回

原帖由 laiman201503 於 15-12-01 發表
Thx, 沙官成績跌係正常,因為有大量官小band2生入咗去,今年聽聞有廿幾人