用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生唔肯做功課可以點做?
go

小一生唔肯做功課可以點做? [複製鏈接]

日日要推孩子先好唔情願做功課, 有咩方法可以令佢有效率自動自覺做呢?謝謝

2    0    0    0

回覆:小一生唔肯做功課可以點做?

做完功課就可以任玩,打機也可,估一定快手做好

方法離不開以結果作獎勵或懲罰。平日放學後小朋友做咩和由邊個睇佢?

回覆:brother4 的帖子

呢招我既孩子行唔通

回覆:loveDD 的帖子

由我去照顧孩子, 鬧又鬧過, 哄又哄過, 利誘都試過, 結果都係睇佢心情而做功課, 差唔多日日要推

幼稚園時讀happy school? 怕唔怕老師?

mypineapple 發表於 15-11-28 23:57
由我去照顧孩子, 鬧又鬧過, 哄又哄過, 利誘都試過, 結果都係睇佢心情而做功課, 差唔多日日要推

...
e,好似唔見個讚字,同情有時都得,eg, wa,m今日咁多功課,辛5辛苦?我相信比心機一定做到

回覆:Yanamami 的帖子

以前幼稚園唔多功課, 自動波做晒

回覆:MrBeast 的帖子

有試過讚,同埋心, 但孩子都係睇心情做功課,所以好頭痛

mypineapple 發表於 15-11-29 09:12
有試過讚,同埋心, 但孩子都係睇心情做功課,所以好頭痛
唔知你試左幾耐,lei d 方法要persistent n consistent 才行,不然小朋友好易察覺唔sincere,加油

其實要比佢知呢個係佢既責任,唔係皇帝唔急太監急。有時要狠心d, 你同佢講幾点前收功課,佢做唔晒都要收功課袋,仲要唔同佢睇,等佢比一次老師寫手冊欠交,或者錯好多要改餐死,包佢一定以後唔會。我嗰小朋友曾經十分依賴我幫佢對功課,所以做得十分求其。我頂唔順,唔睇,由佢比老師改,錯到七彩,改正改到佢死,同老師係功課寫字比佢要佢認真學習,認真做。即刻做得認真咗,所以好衰架,有時要忍得到,唔好比佢知道你仲緊張過佢,有時學校比壓力佢,好過你比壓力呀。

回覆:sp3014 的帖子

啱,我仔都依賴我對功課,小二開始唔睇,只看是否做完,小三只負責簽名。佢試過一個中文字改第二次都錯,被老師罰抄30次,自此未試過錯第二次。中文科做得特別認真

回覆:sp3014 的帖子

可能係我未夠忍心, 我一定要忍心!
老師而家成日叫佢認真寫字!

回覆:babywoman 的帖子

罰30字好甘喎!但真係一個好方法!

回覆 sp3014 的帖子

同意! 一定要佢自己成長.

其實家長真係幫唔到咁多,都要靠小朋友自己自覺,老師罰佢,佢一定記得及做得更好,所以家長要學識放手,比佢自己攪點,加油!!!  

引用:其實家長真係幫唔到咁多,都要靠小朋友自己

原帖由 yinyin2010 於 15-11-29 發表
其實家長真係幫唔到咁多,都要靠小朋友自己自覺,老師罰佢,佢一定記得及做得更好,所以家長要學識放手,比 ...
認同

回覆:yinyin2010 的帖子

講得好啱!
默書考試也要放手嗎?

其實我自己覺得放手功課係培養小朋友有責任感,加上功課唔會影響名次,所以我會由佢去撞板。但默書測驗會影響名次,除非小朋友非常生性早熟,好難叫佢一開始自己搞掂,始終初小要睇實,有個好開頭去培養佢溫書既方法同模式。我自己小朋友就陪溫陪讀(真係一齊逐頁逐頁溫)到小二。小二最尾嗰次考試起我只會提佢自己溫(跟番以前我点同佢溫,溫d咩,佢自己溫),溫熟我先出場去抽問考試範圍或幫佢默書。所以最辛苦係初小,同小朋友最多衝突,但只要狠到心,貫徹實行,千其唔好比佢睇到你會心軟,有位走,開好個頭,到了小三,我已舒服好多了。

sp3014 發表於 15-11-30 09:56
其實我自己覺得放手功課係培養小朋友有責任感,加上功課唔會影響名次,所以我會由佢去撞板。但默書測驗會影 ...
係囉, 真係要睇小朋友, 唔可以一下子全部放手。好似細女今年讀小一, 先知原來學校真係咁多測考默, 跟到我無命, 人哋唔知仲以為阿妹同家姐唔同學校, 做乜家姐讀咗三年都唔知。我真係唔知架, 因為家姐唔駛理丫嘛。阿妹乜都要理, 又心散, 好彩都叫自己會主動做功課, 但默書真係溫得我好淒涼, 尤其英默, 溫完又唔記得。
‹ 上一主題|下一主題