用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒面試討論區
樓主: bt1579
go

聖羅撒面試討論區 [複製鏈接]

引用:我比老師審問我工作時間、出差頻率、出差地

原帖由 merrypris 於 15-11-29 發表
我比老師審問我工作時間、出差頻率、出差地區、日數、仲質疑我們冇時間接送小朋友番學放學,每日溫習功課, ...
老師有問我地洗唔洗離開香港做野,因為我兩公婆都係自僱人士,可以因為職業而咁問,我答唔洗離開香港,咁就無再問呢方面問題。。。。。。

這學校好重視紀律同禮貌,
學術深唔深見人見智
大女讀過,细b昨日有in,(太遠無谂住報,但之前in其他k1表現mama,所以報埋)

引用:我比老師審問我工作時間、出差頻率、出差地

原帖由 merrypris 於 15-11-29 發表
我比老師審問我工作時間、出差頻率、出差地區、日數、仲質疑我們冇時間接送小朋友番學放學,每日溫習功課, ...
有個老公都係咁質問我老公呀!
話你出咗trip點take care小朋友!

回覆:聖羅撒面試討論區

我同daddy一坐低,第一個問題就係要唔要經常出差,我哋無諗過老師會咁問。Daddy立即反問,什麼叫經常?(因為daddy每兩個星期飛一次)老師話即大部分時間唔喺香港,我哋答間唔中出差,老師都無再drill down問。之後,佢好似醫院啲護士同病人檢查咁,揸住張checklist咁問問題。好無heart嘅一個面試,跟家長係零交流on個小朋友。只係想知家長可以點樣配合到間幼稚園。

覺得門口位老師(可能係主任)無乜禮貌,反而位男NET老師好好笑容。

引用:我同daddy一坐低,第一個問題就係要唔要經

原帖由 JadenBB 於 15-11-29 發表
我同daddy一坐低,第一個問題就係要唔要經常出差,我哋無諗過老師會咁問。Daddy立即反問,什麼叫經常?(因 ...
門口果個係書記,肥肥地短頭髮粗聲粗氣

唔知大家有無睇學校喺交表果日派嘅校刊,面試完我感覺學校的方向和第一篇校監的話的內容是相反的⋯

回覆:jlbb1 的帖子

真係好唔愉快嘅面試經驗!由喺街到排隊等入學校,daddy已經覺得間學校安排好差。同一個時段根本見唔切咁多個家庭,就唔應該安排咁多人嚟見。等咗一個鐘,換來的是5分鐘被人審問。

可能我係最後兩批人(我in1130,但等到12點先in)出來已經無人排啦,但等待區仲有小量人

In等我個miss又爭好好笑容,問既野好簡單(平日邊個湊,同佢假日做乜,份工要唔要出差,我地份工係唔駛好如實咁答,平日有乜鐘意食同唔鐘意食)

大致都好簡單。但過程好快,可能我多野講d,老師問題接問題,要望實老師都無望過小朋友

我對面談又無乜感覺,係覺得佢安排上混亂,等太耐,其實與期咁多老師係登記處,點解咁開多個課室interview , 我見登記老師登記完一批都無野做粥,同埋明知要等咁耐,完全唔安排playground 俾小朋友活動係唔得(定還是佢要乖的小朋友??)

回覆:JadenBB 的帖子

呢間幼稚園比我嘅感覺係佢也有一個fixed profile 嘅學生:乖、安靜不語、爸爸媽媽對學校很順服,唯命是從,也不太忙碌,最好媽媽是全職婦女相夫教子。若非家住九龍塘,最好媽媽開車或有司機送。老師親口同我講校車不會年年有,今年有明年也不一定有。

回覆:merrypris 的帖子

我大女係聖幼讀,今年也有去同細仔面試。聖幼真係厳,也要家長學生老師絕對服從。起初,我好唔習慣丶接受唔到他們既教學模式。但是,見到大女三年既教育下,真的又乖又有禮貌,自我照顧能力又高,又培養到良好既習慣。故此,今年也為細仔報讀(細仔已在一所幾難入既幼稚園讀緊PN)。

回覆 wilecheung 的帖子

多謝分享·純粹好奇.,這幼稚園的教學方法怎樣,點解你會唔慣呢.

回覆 merrypris 的帖子

N班點會教寫字😰 !呢間唔係用愛去教!

回覆 merrypris 的帖子

係!我都比佢審!佢當正自己係madam!

我IN下午, 等左10分鐘, IN左5分鐘..........好流暢喎........

我對面試没什麼不滿, 老師友善, 没被審的感覺, 阿女好似 in 得好開心, 我見佢主動推櫈, 但佢自己話我知老師給她禮物時無答多謝。 我唯一認為須改善是等太耐, 要小朋友同家長在學校門外食風等左好耐, 過晒鍾都未有得入

回覆:bt1579 的帖子

向來都係識人好過識字!同事個女有神父寫信直入,面試循例啫!仲要審人!

引用:我同daddy一坐低,第一個問題就係要唔要經

原帖由 JadenBB 於 15-11-29 發表
我同daddy一坐低,第一個問題就係要唔要經常出差,我哋無諗過老師會咁問。Daddy立即反問,什麼叫經常?(因 ...
有同樣感覺

似審犯多過溝通交流

回覆 LePetitBal 的帖子

未必一定. 我知有人有神父信都fail
‹ 上一主題|下一主題