用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為什麼陳守仁那麼受歡迎?
樓主: catdonut
go

為什麼陳守仁那麼受歡迎? [複製鏈接]

siden 發表於 16-6-2 01:19
在我眼中TSL呢隻優質潛力股已經開始到收成期。

基本上, 升中派位已經平了或過了普通地區一線津校。仲要語 ...
日後可能少咗NCS,到時校內競爭只會更加激烈,而過去擁有既英文語境,亦可能因此受到影響。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+siden+於+16-6-2+01:31+編輯+\

原帖由 siden 於 16-06-02 發表

請敎一下:對比起aps , sfa, KTS 這三間同樣冇中學的私小,TSL 會否算是比較「愉快學習」?謝謝!

siden 發1表於 166-2 01:19
在我12眼中TSL呢隻優質潛力股已經開始到收成期。

基本上, 升中派位已經平了或過了普通地區一線津校。仲要語 ...
非常贊同,所以家長攪清楚自己杯茶,飲咗唔好話都唔係咁味。

keep-calm 發表於 16-6-2 08:34
請敎一下:對比起aps , sfa, KTS 這三間同樣冇中學的私小,TSL 會否算是比較「愉快學習」?謝謝!

...

都係嗰句,跟得上三間APS, KTS and TSL都相當愉快in terms of比較多課外活動.

keep-calm 發表於 16-6-2 08:34

...
別人孩子能在某校愉快學習並不等於你的子在該校一樣能愉快學習, 自己要瞭解清楚那間學校才是合適孩子, 不要盲目追求所謂"愉快學習".
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siden 發表於 16-6-2 01:19

同意你所講, 我覺得tsl唔會比任何一間地區一線津小差。當然同嗰啲全港神津(有間b1中學backup嗰啲)就無法比較了。始終先天不足, 人地就發育健全。

引用:+本帖最後由+siden+於+16-6-2+01:31+編輯+\

原帖由 siden 於 16-06-02 發表

我又覺得不用太擔心,在那一所學校都要盡力就可以,即使唔係成績好好,有好的語文基礎,有學習動力,可以一生受用。真的,知道部分有聯繫升中(地區名津中)的學生會後勁不計。

我又覺得不用太擔心,在那一所學校都要盡力就可以,即使唔係成績好好,有好的語文基礎,有學習動力,可以一生受用。真的,知道部分有聯繫升中(地區名津中)的學生會後勁不繼。

引用:我又覺得不用太擔心,在那一所學校都要盡力

原帖由 alicesang 於 16-06-02 發表
我又覺得不用太擔心,在那一所學校都要盡力就可以,即使唔係成績好好,有好的語文基礎,有學習動力,可以一 ...
絕對同意。要目標band 1 英中,首先自己小朋友要有band 1 水準。

引用:陳守仁今年收嘅小一已經沒有特別收20%non+

原帖由 alicesang 於 16-06-01 發表
陳守仁今年收嘅小一已經沒有特別收20%non chinese,中文程度更會提升。之前畢業生一來收生時沒有今天咁大 ...
今年open day當日,直接問過副校有關取消NCS的問題及今年學校收左幾多non chinese,他說確實少左其他國籍(尤其南亞裔),但多左mixed報讀,而且中文水平偏高,大約20位非本地/半本地同學

‹ 上一主題|下一主題