用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為什麼陳守仁那麼受歡迎?
樓主: catdonut
go

為什麼陳守仁那麼受歡迎? [複製鏈接]

適合能配合求學是求分數的家長……
P.S. 這不是negative, 每個父母教育理念不同,只要選自己家庭能配合的……

回覆 retriever 的帖子

據我所知女神校功課量绝對非常正常,而學校係培養閱讀風氣的確很好,家長自己驚小朋友给比去而不停發功而已……

回覆:為什麼陳守仁那麼受歡迎?

平囉~咁辛苦爭入去,基本上個個精英,大部分都係去顏寶鈴! 算唔算負增值? 顏只係band 1c or band 2a? 我都唔明點解咁受歡迎~

引用:平囉~咁辛苦爭入去,基本上個個精英,大部

原帖由 BABA124 於 16-05-28 發表
平囉~咁辛苦爭入去,基本上個個精英,大部分都係去顏寶鈴! 算唔算負增值? 顏只係band 1c or band 2a? 我都 ...
你甘講又會有粉C出嚟話去NPL嗰啲係非華裔學生之嘛

開心,少功課,默書好耐先一次,小朋友放學後可以有時間睇課外書、練習樂器。English教得生動有趣,唔會死估估,非常之適合我小朋友,亦非常之適合我呢類懶媽媽。

引用:回覆+maymay321+的帖子 是噢⋯哪一所熱門

大家會否因為顔寶玲中學件,對陳守仁有少少卻步?因為見到有好大比例學生升上顔。

BABA124 發表於 16-5-28 21:56
平囉~咁辛苦爭入去,基本上個個精英,大部分都係去顏寶鈴! 算唔算負增值? 顏只係band 1c or band 2a? 我都 ...
除非有直屬中學, 應該無一間小學會大部分人去band 1A, 1B 掛! 去到 band 1c 都唔錯喇

Wonderlady 發表於 16-5-28 23:43
大家會否因為顔寶玲中學件,對陳守仁有少少卻步?因為見到有好大比例學生升上顔。
  ...
是否指招聘"普通話人優先"事件 ?

引用:Quote:Wonderlady+發表於+16-5-28+23:43+大

原帖由 AgapePa 於 16-05-29 發表
是否指招聘"普通話人優先"事件 ?
唔係有單顏入面有位男老師,和初中女生有什麼關係咩?話個男老師收藏好多相㖭。

我聽後有D對保良局學校有少少保留,因為之前光頭副校都係保良局既。

Wonderlady 發表於 16-5-29 12:45
唔係有單顏入面有位男老師,和初中女生有什麼關係咩?話個男老師收藏好多相㖭。

我聽後有D對保良局學校有 ...

新聞無開校名, 無留意,  請着個色狼算唔好彩,
但校長都幾離普, 由事発直至上庭個色狼都仍然可以留校教書,  要法庭出回校禁制令.
而且請人無乜眼光, 早两年請着個大賊老師, 回校爆格

hppa    發表於 16-5-29 15:04

引用:Quote:原帖由+catdonut+於+15-11-29+發表沒

原帖由 B.B.BaBa 於 15-11-29 發表
家教不是更重要的因素嗎?
認同

引用:Quote:原帖由+BABA124+於+16-05-28+發表平

原帖由 sissysze 於 16-05-28 發表
你甘講又會有粉C出嚟話去NPL嗰啲係非華裔學生之嘛
agree, 依度好多陳守仁粉絲

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+16-05-29+發表是

原帖由 Wonderlady 於 16-05-29 發表

我聽後有D對保良局學校有 ...
原來係顏xx,算間學校吾好彩

AgapePa 發表於 16-5-29 12:21
除非有直屬中學, 應該無一間小學會大部分人去band 1A, 1B 掛! 去到 band 1c 都唔錯喇
...
APS, KTS, SFA 依依幾間算算啊?

保記一路都冇回應呢兩單老師事件,作為家長既一份子,真係有啲心寒!
Anyway,  有啲未入讀既/入唔到既,覺得有幾好幾好咁多fantasy係正常既。我呢個過來人感覺,寒天飲雪水,冷暖自知。 大家Good Luck啦!

hppa    發表於 16-6-1 00:27

引用:保記一路都冇回應呢兩單老師事件,作為家長

原帖由 silvia_ng 於 16-06-01 發表
保記一路都冇回應呢兩單老師事件,作為家長既一份子,真係有啲心寒!
Anyway,  有啲未入讀既/入唔到既,覺 ...
其實係指那方面? 學術? 校風? 升中成積? 可否指引下? 謝

nobletree 發表於 16-5-29 22:15
原來係顏xx,算間學校吾好彩
事件亦睇得出學校處理既手法. 家長要自行判斷.

呢D也只属個别事件, 相信PLK 也汲取了教訓, 應已作岀檢讨, 大家還是多向前看吧。

silvia_ng 發表於 16-6-1 00:17
保記一路都冇回應呢兩單老師事件,作為家長既一份子,真三係有啲心寒!
Anyway,  有啲未入讀既/入唔到既,覺 ...
Agree, 唔好有太多fantasy 呢句好中肯,畢竟家長只見到個result,總之家長有心理準備,當一線津校咁handle 咪ok la
‹ 上一主題|下一主題