用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟思幼稚園 可以直升K1嗎?
go

可以直升K1嗎?

小女收到n班上午班offer,請問大家N班是否可以直上k1?

回覆:woodyniu 的帖子

我個仔讀緊n班上午班,暫時我識的人,都可以升番k班。不過,好可惜,除左我之外,暫時唔覺有人想小朋友真係升番原校,大家都暫時當個offer係後備咁。so sad

mandytaz 發表於 15-11-30 23:13
我個仔讀緊n班上午班,暫時我識的人,都可以升番k班。不過,好可惜,除左我之外,暫時唔覺有人想小朋友真係 ...
其實唔係俾小朋友熟悉0左個學校環境同老師 , 對0黎緊上 K 班會好D咩 ?點解會當個K1 Offer 係後備呢 ?

回覆:mandytaz 的帖子

請問點解?唔好嗎?

回覆:kira09 的帖子

以我了解,不想原校升K班的家長有以下心態:
1)貴;九龍塘正校K班無學券
2)爭取最好;魚翁撒網咁,宜家等offer,再揀最心儀學校
3)擔心程度;啟思是happy school,重視以兒童發展為本的教育方針,家長驚升小學時,小朋友好難追,或者考有名直資時會輸蝕

mandytaz 發表於 15-12-1 15:47
以我了解,不想原校升K班的家長有以下心態:
1)貴;九龍塘正校K班無學券
2)爭取最好;魚翁撒網咁,宜家等 ...
好認同妳諗法~ 如果九龍塘正校係有學券 , 相信K1學位競爭會好激烈~亦會多好多家長經N班途徑升讀~

引用:Quote:mandytaz+發表於+15-11-30+23:13+我

原帖由 kira09 於 15-12-01 發表
其實唔係俾小朋友熟悉0左個學校環境同老師 , 對0黎緊上 K 班會好D咩 ?點解會當個K1 Offer 係後備呢 ?

...
好正常,大部分父母都希望去更好既學校,例如龍校,某些名幼,又或者近屋企既幼稚園,因為不是所有幼稚園都有N班,所以啓思的N班其實都幾受歡迎,仲要有校車

回覆:可以直升K1嗎?

我覺老師好有愛心,小朋友又開心。但真的擔心課程太淺,擔心考不小學。