用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑阿女有學習障礙
go

[讀障] 懷疑阿女有學習障礙 [複製鏈接]

阿女今年三年級, 成績一直都是中下游的, 尤以數學更差, 就以今次評估來說, 有什麼可能小三竟然不能排出五位數的最大和最小的排位? 題目出了一組五位數要她順大至小排出來, 她竟可以排了四位數出來? 算珠又時常攪錯. 這些由小一學到小三, 有什麼理由都仍做錯?
做事又唔專注, 例如外出用膳時, 都會時常八卦四周事, 但自己的食物就食極都食未完, 有時趕時間就真係比佢激死.
還有冇時間觀念, 正一係你緊張到死, 但佢就繼續懶懶閒.. 又冇責任心…
我真心想請教各位能否有什麼建議比我可以幫到佢, 見她的成績真的很差, 今年小三了, 再這樣下去, 真不敢想像將來要派去那些BAND 4學校去! 希望有經驗有辦法的媽媽幫我一下, 教我要怎樣做呢?
   1    0    0    0

回覆 MANDIMM 的帖子

快去做評估  政府都要排好耐  私人都唔平  如果真係 都唔駛擔心  校方會對小朋友作出調適  但一定要有報告支持我係政府做評估架  上網打尢德就搵到架啦
bb 5月23號 出世la   [size=medium]得閒就入黎睇下la.

感謝

MANDIMM 發表於 15-11-28 12:09
阿女今年三年級, 成績一直都是中下游的, 尤以數學更差, 就以今次評估來說, 有什麼可能小三竟然不能排出五位 ...
你囡情況同我囡一樣, 我囡九月小三, 上年年尾帶佢去臨床心理學家CHECK清楚晒,原來除左有讀障再加注專力不足, 今年SUMMER開始食藥,
雖然開左半個月學, 但情況同上年完全唔同, 上堂留心左好多, 數學真係有諗過先做, 當然都仲有錯啦, 但明顯好過上年好多。

你女今年情況如何?

psad2 發表於 16-9-18 17:20
如果是數學運算問題,應該是不明白數值是甚麼。你應該買一套數直教具教導她。甚麼是個、十、百、千、萬
...

佢有讀障,數學佢唔係唔識,係好懶睇字,依家無以前咁懶得睇字,中文,英文同數學都大大改善

回覆 cowcowb 的帖子

心理學家係點評量小朋友有讀障同專注力問題呢?

因我只知精神科醫生係學校問卷+家長問卷+醫生觀察, 謝謝

tinaleung 發表於 16-9-21 16:56

其實都一樣,係以上個幾樣,分別左環境唔同,評估既人唔同

環境: 臨床心理學家同我女講正野,玩下先,到第二日再約上去做

人:我揾臨床心理學家做,學校係心理學家

tinaleung 發表於 16-9-21 16:56

其實我女個精神科醫生轉介我女比臨床心理學check,佢話精神科醫生唔做依類評估

那是否先要約精神科醫生還是直接見心理學家? 費用貴嗎?

我女今年小四了, 綜合情況來看就比小三時稍有進步, 做功課就沒有上年那麼勞氣, 而且中英文默書都可保持到9x, 但是食飯都仍是激死你. 9歲食飯都要勞氣就真係好攞命.

但成績是否真的有進步, 仍需要睇這月的測試成績..希望阿女唔好再刺激我了.

cowcowb 發表於 16-9-15 15:21
你囡情況同我囡一樣, 我囡九月小三, 上年年尾帶佢去臨床心理學家CHECK清楚晒,原來除左有讀障再加注專力不足 ...

請問食藥後係專心左聽書,呢個我明白,但讀寫又如何處理?因我女係專注加讀寫,所以更想了解

tinaleung 發表於 16-11-13 23:07
請問食藥後係專心左聽書,呢個我明白,但讀寫又如何處理?因我女係專注加讀寫,所以更想了解
...

好似有D中心有做呢D讀寫障礙既訓練課程

cowcowb 發表於 16-9-21 17:38
其實都一樣,係以上個幾樣,分別左環境唔同,評估既人唔同

環境: 臨床心理學家同我女講正野,玩下先,到 ...

可以介紹我心理學做讀寫障礙評估的醫生嗎?Thanks!

MANDIMM 發表於 16-11-8 16:13

那是否先要約精神科醫生還是直接見心理學家? 費用貴嗎?

有沒有跟老師傾過小朋友的情況?搵得精神科醫生,父母有心理準備需要食藥。學校社工聽完我孩子情況,直接叫我搵精神科醫生,因為佢覺得十成係專注力問題。所以去到醫生到,精神科醫生直接做評估,然後開藥。

就算食左藥,食飯一樣係咁慢,一樣係咁無時間觀念,做野一樣係慢(但有進步)。但因為知道呢類小朋友係咁,所以我地包容左,但時間太趕,一樣會照炳佢。

數學方面正如psad2咁講,買D野教佢認識數值啦.有D野係唔識就唔識,冇話"冇理由唔識"架.或者同佢出街見到D價錢咪講下囉,超市勁多呢D例子可以實用下.

其實聽落你最主要都係你趕時間佢唔趕所以有問題啫?

咁咪開始訓練佢時間觀念囉.善用倒數呀(仲有10分鐘,仲有5分鐘),叫佢幫手睇時間仲有幾耐出門口呀咁囉.

總會有辦法嘅.

回覆 bbpooh 的帖子

我小朋友有睇精神科都唔肯食藥
‹ 上一主題|下一主題