用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒面試討論區
樓主: bt1579
go

聖羅撒面試討論區 [複製鏈接]

回覆 merrypris 的帖子

我都同意, 佢似係揀D已經 train up 得好好既學生, 咁佢可以教得舒服D
亦都鐘意FTM多D.

In 我個女的老師太可怕, 把聲聽落已經唔友善, 一黎仲哄到我女埋一埋, 嚇到我女走過黎要我抱.
之後我哄我女過番去, 雖然唔成功, 但佢完全都冇幫過口或引到我女過去.
我檯的老師都直言咁樣佢地好難收, 仲話到時會收信通知番你地 "WAITING OR REJECT"
即係表明一定唔會好啦.....

我女連佢個禮物都話唔要, 冇拎到就走人.

引用:回覆+LePetitBal+的帖子 未必一定.+我知有

原帖由 tweetyho 於 15-11-30 發表
回覆 LePetitBal 的帖子

未必一定. 我知有人有神父信都fail
如果小朋友當時狀態唔好,真係神都幫佢唔到啦!但表現ok嘅咪事半功倍囉!

回覆 LePetitBal 的帖子

絕對係. 好多時interview表现好睇天時地利人和

回覆:聖羅撒面試討論區

其實去到見佢封住遊樂場,有小朋友行出等候區參觀吓都俾校工姨姨叫佢乖啲唔好周圍走,都已經feel 到學校係鍾意乖小朋友了⋯我b 本身都係斯文型,但我覺得學校嘅要求似乎太過嚴苛啦...

小朋友唔應該活潑咩?只係要求死讀書或坐定定,個老師係好容易教,不過小朋友就永遠都只係一部機器。

回覆 Auction 的帖子

同意!小朋友活潑唔代表冇禮貌,百厭,唔受教!呢間學校我都知嚴,但冇想過由攞表到interview都係感覺得最唔舒服的一間!如果我小朋友入去讀,講得衰d有點覺得似送佢去坐監嘅感覺

引用:+本帖最後由+hoiyeeching+於+15-12-1+00:23

原帖由 hoiyeeching 於 15-12-01 發表

回覆 Auction 的帖子
我聽完大家分享,感覺如果take offer好似送個女去軍校咁

我們上星期六去面試聖幼, 只可以講句, 系我們面試那麼多間, 老師最無表情, 感覺最無愛心的一間。 等的時間吾系太耐, 但面試時, 問家長問題真系好像審犯甘, 先問我們要吾要出差, 要吾要坐校車,點樣提升個女自理能力準備返學等等。 另一位老師都無點問個女問題, 剩系看她點同另一個女仔攞玩具玩。 真系吾知道她點評核我個女同吾知道他們收生準則系點。 反而d義工家長仲多笑容。好失望。

讀完St Rose 幼稚園有冇直升?但佢間小學又只可以派位?

引用:回覆+merrypris+的帖子 我都同意,+佢似係

原帖由 米芷 於 15-11-30 發表
回覆 merrypris 的帖子

我都同意, 佢似係揀D已經 train up 得好好既學生, 咁佢可以教得舒服D

唔收的話,絕對不是損失。面試過程已經覺得唔適合,好過入左先發現出事。其實小朋友細,可塑性好高,只有老師有愛心,比空間小朋友發揮,小朋友讀得愉快,都冇所謂邊間。我啲有博士學位的外國科學家同事,個個六歲前盲字都唔識多個,相反有次in 個香港出品某外國神級大學生雙碩士畢業生,問下佢通識時事題,佢乜都答唔出,仲話asean 國家包韓國日本...

用家才知道SRL kg 的好處,巜選擇你喜歡的,喜歡你選擇的》

回覆 Oscar1038 的帖子

咪係囉。另外,據知情人士透路,學校嘅收生對象只係家住九龍塘嘅小朋友,因唔想幾歲人仔搭校車返學,而之前有啲怪獸家長投訴冇校車。其實既然依一間唔係大家心目中嘅一線名校,大家唔需要咁介懷

引用:+本帖最後由+tweetyho+於+15-12-3+15:05+編

原帖由 tweetyho 於 15-12-03 發表

SRL kg 對我來說已超乎我所期望,起碼有好的p1 offer!

我女女現在是聖羅撕幼稚園就讀。我見大部份同學包括我女都不是住九龍塘。從何得知是聽人說只收住九龍塘。那麽多聽人說而是真正用家嗎?如面試感覺不良好。可以不用選擇。只有找上最合適自己就可以

引用:我女女現在是聖羅撕幼稚園就讀。我見大部份

原帖由 CorrineNg 於 15-12-03 發表
我女女現在是聖羅撕幼稚園就讀。我見大部份同學包括我女都不是住九龍塘。從何得知是聽人說只收住九龍塘。那 ...
我也不是kln tong 區住

因為考小一時好多直资私小除咗考學術之外,更着重睇下小朋友嘅品德,禮貌,可能學校知道srl教出來嘅小朋友乖巧有禮貌。坊間有啲所謂排名雖然不能盡信,但點都有少少參考價值,而srl有頭50名內

回覆 CorrineNg 的帖子

可能我表達得唔係咁好,學校主要係唔想小朋友太長途拔涉返學,畢竟小朋友得幾歲人仔...當然學校收生有好多因素考慮,唔只地址

引用:+本帖最後由+tweetyho+於+15-12-3+15:05+編

原帖由 tweetyho 於 15-12-03 發表

噢,原來要搭校車嘅小朋友的家長都是「怪獸家長」。。。

‹ 上一主題|下一主題