用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長愛名校,名校只愛成績 (內容可能引起情緒不安) 慎入 ...
樓主: long0
go

家長愛名校,名校只愛成績 (內容可能引起情緒不安) 慎入

BLUEYELLOW 發表於 15-11-27 23:42
好同意,第一次看,有些感'動,但年年咁寫,實在令有疑問,為何內容如此誇張,煽情?要學校upgrade,不是做好自己,為何浪费時間做自說自話的所為名校迫害學生的宣傳呢? ...
與其再用鱔稿誇張煽情的宣傳,何不專心改善教學質素,做好DSE成績?

最尾果段最重要!
廣告:(

地區名校,咁谷都吾出奇

放学著住校服逛商場,俾我係老師都会阻止,好正常~
精英班教快教深多功課是平常事吧~

回覆:www 的帖子

呢間直資學校d宣傳手法與教學理念,好特別,勁似"芥蘭站",二手低價回收名牌,整整佢,清潔下,高價出售........

scooper  好有見地  發表於 15-11-28 09:01

引用:有些新晉直資教育理念是森林法則:汰弱留強

原帖由 Lucifer3960 於 15-11-28 發表
有些新晉直資教育理念是森林法則:汰弱留強,呢間直資學校d宣傳手法與與教學理念,好特別,勁似"芥蘭站" ...

.

Lucifer3960 發表於 15-11-28 07:49
呢間直資學校d宣傳手法與教學理念,好特別,勁似"芥蘭站",二手低價回收名牌,整整佢,清潔下,高價出售. ...
「芥蘭站」的業績似乎好得多...

網友根據學校報告的分析:「報導內表示每年中四收了 60 名校外插班生,有一半是名校生。正常好好的一間學校何來這麼多位收 60 位校外插班生?2015 年入讀本地大學課程的比例是 8.2%,上年中六學生有 184 人,即是 15 人讀本地大學課程。」

約124個原校學生,加60個中四插班生(約30個來自名校),結果15人考人「本地大學課程」(不等於UGC資助學士學位)。。。

回覆:www 的帖子

我決定寫個storyboard 下星期去sale 個校長,下年個廣告,係咁,有個人走入芥蘭站,話個包包唔夠tough ,老細心想加把鎖頭仔,換個扣咪變限量版囉,死蠢......casting 方面,找星展,醫院個校長,老闆找話之你校長自己扮演。

回覆:家長愛名校,名校只愛成績 (內容可能引起情緒不安) 慎入

呢個時候,差不多到自行收生階段,很多學校都會搶學生,貶低人地抬高自己又有何出奇

回覆:家長愛名校,名校只愛成績 (內容可能引起情緒不安) 慎入

年年都出這招,見怪不怪呢!

當小學雞家長唔要TSA操練
但升中又喜好搵無人性狂操學校
似乎教育局一直要求都相當合理
小學唔操中學點習慣呀
唔合理只有家長
只差三年 變臉變得面目全非
支持TSA幼稚園開始