用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇浙和港大同學會選邊間好?
樓主: singsasa
go

蘇浙和港大同學會選邊間好?

其實如果睇蘇小既升中成績, 真係好標青. 係港島區既SFA/APS/KTS; 不過學校同家長冇咁高調, 加上九龍區學校可以吸納九龍+新界區既學生; 所以係EK冇咁多人留意同討論.

回覆:蘇浙和港大同學會選邊間好?

投港同,有中學上

回覆:ahpooh712 的帖子

Support, 我fd仔講緊好好

回覆:Anne_anne 的帖子

港同

回覆 Nath 的帖子

讚同

醒目開學勳章 王國長老

Nath 發表於 15-11-27 10:16
其實如果睇蘇小既升中成績, 真係好標青. 係港島區既SFA/APS/KTS; 不過學校同家長冇咁高調, 加上九龍區學校 ...

邊度可以睇到數字呢?

純粹8卦, 港同非官方數字
港同今年升中, 12X人之中, 3個喇沙, 4個SPCC, 1個協恩, 1個SSG, 其他無特別留意, 應該一係直升港同, 一係抽左去其他b1中學 (b2b3唔會去抽啦, 仲唔等直升咩)

加多句: 喇沙係比往年多, spcc係近年穩定數字

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom  真係好勁  發表於 15-11-27 13:26
Charlotte_mom    發表於 15-11-27 13:17

蘇浙我覺得好老派又鄉悚

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

KCS 2014

回覆:Lindytiger 的帖子

但係中學想轉國際學校,想要小學中文跟基打的好,請問學術方面兩間比較邊間好!

引用:好明顯係港同好好多啦 +

原帖由 peggykwan 於 15-11-26 發表
好明顯係港同好好多啦
agree

引用:請教大家給我意見,我囡蘇浙和港大同學會收

回覆 singsasa 的帖子

蘇浙係英普教學,中英都強。不過你係咪有把握一定升中時可以入到國際學校?需要面試嗎?蘇浙除外學術好,課外活動以游水、朗誦、唱歌、跳舞最強。課外活動選擇唔算好多,上課方式亦較為傳統同埋一班約40人,上到國際學校可能需要d適應。相返港同就較為活動教學,校園生活多姿多彩,有中學back up,但學術就唔係最勁。其實有得必有失,要睇你點排個重要性。

如果要打好小學學術基礎,我選蘇浙

引用:如果要打好小學學術基礎,我選蘇浙 +

原帖由 KitKatKate 於 15-11-28 發表
如果要打好小學學術基礎,我選蘇浙
如果小朋友係谷得嗰批,論學術,蘇浙🈚️得輸,唔會要你做一大堆無謂的親子家課,家長如果怕煩的話,淨係想谷讀書,蘇浙是好的!

bettywtleung

回覆:bettywtleung 的帖子

我想阿囡讀完初中安排到美國讀,小學可以學好中文有基礎,初中轉國際學校或英文學校,這樣安排是否可行!

引用:我想阿囡讀完初中安排到美國讀,小學可以學

原帖由 singsasa 於 15-11-29 發表
我想阿囡讀完初中安排到美國讀,小學可以學好中文有基礎,初中轉國際學校或英文學校,這樣安排是否可行!

...

如果只是這樣,你要考慮香港的初中和美國那裡又是否會介意你囡囡小學排名和成績。中學是否選擇派位定其實有把握考到國際學校,因為蘇小的小朋友為了考到好的中學,一般都會較進取,如果純講中文基礎,那蘇小會好些,起碼普通話都會好些,但成績一定要keep住好,否則未去美國時會派往Band3中學。

引用:請教大家給我意見,我囡蘇浙和港大同學會收

原帖由 singsasa 於 15-11-26 發表
請教大家給我意見,我囡蘇浙和港大同學會收咗!我沒確定要選擇邊間好!
蘇浙公学好唔得。想小六升中輕鬆d,緊係揀港同

蘇小英文程度如何?

蘇小大部分都是band 1學生,可以向副校長問!英文教深一年,但小朋友又做到,兩個英文老師,一個本地教文法,一個外國人教對話!我覺得非常不錯