用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校10招保成績 全科合格也留班
樓主: Lindytiger
go

名校10招保成績 全科合格也留班 [複製鏈接]

B.B.BaBa 發表於 15-11-28 12:38
其實唔開名,好難講是否真係名校。而家啲傳媒及家長,有少少少少少少名氣的學校已經當係名校,混淆視聽…

...
記者話之你係真名校定假名校, 只要話題係涉及"名校"既衰嘢, 報導即刻可以呃到like.

如果唔係點會幾份報紙一齊報導, 多位EK會員又同一日係多個版面轉載相關報導至少4次, 跟住又有會員馬上回應一齊力插名校既不是?

siden    發表於 15-11-30 01:08
Yanamami    發表於 15-11-28 13:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:名校10招保成績 全科合格也留班

名校就一定係好?一將功成萬骨枯,名校係咪只關顧成績好的學生,唔駛呢d報導,經歷過或心水清者都知係點架啦。

引用:其實唔開名,好難講是否真係名校。而家啲傳

原帖由 B.B.BaBa 於 15-11-28 發表
其實唔開名,好難講是否真係名校。而家啲傳媒及家長,有少少少少少少名氣的學校已經當係名校,混淆視聽…

...
「名校」呢個名詞近年變得太空泛,亦都分好多等級,例如神級、傳統、新晉、地區、新派、街坊、一般、仿似....等等。唔知苦主係屬於邊一款呢?

其實左上角是否(廣告),好多人唔消化就好認同!

一次放學後,她與6名同學到商場閒逛,卻被身兼訓導老師的班主任「撞破」,截停訓話後,6名家長均收到老師來電施壓,指同行的同學會「帶壞」女兒。<放後唔返屋企走去行街係正確?

引用:名校應該係啟發學生思考,而不是催谷。 +

原帖由 SoLM 於 15-11-28 發表
名校應該係啟發學生思考,而不是催谷。
你點知冇?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

沒見校名 "匯知", 都有些少可信性, 一提校名, 就肯定係鱔稿了.

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-11-28+發表名校應

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-11-28+發表你

原帖由 SoLM 於 15-11-28 發表
你又點知我唔知?
真係一dd啦,死操死谷那些名校自然冇,但都有些唔谷,又不是個個敢讀,到面對現實,家長們都是睇成績。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:名校就一定係好?一將功成萬骨枯,名校係咪

原帖由 ronniedad 於 15-11-28 發表
名校就一定係好?一將功成萬骨枯,名校係咪只關顧成績好的學生,唔駛呢d報導,經歷過或心水清者都知係點架 ...
咁即係點呀?

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-11-28+發表你又點

原帖由 ANChan59 於 15-11-28 發表
真係一dd啦,死操死谷那些名校自然冇,但都有些唔谷,又不是個個敢讀,到面對現實,家長們都是睇成績。

...
well said

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+15-11-28+發表你又點

引用:忘記了「更」重要的 +

原帖由 SoLM 於 15-11-29 發表
忘記了「更」重要的
咁又真係有好多人眼裡就只係搵錢、搵錢、再搵錢架啫。

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-11-28+發表真

原帖由 SoLM 於 15-11-29 發表
當你和你的小朋友的人生只有成績,沒有快樂,這叫「生活」⋯或是只是「生存」?

...
哈哈,我孩子當然有生活,有成績,有希望啦,現在在大學及準備在社會生存及生活!

這世界是可以有多元的,不是非黑即白!

如果家長—早接受現实,揾合適既中学,学生就唔洗為成績去生存,可以好好享受中学生活~~之後升学都係,如果唔係讀書材料,—早立定心志去学好—技之長,比苦苦去讀副学士好~

其實我唔係好明

乜讀名校就只有成績,冇生活冇快樂唔happy?

我見好多都唔係喎

名校本身無罪

但家長若夾硬讓不合適的小朋友入名校形成錯配,先有會搞成咁

Yanamami  咪係~  發表於 15-11-29 14:13
‹ 上一主題|下一主題