用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY 3rd in
樓主: Connie12747
go

CKY 3rd in  

in fact, i feel it's more stressful when it's my child's favourite....
just like when we got the email of the 2nd interview, he thought he had got it already and he was thrilled and super excited....  
don't want to fail him ><

回覆 dwkw333 的帖子

heard that it was kind of a group interviews for the parents...

is it kind of checking if the parents' english capabilities are qualified for an offer?

回覆:CKY 3rd in

上年已經唔係group 啦

回覆:LWL1212 的帖子

個別家長ln鳴嗎?中文定英文?

引用:上年已經唔係group+啦 +

原帖由 LWL1212 於 15-12-04 發表
上年已經唔係group 啦
咁係咪父母各答一題?要答英文老師提問?

驚驚!

去年父母與小朋友一起見,老師會對每個人都問問題。

中英文都有,一個用英文問,一個用中文問,其實我覺得學校點解要咁安排,吾多吾少都需要知道父母的英文程度能否應附在曰常功課及projects 的需要,因為初小階段小朋友真的需要父母的幫助,如果英文程度吾夠的話真是很難幫上忙

回覆:巴士 的帖子

咁父母英文唔係好掂,但孩子英文ok, 都唔駛考?!

正正係有些父母英文唔好,才特別看重子女英語能力…

如果咁選人,點讓人替代流轉? 代代英文差?

咁其實個鬼一定要指定爸爸or媽媽答,定是但一個答就得?

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-12-3+15:18+

其實冇指定邊個答,父或母都可以
如果父母英文吾好,咁就要靠曬個小朋友,因為他們每天都要讀書比父母聽,遇到吾識的字都要教他及更正他的讀音,又有science project, 對於一個小一生黎講要他獨自完成有點困難

回覆 巴士 的帖子

請問知道大約幾時出2nd in result嗎?

我都好想知,我驚自己無份收email , 呢間係亞仔同老公既至愛

引用:其實冇指定邊個答,父或母都可以如果父母英

原帖由 巴士 於 15-12-05 發表
其實冇指定邊個答,父或母都可以
如果父母英文吾好,咁就要靠曬個小朋友,因為他們每天都要讀書比父 ...
明白!

咁除左學費“喇利”,仲要雙方父母英文流利,口音正宗,真係唔係普通人家讀…

上年,好像12月初便有消息,學校好像是在1月尾有最後results的。 (爬文看到的,如果錯了,請指出)

但如果沒有記錯,11月在2nd in時,學校好像說最後results會在2月尾前有。所以,會不會比上年遲一個月。。。

回覆:retriever 的帖子

家長又唔需要英文流利, 溝通到都ok。 始终讀書係小朋友唔係家長. 另外, 3rd interview, 我當年老師講明英文發問, 但可用中/英文回答, 我地就用中文答, 因緊張, 廢事詞不達意。老師會要求父母都需要回答, 如果第一條爸爸答, 第二條就媽媽答。

我舊年in, 老師又無講可以用中文答,總之英文老師問問題,我老公英文流利D就佢答,我就答中文老師問的問題

引用:Quote:原帖由+巴士+於+15-12-05+發表其實冇

原帖由 retriever 於 15-12-06 發表
明白!

咁除左學費“喇利”,仲要雙方父母英文流利,口音正宗,真係唔係普通人家讀…
吾需要流利喎!

好多家長就是因為英文吾流利, 想自己的小朋友比自己講得流利, presentable 才入讀

回覆:woyj 的帖子

同意!

我就係咁意思,家長希望孩子英文好,不少因為自己英文唔係咁好!

回覆:retriever 的帖子

係呀!到中小和高小時, 課程變深, 基本上小朋友自己要搞掂!家長千祈咪諗住跟佢一齊讀, 要放手了