用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求14區無普教中嘅學校
go

求14區無普教中嘅學校

阿仔今年K2,個個都話依家要開始搵小學。我唔想阿仔將來用普通話學中文,請問可以有咩選擇?

vvann 發表於 15-11-28 01:35
阿仔今年K2,個個都話依家要開始搵小學。我唔想阿仔將來用普通話學中文,請問可以有咩選擇?

...
北角官立
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:阿仔今年K2,個個都話依家要開始搵小學。我

原帖由 vvann 於 15-11-28 發表

...
為什麼不想普教中?

簽名被屏蔽

引用:阿仔今年K2,個個都話依家要開始搵小學。我

...
衛理

回覆:求14區無普教中嘅學校

北循

引用:Quote:原帖由+vvann+於+15-11-28+發表阿仔

原帖由 sallyshlau2 於 15-11-28 發表
為什麼不想普教中?
用母語學中文較好。用普通話的話,既是外語,又要另外再學拼音,到時兩頭唔到岸就真係頭痕喇。

引用:Quote:sallyshlau2+發表於+15-11-28+11:10+

原帖由 布希亞 於 15-11-28 發表
可能感到厭惡
的確,頗厭惡

引用:Quote:vvann+發表於+15-11-28+01:35+阿仔今

原帖由 hkpapa852 於 15-11-28 發表
北角官立
想問問,北官係唔係有2間?2間都無普較中?邊間好啲?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-11-28+發表

想問問,北官係唔係有2間?2間都無普較中?邊間好啲?
14網得返鰂魚涌地鐵站側邊果間北官(英皇道),雲景道果間歸12網

引用:Quote:原帖由+vvann+於+15-11-28+發表想問

原帖由 maccy523 於 15-11-28 發表
14網得返鰂魚涌地鐵站側邊果間北官(英皇道),雲景道果間歸12網
原來係咁,多謝呀

回覆:vvann 的帖子

滬江

咁太古 & 丹循呢?

回覆 vvann 的帖子

支持樓主選擇... 免廣東話繁體字滅絕...

普教中, 係當年由嗰位中文唔多得既田北係語常會攪嚟既資助計劃, 參與既學校連繼四年會有額外資助, 所以吸引咗唔少學校參與.

當中部份較現實既學校, 係資助期完結後, 已將課程回歸正常, 或作有限度普教中(如一級只保留一班). 不過仍然有不少學校, 繼續維持普教中, 甚至全面普教.

事實上, 多年前教育局已官網上說明沒有証據証明普教中能令學生中文能力提升.

不過吳得掂上場後已將該版面刪掉, 可參考新聞:
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140208/52166866
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

多謝資料提供

回覆:retriever 的帖子

語文係需要應用,我唔想夾硬迫我嘅小朋友去學一個屋企都唔用嘅語言(普通話),並放棄自己最熟悉嘅語言(廣東話)

另,完全唔明啲人點解會去追求為文盲而造嘅簡體字,而放棄有形音義有文化嘅正體中文

trachan    發表於 15-12-1 11:23

引用:語文係需要應用,我唔想夾硬迫我嘅小朋友去

原帖由 vvann 於 15-12-01 發表
語文係需要應用,我唔想夾硬迫我嘅小朋友去學一個屋企都唔用嘅語言(普通話),並放棄自己最熟悉嘅語言(廣 ...

剛才爬文見到,不過唔知係唔係update呢?

普教中小學概覽
https://www.google.com/fusiontables/DataSource?docid=12idXNe-59xtDMepfXF6HkZaMj9QSQnsVtMoWL87e#rows:id=1

vvann 發表於 15-12-3 00:45
剛才爬文見到,不過唔知係唔係update呢?

普教中小學概覽
呢個好似準D:
https://sites.google.com/site/hklangstudies/

不過記住睇清楚remark, 有D呢度話"是"普教中既學校, 其實可能只係一級得一班, 或部份年級有, 佢都照當係普教中