用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 k2小朋友懂得認字嗎?
go

k2小朋友懂得認字嗎? [複製鏈接]

k2才執筆寫,老師今日話小朋友認字好差,例如:老師,吃飯,眼睛唔識讀,K2已經要認到字?只係普通學校不是名校,老師要我加緊訓練。
之後網上了解,完來有認字班呢回事,小朋友上完課程3歳已可認讀純字文章約一百字左右。
大家小朋友k2認字情況如何?要上認字班可能係我最後一步祺,今日已急買字卡救亡,希望大家比D建議我,自小已keep住同佢睇書,但佢仍然以多圖少字的書為主要,多字的唔願睇,我無從入手

1    0    0    0

恐怖呀~一开始唔係認“大、小、山、石、天、手、牛、羊、水、火……”咩?呢度已經十个字啦~你講果d係詞語喎~
一至十又十个字,仲有上、下、多、少、日、月、耳、口、目、光、兄、弟……又十幾个字

k2才執筆寫,老師今日話小朋友認字好差,例如:老師,吃飯,眼睛唔識讀,K2已經要認到字?只係普通學校不是名校,老師要我加緊訓練。
之後網上了解,完來有認字班呢回事,小朋友上完課程3歳已可認讀純字文章約一百字左右。
大家小朋友k2認字情況如何?要上認字班可能係我最後一步祺,今日已急買字卡救亡,希望大家比D建議我,自小已keep住同佢睇書,但佢仍然以多圖少字的書為主要,多字的唔願睇,我無從入手

寫和認是两回事。我家小孩讀的幼兒園,K2才有簡單的畫缐,K3下半年才有簡單的默書。但佢地小學二、三年班睇書速度已比我快。

總之,小朋友應盡量多閱謮,少寫字。

引用:Quote:Sofia_happy+發表於+15-11-27+00:50+

原帖由 MNIF 於 15-11-27 發表
認字為先。大量認字,不要解釋。上小學前要能認一千個字,當然越多越好。識字懂發音才能輕鬆閲讀。 ...
怎樣才能認到?純字不看,睇書只望公仔,沒有圖的字卡無興趣玩,拉牛上樹中!我真係好失落唔知可以由邊方面做起,多教多睇書已做緊,係佢無心去認,上小學前認到千字可能係夢

用象形文去教~山字畫个山……有書借番黎同去边畫畫,边認字~之後用部手教:操(場)、噪(音)、(乾)燥、(洗)澡……有意思就易認d.

去圖書館借一些生動有趣嘅書,将孩子抱到身邊,指着文字大聲讀。大概一年左右吧,佢會識好多字。

字卡可免即免吧。自己都覺悶。

引用:去圖書館借一些生動有趣嘅書,将孩子抱到身

原帖由 judy 於 15-11-27 發表
去圖書館借一些生動有趣嘅書,将孩子抱到身邊,指着文字大聲讀。大概一年左右吧,佢會識好多字。

字卡可免 ...
同意,read aloud 吧!

Sofia_happy 發表於 15-11-27 00:50
k2才執筆寫,老師今日話小朋友認字好差,例如:老師,吃飯,眼睛唔識讀,K2已經要認到字?只係普通學校不是 ...
簡單的如大、小、日、月⋯認到嗎?
‹ 上一主題|下一主題