用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校10招保成績 全科合格也留班
樓主: Lindytiger
go

名校10招保成績 全科合格也留班 [複製鏈接]

karen55407 發表於 15-11-27 12:15
啲街坊話係band one嘅?
匯基(東九龍)就B1, 匯知..... 俾人稱為TKO既林大輝喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

臨近排位, 大量假文章出現誤導家長

回覆:名校10招保成績 全科合格也留班

廣告?

引用:Quote:karen55407+發表於+15-11-27+12:15+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-27 發表
匯基(東九龍)就B1, 匯知..... 俾人稱為TKO既林大輝喎!
哦!我搞錯咗!我都惡補下啲直資學校資訊!

hkpapa852  算啦, 妳都可以唔駛知啦!  發表於 15-11-27 12:36

邊有留班,直情叫你走呀。

每一個人都有佢本身嘅優缺點,當然唔係所有人都適合讀名校,但讀非名校讀得相當差亦大有人在,但又唔見攞出嚟講下.....點解要將名校講成魔鬼地嶽,完全係學校嘅問題?究竟憑呢幾位受訪問嘅同學有幾大代表性呢?我恭喜呢幾位同學搵到適合自己嘅學校,但做訪所講嘅說話(無論真定假)去踩過去而抬高現在,都有欠缺風度之嫌。

connie721    發表於 15-11-28 09:50

引用:廣告? +

原帖由 B.B.BaBa 於 15-11-27 發表
廣告?
唉....嚟緊幾個星期仲簡介會,到時又會勞煩呢幾位同學啦!

引用:臨近排位,+大量假文章出現誤導家長

原帖由 bbqyou 於 15-11-27 發表
臨近排位, 大量假文章出現誤導家長
大家小心這些廣告!

回覆:karen55407 的帖子

跟大家學野!真係唔好剩睇新聞

引用:Quote:原帖由+boyi+於+15-11-27+發表名校生

原帖由 karen55407 於 15-11-27 發表
坊間傳聞話名校生考第尾,都可以喺其他學校名列前矛,原來係真㗎!
剛剛睇完「望子成材」Mark Lui F1 repeat 都可以以2A1C高中成績考入英國帝國大學的土木工程學系,關鍵在幾時發力開竅

去升中果边爬下文,中学果边家長睇得通透好多~

一班咁多人,老師邊理得咁多!
都係靠自己努力

http://news.mingpao.com/pns/dail ... 00011/1448559939078

明報有補充資料:呢位藴婷同学係官小讀,自小四开始每日做功課温习至凌晨,只瞓5个鈡……又話轉校後中文讀地理更易明成績更好……

我覚得佢根本係能力上有问題,係佢家長夾硬要佢入(又禁好彩抽奬入到)band1中学~讀得辛苦係家長自己—手做成,賴落学校度好唔公平~

siden  最怕人姓賴  發表於 15-11-28 09:42
Soundervolt  Can't agree more!  發表於 15-11-28 09:23

引用:+http://news.mingpao.com/pns/dailynews/w

原帖由 Yanamami 於 15-11-28 發表
http://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20151127/s00011/1448559939078

明報有補充資料: ...
小四做功課至凌晨,阿媽覺得冇問題,實在匪夷所思!

PhilC 發表於 15-11-28 09:53
小四做功課至凌晨,阿媽覺得冇問題,實在匪夷所思!
明報話佢阿媽係名校生,或者—廂情願要谷个女入名校,根本無理亦唔接受佢能力应唔应付到band1中学程度,有禁既結果仲可以怨边个?

其實唔開名,好難講是否真係名校。而家啲傳媒及家長,有少少少少少少名氣的學校已經當係名校,混淆視聽…

‹ 上一主題|下一主題