用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完大坑真幼,等左個半鐘,in只有3分鐘。 ...
樓主: WIN媽
go

今日in完大坑真幼,等左個半鐘,in只有3分鐘。 [複製鏈接]

回覆:Happybbchu 的帖子

Same here 最後就好快咁你揀份禮物走得啦。8個人入,我第一個走先。

引用:校園環境不錯,但interview內容好簡單,唔

原帖由 WIN媽 於 15-11-28 發表
校園環境不錯,但interview內容好簡單,唔知收生準則。
請版主删除呢個讨論,我收到有jm pm我,話還有很多人未面試,不應公開面試內容,會對其他人不公平。不好意思,我主要想分享下,無意涉露。

引用:Quote:原帖由+WIN媽+於+15-11-28+發表校園

請版主删除呢個讨論,我收到有jm pm我,話還有很多人未面試,不應公開面試內容,會對其他人不公平。不好意 ...
樓主,你自己pm版主要求del會快d

回覆:taiyeung 的帖子

請問點pm 板主?唔識

引用:請問點pm+板主?唔識 +

原帖由 WIN媽 於 15-11-29 發表
請問點pm 板主?唔識
你去置頂果d post搵下有無版主蹤影,再pm佢

WIN媽 發表於 15-11-29 00:16
請問點pm 板主?唔識
其實都唔使太緊張, 基本上上年都有post 係考差唔多野

我好彩,我女 in 12點,但我地遲到半小時,去到時剛剛叫12點 in 果批,順利過關。

引用:Quote:原帖由+WIN媽+於+15-11-28+發表校園

請版主删除呢個讨論,我收到有jm pm我,話還有很多人未面試,不應公開面試內容,會對其他人不公平。不好意 ...
唔洗緊張,就算你知題目,都要睇小朋友當日表現。

我地琴日應該見12:20, 點知成1點先有得見,好彩我地係準時到,如果聽佢講早30分鐘到就中伏啦。遊樂場超多人,佢overrun已經超多人係度等,有d仲係想睇下有冇得早d見完趕下場的家長,佢又唔限住邊d時間嘅家長先准入。又唔係第一年見學生,安排真係好差。

引用:我地琴日應該見12:20,+點知成1點先有得見,

原帖由 ox_ma 於 15-11-29 發表
我地琴日應該見12:20, 點知成1點先有得見,好彩我地係準時到,如果聽佢講早30分鐘到就中伏啦。遊樂場超多人 ...
我估你們也不是in一間幼稚園,難道間間超準時?我去年in聖心,排隊等左個半鍾,都冇怨言。這是耐心的等待。可能有些家長走太多場之故。可知家長自己沒有耐性,心急,孩子也能感受到,直接影響表現。如果連少許耐性也沒有,做家長既,也要檢討下。

即使in3分鐘,我相信老師是經驗豐富,一看便知龍與鳳。再講,又不是選美,加上面試一整天,疲勞也會吧,少點笑容也能理解及體諒。

據知,在等待房中的工作人員,全是家長義工,而非老師。

利益申報:我不是坑真的老師或工作人員,只是路見不平而已。

培正都係等耐in 超快

zhouyier 發表於 15-11-29 22:31
我估你們也不是in一間幼稚園,難道間間超準時?我去年in聖心,排隊等左個半鍾,都冇怨言。這是耐心的等待。 ...

其實大家既投訴可能係學校寫話最好30分鐘前到達,結果係遲大到,做乜要提早30分鐘者(尤其尋日係interview 高峯日之一),學校既原意係開放左個遊樂場俾小朋友玩,有乜情緒,interview之前應該可以習慣哂,所以認為咁安排會比較好,但其實香港好多家長去interview時係會驚小朋友玩到攰得劑(要走幾場嘛),interview 表現唔好,我有個朋友尋日in 坑真佢初初都唔想俾小朋友玩....但個個小朋友都玩,stop唔到....玩左一個鐘....結果佢話佢小朋友神奇地答哂所有問題(據佢講,之前肯開金口都係恩典)...呢個安排真係好睇小朋友,可能對慢熱既小朋友有著數,有啲相信真係會玩到謝哂...或者學校下年可以再開個休息室俾唔想小朋友到playground 玩到攰既家長陪小朋友坐響度休息,咁就應該可以照顧到唔同需要...反正禮拜六,相信有好多課室係空既....

mimwing 發表於 15-11-29 23:11
培正都係等耐in 超快

關鍵在於大部份學校等既時候都係排隊,一係企響度排隊,一係坐響度等嗌名,等得再耐,可以叫小朋友休息一陣,但坑真係叫你去playground 等,咁小朋友見到playground,好難唔玩,好多家長真係驚會玩到攰....更重要既係明顯響playground玩係唔會計分既

簽名被屏蔽

cpychung 發表於 15-11-29 23:57
關鍵在於大部份學校等既時候都係排隊,一係企響度排隊,一係坐響度等嗌名,等得再耐,可以叫小朋友休息一 ...

小朋友開心d表現可能又好d呢,雖然最後我女唔係識答唒所有問題,但我地同佢也enjoy過程,當去左公園玩咁。我地都早左45分鐘去,仲要係nap time, 個女玩完好開心。
仲有就係,下午時段家長義工及老師相當友善!可能上午人多所以笑容少左啦...

回覆:今日in完大坑真幼,等左個半鐘,in只有3分鐘。

我都遲左差不多一個鐘先見,好攪笑係我個仔玩到唔想玩,問佢去玩佢話唔去,佢平時好狠去公園架

引用:校園環境不錯,但interview內容好簡單,唔

校園環境不錯,但interview內容好簡單,唔知收生準則。
我in 10點10分,又唔使點等,玩左陣就in

學校叫家長提早30分鐘,其實主要想小朋友熟悉下周圍環境,比時間warm up,學校都係想我地小朋友唔好去到陌生環境即刻對住陌生人面試,針無兩頭利,呢個係我想法

zhouyier 發表於 15-11-29 22:31
我估你們也不是in一間幼稚園,難道間間超準時?我去年in聖心,排隊等左個半鍾,都冇怨言。這是耐心的等待。 ...

你說得對, 我的確不止in一間. 我都有報其他頗有名氣既幼稚園.  

聖加勒, 聖心, 聖瑪加利大, 寶血 面試當日安排全部都好過佢. 每間學校安排面試流程都唔一樣. 但係呢四間, 都係一夠鐘就可以入去. 你唔好理入到去要等幾耐, 我入咗去當係面試一部份, 可能佢考驗緊我地耐性.

真光係明顯係overrun. playground堆滿人, 講真, 我覺得好危險.個個家長都只顧自己個細路 (正常, 我都係), 又背住個大袋 (正常), 咁逼人好易fing 到其他小朋友. 佢冇限制入去playground既人數. 早半個鐘到可以入, 早個半鐘到既都可以入, 再加埋準時既家庭, 場面真係墟冚. 另外, 佢實際見既時間只係3分鐘, 又唔係有好多環節, 都可以overrun半個鐘咁多, 所以我先話佢安排差.

我對工作人員態度係冇負面意見的

利申: 我們並沒有其他interview在真光之後, 而我個小朋友係interview時表現都還可以.

‹ 上一主題|下一主題