用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生唔肯做功課可以點做?
樓主: mypineapple
go

小一生唔肯做功課可以點做?

回覆:小一生唔肯做功課可以點做?

係呀,其實好睇個別小朋友,我那個到今年四年級才真正自己搞掂功課,好少漏。但我有朋友個女到五年級仍然是甩甩漏漏。。。

之前三年激到我死咁滯,但我仍然堅持要佢自己做好,強調這是佢的責任。佢唔係唔知,只是到要做時有其他事分散了注意力,就無左件事。

相信無之前的堅持,佢唔會今年突然瞓醒識自己搞掂。小朋友大大下會較定性,之前教落的道理會潛移默化,到時候會自動實踐出來。加油!!

用零食氹吓得唔得?

同佢比賽。鬥快抄詞語,鬥快計數。有時你贏,有時比佢贏;你贏時都系要贏少少,等佢不斷追你速度。

回覆:muimui812 的帖子

會打鬧孩子嗎?

引用:日日要推孩子先好唔情願做功課,+有咩方法

原帖由 mypineapple 於 15-11-28 發表
日日要推孩子先好唔情願做功課, 有咩方法可以令佢有效率自動自覺做呢?謝謝

...
你唔情願冇問題,幫你囀去一間狂操TSA的小學!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mypineapple 發表於 15-12-2 09:16
會打鬧孩子嗎?
經驗話我知,即時或有效,長遠完全無效,更会影响关係,到青春期惡果顯現,得不償失~如果小学階段仲未明白讀書做功課係自己責任,上到中学麻煩多多,因為家長可做既已唔多。去初中果边參考下d帖,头痕家長彼彼皆是~

回覆:Yanamami 的帖子

所以塐戈想係初中令仔變成自動波

mypineapple 發表於 15-12-2 09:16
會打鬧孩子嗎?

打就無,鬧話無就呃你的,日日放工返去都未搞掂,點會唔火都來?!但平靜後會再講道理,等佢知佢有咩責任。

可能不單只看孩子,看望子成材中段時間,每次有教做人道理及說話技巧,轉方向想,越難教將來不是池中物,開竅後多全校第一名

醒目開學勳章

見到E 個標題真係百感交集. 因昨天身為小二生的小兒唔肯做功課. 眼見時間快到10時, 不單功課未完成, 還有英默都未温. 出晒CARROTS, 只有出RODS. 在我發咗火下, 做完成了功課同温了幾個生字.

但咁都唔係長遠的辦法.

我個仔日日都慢呑吞, 但冇功課交又會識驚. 但總要攪到夜晚9:00. 書又溫唔到. 獎勵打駡全部試過, 冇效... 我仍搵緊適合他的方法. 在學校他是乖、主動丶守規矩的學生, 一放學就掉轉哂.