用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 repeat k1 一問
go

repeat k1 一問

今年bb做細b讀k如果想佢做大b,打算下年repeat 1 年k1
通常可以原來再重讀,定要重新interview?

有人知嗎?

醒目開學勳章

回覆:repeat k1 一問

通常:
1) 原校重讀的話, 同學校商量
2) 去其他學校重讀的話, 當新生申請, 當然要面試

引用:今年bb做細b讀k如果想佢做大b,打算下年repe

原帖由 tingdaplace 於 15-11-29 發表
今年bb做細b讀k如果想佢做大b,打算下年repeat 1 年k1
...
細b多數入唔到心儀先會下年再戰,如果原校重讀,即係你都鍾意間學校,咁點解重要比小朋友讀多年k1?
可能你想佢做大b成績會好d?但如果原校重讀我非常反對,眼見自己同學仔升晒上k2,自己要留班,會好自卑,我覺得有反效果!
如果觀察一年真係覺得小朋友有需要重讀,就算讀緊心儀我都建議轉校,起碼新學校冇自己同學仔,大b又叻d會令佢自信心大增!

引用:今年bb做細b讀k如果想佢做大b,打算下年repe

...
其實如果進度唔係差太遠既, 最好唔好repeat, 跟大b學野好過啦

正常來說唔係你話想repeat 就比repeat,不過我相信應該有得商量,即本同老師傾下。如轉大,轉另一間較好(但已11月尾,之前有冇入form?),最好去間程度高一點,上小學時就較輕鬆。

我都覺得如果repeat,不如出去補習
其實細b好快可以追返大b架

多謝各位既意見
真係要認真考慮緊呢個問題
本來冇咁煩惱
只係不斷有人講大b好大b好,先會有repeat既念頭

引用:多謝各位既意見真係要認真考慮緊呢個問題本

多謝各位既意見
本來冇咁煩惱
佢真係跟唔到先算啦,可能你小朋友根本唔會有哩個問題,暫時有學校收就讀住先囉,我小朋友都係細b但我真係未擔心過,真係唔得老師都會出聲,比d信心自己小朋友!

引用:多謝各位既意見真係要認真考慮緊呢個問題本

多謝各位既意見
本來冇咁煩惱
唔好盲目地聽人講話大b好大b叻,真係要睇清楚小朋友能力,如果小朋友依家跟得上,冇必要repeat.,除非老師覺得佢跟唔上。我兩個小朋友都係細b,今年考小一的offer 多過其他大b。

tingdaplace 發表於 15-11-29 17:46
多謝各位既意見
本來冇咁煩惱
做細能否catch up 到大B,2-3歲很難看到,通常來說到到小一二差異會收窄,做大或做細講真其實都冇問題,最重要是你知道pros n cons, know what u r getting urself into.

我都心大心細中,亞女係10月中
好多過來人同長輩都話做大B好。經驗之談,佢哋話的確有分別,細B真係差D。
例如: A小朋友做細B時,拿80分,但A小朋友做大B時,佢有機會拿90分

回覆 Karenlai1101 的帖子

對啊……而且……12月bb……岩岩好適齡讀k1
又聽過唔小人話N班其實冇咩用…
所以冇理由夾硬讀n泥做大b…
先會有諗repeat既念頭

Karenlai1101 發表於 15-11-29 23:52
我都心大心細中,亞女係10月中
好多過來人同長輩都話做大B好。經驗之談,佢哋話的確有分別,細B真係差D。
...
好的比喻,又或者再extreme一些,叻的90分,做大可能100,但90已叻過好多人,or 如發展較慢,可能只有55,做大就有65,要push個10分,什至20分唔係唔得,辛苦d咁law。每個孩子都是獨特,其他人的case只可作參考,kg 老師接觸小朋友多經驗豐富但亦未必一定有足夠knowledge offer sound advice。試留意下身邊4-5歲的朋友,一年前和現時的分別。

回想起小學時,考頭幾名都係月頭B

我覺得凡事也要看自己BB。
如果太深佢會無心機,太淺一樣會無心機。

做大B理論上有優勢也要跟小朋友性格及發展速度配合吧。多留意小朋友再決定吧

引用:回想起小學時,考頭幾名都係月頭B +

原帖由 Karenlai1101 於 15-12-01 發表
回想起小學時,考頭幾名都係月頭B
我係11月細b, 小學年年考頭3名。

我果個係返緊K1, 依家揸筆畫線, 填色都唔得. 次次都要捉隻手做. 唔係唔會做. 仲要成日話唔返學, 見老師好似見鬼咁. 我就報咗REPEAT 第二間K1了. 有人收先算. 況且一月先註冊, 仲有時間觀察同考慮.

回覆:tingdaplace 的帖子

應該點様申請?