用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學捷徑
樓主: long0
go

大學捷徑   [複製鏈接]

又搞錯

非聯招唔等如非本土。

我冇睇片,

如果所言屬實,我對聖言校長有D失望。

chun媽 發表於 15-12-5 10:25
我對IB 課程理解有限,我相信它一定有可取之處,才成為眾大學喜愛取錄的原因.
朋友女兒在2014年考DSE, 她除了 ...

如果你仔女叻,一考就入 HKU 咁㳟喜你,但如果唔夠分,想重讀,或先入 asso 或 IVE ,然後再考大學,佢都會係要排非聯招。
成日話收多了非聯招,點解唔諗下,可能係收多了重讀生?asso 生?
點解針對 IB ?

熱血勳章

回覆:chun媽 的帖子

港大醫學院一邊設上限俾nonjupas ,一邊鼓吹大學畢業生用nonjupas 報讀,是否精神分裂,或discrimination? 我就絕不欣賞。
//////////
港大醫學院將推出「毅行醫路(Second Chance)」計劃,讓一些正修讀其他學士課程的學生,或已完成學位課程的在職人士,有第二次機會考讀港大醫學院課程。//////

引用:我對IB+課程理解有限,我相信它一定有可取之

原帖由 chun媽 於 15-12-05 發表
我對IB 課程理解有限,我相信它一定有可取之處,才成為眾大學喜愛取錄的原因.
朋友女兒在2014年考DSE, 她除了 ...
本地学生透過非聯招入資助大學学位並非新事, 一直都有, 公務員子女在英國完成高中或本地高级文憑畢業生都是透過本地非聯招, 只是近年多了IB本地生令IB成箭靶。 我孩子本港出生, 等我問下平機會為何入讀本地大學會受歧視

daisychan  點解要特別用「公務員」一詞?  發表於 15-12-6 14:23

引用:又搞錯非聯招唔等如非本土。我冇睇片,如果

原帖由 friendlyguy 於 15-12-05 發表
又搞錯

非聯招唔等如非本土。
sorry, 我搞錯,是減少低下階層向上的流動性

EASTCOAST 發表於 15-12-5 12:27
港大醫學院一邊設上限俾nonjupas ,一邊鼓吹大學畢業生用nonjupas 報讀,是否精神分裂,或discrimination?  ...

---

chun媽 發表於 15-12-5 12:43

--

回覆 Artie 的帖子

你可以咁諗,真係由 DBS SPCC 的 IB stream 成功入了醫科法律的,就算佢地讀 DSE,亦好大可能亦以 DSE 入醫科法律。

So true.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 nintendo 的帖子

點解針對 IB ?

樹大招風。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

樹大招瘋。

poonseelai    發表於 15-12-5 16:32

重申,認為non jupas 易,可以考GCEal , 無人阻你,也不用好多錢。又要鬧又唔考,係咩意思?

chun媽 發表於 15-12-5 12:43
睇唔到無向上流動性係因為non jupas.政府做埋d 野好無謂,請班細路答飛機又有咩用?

EASTCOAST 發表於 15-12-5 12:27
港大醫學院一邊設上限俾nonjupas ,一邊鼓吹大學畢業生用nonjupas 報讀,是否精神分裂,或discrimination?  ...

del...

熱血勳章

引用:Quote:EASTCOAST+發表於+15-12-5+12:27+港

原帖由 samsam123321 於 15-12-05 發表
這個可能最終變成是腐敗温床,點樣介定入學標準係好大問題。
其實以大學畢業生資格考入醫學院,就好早就有,現任局長高永文的兒子就是其一。

EASTCOAST 發表於 15-12-5 18:54
其實以大學畢業生資格考入醫學院,就好早就有,現任局長高永文的兒子就是其一。

...

del...

引用:Quote:原帖由+samsam123321+於+15-12-05+發

原帖由 EASTCOAST 於 15-12-05 發表

...
梁卓偉玩語言偽術!

換個想法:
多了學校辦lB課程,吸引了部分叻嘅學生由DSE轉讀IB,他/她們若留在DSE,好大機會入讀本地大學「名科」。轉讀lB,和其他「高手」較量,反而沒有以前的優勢,亦會受課程和同學間影響,而放棄本地升學。反觀,留在DSE的同學少了那批競爭者,考DSE時成績反而提升,入讀本地大學「名科」機會增加,是最終「得益」者!
這樣,大家便不會再那麼敵視 IB 了。

講到基層學生向上游,愈多學校辦lB課程,愈多家庭條件較優的學生轉讀lB,較多選擇出國留學。若JUPAS的名額不減,那麼基層DSE學生入讀本地大學機會反而提高呢!

引用:講到基層學生向上游,愈多學校辦lB課程,愈

原帖由 daisychan 於 15-12-06 發表
講到基層學生向上游,愈多學校辦lB課程,愈多家庭條件較優的學生轉讀lB,較多選擇出國留學。若JUPAS的名額 ...
也有一定道理。

manning2014 發表於 15-12-4 18:33
回覆 slamai 的帖子

I quote here King's College, Cambridge as an example, please read for yourself.
Please read carefully.  King's College of Cambridge talks about another U in UK while I talked about another U in HK.
‹ 上一主題|下一主題