用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求14區無普教中嘅學校
樓主: vvann
go

求14區無普教中嘅學校 [複製鏈接]

支持樓主

中肯的去分析,大家不要太怕普教中,萬一被迫抽左入去都不要怕。

其實如果小學係中文小學,常識/數學/宗教都是用廣東話教,而且,普教中的小學是用繁體字的(國際學校除外)。所以不會因為學多左個外語/普通話就會令小朋友中文差左。

但如果家長由小朋友好細個開始,語言能力已經好低,那就最好廣教中,即全用母語教中文。

其實,如果小朋友語言能力強,學完普通話之後,可以我手寫我口是非常好的。其實對外國人來說,普通話比廣東話更易掌握,因為口語和寫是一樣的。只是我們習慣了廣東話,吾覺得難。

Hillkymama  圖書館啲舊書聲稱無人手處理,掉曬. 新書中又大把簡體書(成人,兒童都係).  發表於 15-12-3 14:52

vvann 發表於 15-11-28 15:13
用母語學中文較好。用普通話的話,既是外語,又要另外再學拼音,到時兩頭唔到岸就真係頭痕喇。

...
Agree and good vision. Putonghua teach Chinese is really nonsense

HK-MAN 發表於 15-12-3 11:01
支持樓主
Yes, same!!

hkpapa852 發表於 15-11-30 12:35
普教中, 係當年由嗰位中文唔多得既田北係語常會攪嚟既資助計劃, 參與既學校連繼四年會有額外資助, 所以吸引 ...
Good point!!

Also, 其中兩項研究發現,以普通話學習的學生的中文能力,與以廣東話學習的學生並無分別,甚或表現更差

rinarina 發表於 15-12-3 11:12
中肯的去分析,大家不要太怕普教中,萬一被迫抽左入去都不要怕。

其實如果小學係中文小學,常識/數學/宗 ...
最大問題唔係普教中, 係有D係全普教, 即係唔只中文係用普通話教
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

rinarina 發表於 15-12-3 11:12

其實如果小學係中文小學,常識/數學/宗 ...
其中兩項研究發現,以普通話學習的學生的中文能力,與以廣東話學習的學生並無分別,甚或表現更差

回覆 hkpapa852 的帖子

全港只有一間小學是用普通話教晒所有科=KCS primary, 其他都用Cantonese (英小除外)

caca316 發表於 15-12-3 14:23

全港只有一間小學是用普通話教晒所有科=KCS primary, 其他都用Cantonese (英小除外 ...
我可以話你知, 不定唔只呢一間

caca316  仲有邊間?  發表於 15-12-3 14:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 dreamdream081 的帖子

咁Marymount 用英語教英文, 有無問題? 有無研究証明用廣東話教英文的學校,英文水評會高些?

caca316 發表於 15-12-3 14:27

咁Marymount 用英文教英文, 有無問題? 有無研究証明用廣東話教英文的學校,英文 ...
你去MMS既週年報告睇下, 英文小學既問題. 中一學生平均Pre-S1中文科成績較差. MMS既Pre-S1中文科成績, 比其它都有直屬小學(不過係中文小學)要低

我係問:用"英語"教英文的英文水評, 不是問英小的中文水評

No need to argue

回覆:hkpapa852 的帖子

謝謝你

引用:Quote:vvann+發表於+15-12-3+00:45+剛才爬

原帖由 hkpapa852 於 15-12-03 發表
呢個好似準D:
https://sites.google.com/site/hklangstudies/
謝謝你

引用:+本帖最後由+caca316+於+15-12-3+14:40+編

原帖由 caca316 於 15-12-03 發表

以我有限的理解,我們的書面語是“白話文”,並非廣東話或普通話。兩者跟白話文其實都是有分別的(如:普通話--泡湯;書面語--落空)。既然廣東話跟普通話都是口語,何以不讓我們(香港人)以母語(廣東話)學習中文呢?又,何以不在香港推行國語教中文呢?

現在的問題是教育方向扭曲,使學習中文的過程變得更迂迴:本地學生在普教中的學校裏,要同時學習中文和普通話(外語),但在廣教中的學校裏,他們可以專心學習中文。這樣不是更好嗎?

至於以英語教授英文有沒有問題,個人認為在此時此地無法比較,因為對本地人而言兩者本身都是外語。

‹ 上一主題|下一主題