用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官校與直資
樓主: ilyrd
go

官校與直資

回覆 www 的帖子

不想比較學校,在EK看得太多了.不同學生對號不同學校都不同.直資校已了解清楚其好處和不適合小兒之壞處.只是想多了解這間官校為何能每年成績都能保持.最不理解是由抽簽入讀的裹面一定有成績未能在中上游位置.是否如上面家長說:讀書氣氛好,大家影響上進心?老師校長有貼"心"對應中下游學生?師兄幫牤?

引用:回覆+www+的帖子 不想比較學校,在EK看得太

原帖由 ilyrd 於 15-11-28 發表
回覆 www 的帖子

不想比較學校,在EK看得太多了.不同學生對號不同學校都不同.直資校已了解清楚其好處和不適 ...
好多人都只看到表面風光,其實對上數年升8大資助學士學位率都未達7成

ilyrd  謝謝elbar提點,我會這幾天再看看舊EK資料和它的年報.  發表於 15-11-28 10:50

引用:回覆+www+的帖子 不想比較學校,在EK看得太

原帖由 ilyrd 於 15-11-28 發表
回覆 www 的帖子

不想比較學校,在EK看得太多了.不同學生對號不同學校都不同.直資校已了解清楚其好處和不適 ...
覺得你真心想問,分享一些個人感覺。所謂近朱者赤,近墨者黑。看著前人做得到,看著身邊的同學做得到,係會有種信心覺得自己都可做到的。當你覺得身邊最叻果個同學可能係未來狀元時,你會自然有種鬥心去努力的,因你會睇到自己和他相距幾遠,你會睇到最Top的學生大約係點做,係咩水準,如你有心,高班時你自自然然會將勤補拙,不但為自己亦唔想影衰同學影衰學校。其實以前AL年代會更明顯,因為會考狀元同有好多A的師兄仍會留係學校多兩年。佢哋會分享經驗同好鼓勵師弟,感覺係會跟住佢哋條路行咁。我估係好多學校唔容易感受到呢種由師兄帶動的讀書氣氛。當然一級有好多人,唔會個個都咁生性或有天資,一切都要睇自己造化了。

ilyrd  謝謝您見解,會與小朋友再商量.  發表於 15-11-30 14:07

BBKDWLAM 發表於 15-11-28 21:40
覺得你真心想問,分享一些個人感覺。所謂近朱者赤,近墨者黑。看著前人做得到,看著身邊的同學做得到,係會有種信心覺得自己都可做到的。當你覺得身邊最叻果個同學可能係未來狀元時,你會自然有種鬥心去努力的,因你會睇到自己和他相距幾遠,你會睇到最Top的學生大約係點做,係咩水準,如你有心,高班時你自自然然會將勤補拙,不但為自己亦唔想影衰同學影衰學校。其實以前AL年代會更明顯,因為會考狀元同有好多A的師兄仍會留係學校多兩年。佢哋會分享經驗同好鼓勵師弟,感覺係會跟住佢哋條路行咁。我估係好多學校唔容易感受到呢種由師兄帶動的讀書氣氛。當然一級有好多人,唔會個個都咁生性或有天資,一切都要睇自己造化了。...
若將「鬥心」改為「上進心」,我同意以上說法。

回覆 Band5 的帖子

認同, . 入到去先知不外如是, 實況不足為外人道.......

當然難不到有心有力的人, 仍然有努力以赴及認真學習的人在支援不足的情況下自食其力而成功

回覆:官校與直資

同屆兩個爸爸都係超級名官校畢業生,兩個都唔想自己個仔去讀,佢地話資源去哂精英班度,入唔到就無人理。

希望宜家有改善。

回覆 Chole 的帖子

這個是我擔心之一.

引用:同屆兩個爸爸都係超級名官校畢業生,兩個都

原帖由 Chole 於 15-12-01 發表
同屆兩個爸爸都係超級名官校畢業生,兩個都唔想自己個仔去讀,佢地話資源去哂精英班度,入唔到就無人理。

...

有同學仔在西環間超級官校讀,便說過大部分老師只講書並非教書,上堂時同學發問多不受理;他們亦試過在小息時在走廊遇到老師時想跟進課堂上不明白的課程,老師竟然説 "你們都是全港最好成績的才入來,應該學習上無問題" ,然後便離開,完全不理他們!

CFSS & SSGC

引用:Quote:原帖由+Chole+於+15-12-01+發表同屆

elbar 發表於 15-11-28 10:43
好多人都只看到表面風光,其實對上數年升8大資助學士學位率都未達7成

...

今年升8大資助學士學位率終達7成

ilyrd  yes, good news, back to 70% after 2 years less than this figure.  發表於 15-12-2 15:14

有講多個關於直資同官津中學既分別:

直資學校: 如果經營不善有機會破產
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 sum-yan 的帖子

你說的是否事實?是否誇大了!!,相信老師如你有问題问,最起碼也给指引吧.