用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為什麼陳守仁那麼受歡迎?
樓主: catdonut
go

為什麼陳守仁那麼受歡迎? [複製鏈接]

引用:保記一路都冇回應呢兩單老師事件,作為家長

原帖由 silvia_ng 於 16-06-01 發表
保記一路都冇回應呢兩單老師事件,作為家長既一份子,真係有啲心寒!
Anyway,  有啲未入讀既/入唔到既,覺 ...
我見高小TSL因為要煩升中,都係讀到嘔泡。

唔明點解唔少人以為TSL比其他傳統學校輕鬆得多。

有錯請指正。

hppa    發表於 16-6-2 10:31

siden 發表於 16-6-1 08:44

其實PLK旗下既學校,無論小學定中學,從來都唔可以同輕鬆兩個字拉上關係。

hppa    發表於 16-6-2 10:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

但我女說她現在兩位要好的同學都是陳守仁來的, 英語能力非常高, 跟她們用英語溝通其她同學甘拜下風

siden 發表於 16-6-1 08:44

因為好多家長以為TSL係非傳統學校.

sell2japan 發表於 16-6-1 08:56
回覆 hkpapa852 的帖子

但我女說她現在兩位要好的同學都是陳守仁來的, 英語能力非常高, 跟她們用英語溝通 ...
英語能力同學校是否輕鬆沒有必然關係吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:silvia_ng+發表於+16-6-1+00:17+保記

原帖由 Doray 於 16-06-01 發表
Agree, 唔好有太多fantasy 呢句好中肯,畢竟家長只見到個result,總之家長有心理準備,當一線津校咁handle  ...
TSL同一線津校比,未夠班呀....

回覆 sissysze 的帖子

咁我就唔肯定,我以為佢地受歡迎,應該是拍得住咋

sissysze 發表於 16-6-1 09:11
TSL同一線津校比,未夠班呀....本人都心儀陳守仁, 想了解多些.
未知是那方面未夠班? 升中成績? 校舍大小? 課外活動? 功課量? 教學方法?
又, 一線津校是指哪些? 謝謝解答.

回覆:為什麼陳守仁那麼受歡迎?

適合自己小朋友就好了, 無必要比較, 心儀每一間學校的家長都有自己的一套信念, 大家努力吧!

hppa    發表於 16-6-2 10:32

我又唔覺得佢同一線津校爭得遠。

有咁嘅語境我唔介意佢同top津校爭些少。

我唯一介意係佢冇直屬中學。

回覆:sissysze 的帖子

TSL同一線津校比,未夠班呀.........
..... 7月初派位咪知law.  我識唔少已考到不錯的直資。

如跟據學校網頁的資料,呢間學校升中應該好過不少一線津小喎

自強不息 厚德載物

引用:TSL同一線津校比,未夠班呀......... .....

原帖由 bowling68 於 16-06-01 發表
TSL同一線津校比,未夠班呀.........
..... 7月初派位咪知law.  我識唔少已考到不錯的直資。

...
NPL都係直資

陳守仁今年收嘅小一已經沒有特別收20%non chinese,中文程度更會提升。之前畢業生一來收生時沒有今天咁大競爭,二來果批non Chinese 畢業生多選直資顏寶玲,因為同樣有法文班。其實如果沒有好好研究過,各方面去客觀比較,真係唔好咁魯莽咁話「比不上」,好多陳守仁畢業生當年不是最top果D,在地區名中學都非常吃香。

引用:各位可以討論一下嗎?人們說,是谷的學校,

原帖由 catdonut 於 15-11-29 發表
各位可以討論一下嗎?人們說,是谷的學校,真的嗎?
人報我報,正常

引用:Quote:原帖由+catdonut+於+15-11-29+發表各

原帖由 dreamdream081 於 16-06-01 發表
人報我報,正常
tsl真係吾多吾少要多謝BK令佢變成熱門小學

引用:Quote:原帖由+Doray+於+16-06-01+發表Agree

原帖由 sissysze 於 16-06-01 發表
TSL同一線津校比,未夠班呀....
那些是一線津校?

引用:Quote:原帖由+dreamdream081+於+16-06-01+

原帖由 nobletree 於 16-06-01 發表
tsl真係吾多吾少要多謝BK令佢變成熱門小學
甚或有不少網友推為神校

引用:陳守仁今年收嘅小一已經沒有特別收20%non+

原帖由 alicesang 於 16-06-01 發表
陳守仁今年收嘅小一已經沒有特別收20%non chinese,中文程度更會提升。之前畢業生一來收生時沒有今天咁大 ...
十分認同。
好似一隊球隊,多好球員挑選加入,球隊水平高,加上好教練及管理,成績自然較好。
每年由六千幾人中收一百五十人,相信成績只會繼續上升進步

在我眼中TSL呢隻優質潛力股已經開始到收成期。

基本上, 升中派位已經平了或過了普通地區一線津校。仲要語文能力非常好。

但好似唔多人察覺TSL嘅dynamics轉變會如何影響仔女嘅讀書生態。

依家收嘅學生越來越勁,呢班家長一向對子女學業比早年嘅家長更有要求。

就算不是學校所願,無可避免地學業競爭一定比從前激烈- 新嘅呢批好質素嘅學生家長,唔會有好多願意讓仔女落後於人。仲要係冇中學要呈分爭全級排名。講得難聽點,就係要搵一些質素參差的學生墊在下面也一定比以前艱難。

一早諗住認真苦拼成績將來入band1頭中學嘅就冇乜影響,因為反正有足夠心理準備要谷一谷。

倘若有人心態係入TSL "愉快學習" ,以為好似其他新派有一條龍中學直資咁冇乜壓力過小學生活,我相信佢地會失望。而我在Ek見不少家長有呢個誤解。

hppa    發表於 16-6-2 10:35
‹ 上一主題|下一主題