用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人知陳守仁既英文名出處?
樓主: bbqyou
go

有無人知陳守仁既英文名出處? [複製鏈接]

艾菊 發表於 15-11-30 11:18
咁你interview時有冇當面問老師呢? 其實你若懷疑陳守仁及Tan Siu Lin唔係同一人, 直接打電話去學校問下就得 ...

有網友質疑都沒有辦法, 請讓他/她自己找出答案好了....   不要傷和氣

不過如果捐款都要人改名真係唔多合理, 難道李嘉誠捐款到加州大學都要迎合當地改個美國人名?  或者是:  李嘉誠 "不等於" Li Ka Shing?

http://news.berkeley.edu/2011/10/21/campus-dedicates-li-ka-shing-center-for-biomedical-and-health-sciences-philanthropist-receives-berkeley-medal/

上網search 一下,除左搵到學校既資料外,都可以搵到陳先生係上市集團主席既資料,以下係節錄集團年報既資料,大家都可以參考一下。如果仲有與趣,不如直接聯絡陳先生,校方所知既,都未不及陳先生自已本人。

Dr. TAN Siu Lin
, aged 84, is the founder and Chairman of the Group. Dr. Tan is also the Chairman of the Peking University Luen Thai Center for Supply Chain System R&D (北京大學聯泰供應鏈系統研發中心), the PRC, and the Chairman of TSL School of Business and Information Technology in Quanzhou Normal University (泉州師範學院陳守仁工商信息學院). Dr. Tan is a board member of the Shaw College at the Chinese University of Hong Kong and the Vice-Chairman of the Huaqiao University (華僑大學) as well as the honorable president of the Hong Kong General Chamber of Textiles Limited. Dr. Tan holds an honorary Doctoral of Laws degree from the University of Guam.

陳守仁博士,84歲,本集團創辦人兼主席。陳博士亦兼任中國北京大學聯泰供應鏈系統研發中心的董事會主席及泉州師範學院陳守仁工商信息學院校董會主席。陳博士為香港中文大學逸夫書院校董會成員、華僑大學校董會副主席及香港紡織商會有限公司名譽會長。陳博士持有關島大學名譽法學博士學位 。

se6b03 發表於 15-11-30 09:53
第一次聽到呢個解釋,但我反而覺得最合理,d人成日話用鄉下閩南話讀陳守仁就會讀Tan Siu Lin,根本完全唔ma ...
GOOGLE/YAHOO 用Chan Shau Yan 搜到,  因為呢D SEARCH 有INTELLIGENCE... 又或者有本地人用  Chan Shau Yan 拼寫陳守仁小學 做相關網頁...

你睇下以下...

http://www.lktmc.edu.hk/~eca/Form/SubsidyForm/%B3%AF%A6u%A4%AF%A5%D3%BD%D0%AA%ED.doc

東華三院陳守仁博士康樂及文化教育發展基金

申請訓練資助

TWGHs Dr. Tan SiuLin Leisure and Cultural Education Development Fund

Application for TrainingSponsorship

simonlawht2 發表於 15-11-30 11:34
有網友質疑都沒有辦法, 請讓他/她自己找出答案好了....   不要傷和氣

不過如果捐款都要人改名真係唔多合 ...

見佢話Tan Siu Lin唔係陳守仁, 又話網上資料唔可信(但自己又上網開post問喎), 咪直接叫佢自己打去學校問下囉. 如果佢喺interview 時已問過老師, 求証咗Tan Siu Lin唔係陳守仁, 講番俾大家聽都好吖. 唔洗大家一直誤會咗嘛.

引用:Quote:leiseefung+發表於+15-11-30+09:05+

原帖由 se6b03 於 15-11-30 發表
第一次聽到呢個解釋,但我反而覺得最合理,d人成日話用鄉下閩南話讀陳守仁就會讀Tan Siu Lin,根本完全唔ma ...
若果人地身分證明文件係呢個拼音,為何要因為係香港而改?

我同事都係姓Tan,我初初成日以為佢姓鄧,之後才知佢姓陳

引用:Quote:原帖由+se6b03+於+15-11-30+發表第一

原帖由 傻太 於 15-11-30 發表
若果人地身分證明文件係呢個拼音,為何要因為係香港而改?

我同事都係姓Tan,我初初成日以為佢姓鄧,之後 ...

真愈來愈霸道。
憑乜叫人改?
咁小事都爭論一輪

我三個來自Malaysia/Singapore同事姓Tan, 在香港工作N年,使乜改?有乜問題?
信唔過TSL 同陳守仁係同一人就不要報不要讀就是了

回覆 siden 的帖子

"信唔過TSL 同陳守仁係同一人就不要報不要讀就是了"

討論下姐, 唔好用同樣邏輯相對待, 唔係變左大陸化....

引用:回覆+siden+的帖子 "信唔過TSL+同陳守仁係

原帖由 retriever 於 15-11-30 發表
回覆 siden 的帖子

"信唔過TSL 同陳守仁係同一人就不要報不要讀就是了"

大陸?
無 la la 又關大陸乜事?
完全唔明
你指教下
如果咁concern咁信唔過人地個名,何苦充滿懷疑去報去讀同大陸有乜關係?

夾硬要人遷就自己要人改名先似某些什麼大陸罷

回覆:se6b03 的帖子

用鄕下話併音有乜唔 make sense? 你搵個星洲人問下就知乜事。我識個啲馬拉華僑,星洲華僑,個英文併音同廣東話完全唔同。

唔好講咁遠,我地祖國領導人習總英文併音你用廣東話點併?

siden    發表於 15-11-30 12:43

siden 發表於 15-11-30 12:34
大陸?
無 la la 又關大陸乜事?
完全唔明
大陸網民叫香港反對派(大概), 唔鍾意香港就滾出香港...
呢個係佢地常用邏輯...

唔信個名係點, 甚至批評間學校, 跟報唔報間學校, 無直接關係...

siden  完全兩回事  發表於 15-11-30 12:52

引用:Quote:siden+發表於+15-11-30+12:34+大陸?

原帖由 retriever 於 15-11-30 發表
大陸網民叫香港反對派(大概), 唔鍾意香港就滾出香港...
呢個係佢地常用邏輯...
咁慘啦!原來大陸(或其支持者)用過,我地就唔可以用,一用就係大陸思慧,我十幾年來叫我c6唔鍾意食我煮嘅餸就唔好食,原來我思想不正確!

retriever  你咁話C6, 我驚佢返大陸食仲衰   發表於 15-11-30 14:11

回覆:有無人知陳守仁既英文名出處?

咁簡單一件事都夠膽死咁多傳言。跟本上網一搵就搵到。

大家睇下股票代號 311,聯泰係三月二十七日岀的年報的第16 頁,Tan Siu Lin 咪就係陳守仁啦。

網上資料可能錯?呢份係聯泰的年報,由羅兵咸永道審計。如果你有證據(唔係聽邊個邊個講)陳守仁先生同 Tab Siu Lin 係兩個人,你應該立即去信 SFC, HKEx 及 CCB 立案調查陳先生。

如果未聽過羅兵咸,SFC, HKex, CCB, 自己 google 下啦,唔詳細講啦。

引用:Quote:原帖由+gemiling+於+15-11-29+發表On

原帖由 99dogdog 於 15-11-29 發表
吳可以係Goh 或 Ngoh!
係bo! haha sorry

其實係福建話拼音, 即閔南話, 這個拼音其實好普遍

其實,耐唔耐就見尼d post,都唔知拗咩,人地个名呀爸呀媽改,咁都懷疑,咁邵逸夫夠叫run run shaw.點解?!

回覆:有無人知陳守仁既英文名出處

我系福建人,叫阿媽用福建話讀陳守仁,真系讀到Tan Siu Lin!

同嘪我阿妗性陳,佢的英文譯音都系Tan!

‹ 上一主題|下一主題