用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完大坑真幼,等左個半鐘,in只有3分鐘。 ...
樓主: WIN媽
go

今日in完大坑真幼,等左個半鐘,in只有3分鐘。 [複製鏈接]

回覆:tam_bb 的帖子

今年考講野同表達能力又唔太多喎

引用:今年考講野同表達能力又唔太多喎 +

原帖由 miniduck 於 15-12-06 發表
係!主要都係積木同問日常嘢,都有問仲有冇落雨,食左咩做早餐等等

引用:今年考講野同表達能力又唔太多喎 +

原帖由 miniduck 於 15-12-06 發表
未開始疊積木時,老師有冇問問題,例如:今日邊個同你嚟?爸爸有冇一齊嚟?佢喺邊?今朝有冇食早餐?⋯⋯之類的問題?其實當中已經考咗對答、表達能力。我女當年同老師都傾得幾開心

回覆:今日in完大坑真幼,等左個半鐘,in只有3分鐘。

其實我都唔知收生準則。以上純粹個人推測。 祝各位好運

引用:Quote:原帖由+miniduck+於+15-12-06+發表今

原帖由 nicoleloud 於 15-12-06 發表
係!主要都係積木同問日常嘢,都有問仲有冇落雨,食左咩做早餐等等
我覺得應該好多小朋友100%做得晒,因為真係問日常野

我女仲反問老師做咩唔砌埋淨返果粒積木,唉!串咀無運行

引用:Quote:原帖由+miniduck+於+15-12-06+發表今

原帖由 tam_bb 於 15-12-06 發表
未開始疊積木時,老師有冇問問題,例如:今日邊個同你嚟?爸爸有冇一齊嚟?佢喺邊?今朝有冇食早餐?⋯⋯之 ...
係呀!問足晒,不過我個女答得怕羞以及有啲答唔到,睇嚟都冇望

原帖由 tam_bb 於 15-12-06 發表
未開始疊積木時,老師有冇問問題,例如:今日邊個同你嚟?爸爸有冇一齊嚟?佢喺邊?今朝有冇食早餐?⋯⋯之 ...
有呀,初初同佢傾計咁。感觉老師嚴格,我囡想將積木砌在老師積木旁邊,老师不俾,要她是自己面前

taiyeung 發表於 15-12-6 23:49
我覺得應該好多小朋友100%做得晒,因為真係問日常野

未必架,好似砌積木咁,我相信佢唔係剩係睇你砌得啱唔啱,仲會睇你小朋友係點樣去砌,手指既小肌肉發展到乜野程度,砌錯可唔可以引渡返去做返啱...另外我知今年有小禮物送,送小禮物時老師係有上鏈,應該係會睇到個小朋友既手眼協調,專注同埋禮貌...

回覆 cpychung 的帖子

老師上鏈即是什麼意思?

引用:回覆+cpychung+的帖子 老師上鏈即是什麼意

原帖由 rinarina 於 15-12-07 發表
回覆 cpychung 的帖子

老師上鏈即是什麼意思?
可能看下接唔接得住,不過我老師無上鏈

引用:+本帖最後由+cpychung+於+15-12-7+08:35+編

原帖由 cpychung 於 15-12-07 發表
十分認同!其實我覺得面試未必只睇小朋友能否做啱晒、答啱哂所有題目。老師會留意觀察到小細節嚟揀小朋友。語言能力(多唔多「BB話」)、肌肉發展、禮貌態度、如果做唔啱題目,會不會發脾氣、受唔受教等等。

回覆:tam_bb 的帖子

記得在申請表的下面,列有4欄評估範圍,估計左邊細方格給老師俾分,之後老師要在右邊再寫評語。在每一個月份預設收生quota,按月份從中抽取表現優秀的出來,當然有兄姊的應該會排另一條隊。(哈哈,純粹我個人估計)

引用:+本帖最後由+cpychung+於+15-12-7+08:35+編

原帖由 cpychung 於 15-12-07 發表
老師送小禮物就咁拎比我囡咋,冇上鏈呀!

回覆 suzuki12 的帖子

如每個月份設有收生有QUOTA,.對細B比較公平, 不過校方會這樣做嗎?

引用:回覆+suzuki12+的帖子 如每個月份設有收生

原帖由 rinarina 於 15-12-07 發表
回覆 suzuki12 的帖子

如每個月份設有收生有QUOTA,.對細B比較公平, 不過校方會這樣做嗎?
如果真係每個月份收生有 quota 就好,我囡係細b,我見當日 interview 嘅小朋友好多都比我囡高成個頭,睇落似3-4歲,講野都好叻,所以對細b黎講好洩底!

rinarina  應該吾會! 係家長自己估, 未聽聞過, 如果真有此事就好  發表於 15-12-7 10:12

題外話,去玩坑真見到附近好多豪宅呀,唔知住附近既小朋友會唔會讀坑真呢?

回覆:Zoezone 的帖子

都係靠估咋!我果日見到壁報板上小朋友的生日分佈都幾平均,大小bb都有,當然一、二月會多少少,但其實都很平均,所以令我有以上推斷。再者,細bb也有優秀的,有經驗嘅老師會很易發掘出來,所以細bb也有機會啊(吹下水咋,沒有內幕

我知有case係哥哥姐姐讀緊,但細佬妹冇offer。我估主要睇面試表現。至於大細B問題:我女嗰班,超大B(9-12月)都好多、大B都多、中B少少,細B(9月、10月)各一個。

至於學校附近屋苑多唔多小朋友讀坑真呢個問題。我知道學校收唔同區域居住的小朋友。我自己兩年前面試時住新界,感恩有offer。所以我估學校唔會話優先收邊區小朋友。以我所知,頗多家庭因有坑真offer而搬近學校。

‹ 上一主題|下一主題