用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK年年都咁多人爭
樓主: alanjordan
go

SPK年年都咁多人爭 [複製鏈接]

回覆:alanjordan 的帖子

聽聞係咪唔可同一年報spk同spn, 否則blacklist? spk現在報名,有機會in完都未到s pn明年3月的報名期…有無jm知呢?

回覆 ABCMum 的帖子

應該唔會。超大B可以兩间一齊报

回覆 ABCMum 的帖子

應該唔會。超大B可以兩间一齊报

即spn做超大B, spk做細B

引用:SPK/SPN+係當今最接近幼小中接龍嘅女校!而

原帖由 小曳人 於 15-11-26 發表
SPK/SPN 係當今最接近幼小中接龍嘅女校!
而SPC小學係幾乎唔接受外內申請,所以想入都好難,除非有人士關係 ...
坑真同st clare有幾多%升小?SPK有幾多?

starry_night 發表於 15-11-26 18:18
坑真同st clare有幾多%升小?SPK有幾多?
st clare 同坑真往年都係全部直上,st clare 今年開始唔保證,但事實上亦係直上,坑真仲要等兩年後先知,但校長話基本都直上,spk好似係70-80%...

引用:雖然呢間係dream+school,+入唔入到都係要隨

原帖由 suzuki12 於 15-11-26 發表
雖然呢間係dream school, 入唔入到都係要隨緣。不過而家又可直升好學校,又俾小一抽獎嘅幼稚園真係買少見少 ...
SPK可直升?

puichingforsure 發表於 15-11-26 16:58
How about comparing with True Light and Sacred Heart? What is the strength of St. Paul's Kindergarte ...
睇中學既話,無論名氣同成績,spk都應該比tl 同sh 高,唯一要注意係spk係冇學券,另外兩間都係有學券,sh同tl既中學都係津校,spc就一直都係直資,另外spc好似係冇呈分比教育局...

引用:Quote:puichingforsure+發表於+15-11-26+16

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

puichingforsure 發表於 15-11-26 19:06
借位問,如果無呈分,升中想轉校可以點?

可以考,可以玩自行,但因為無呈分,所以大抽獎只會同band 3人同組咁抽

恐龍家

引用:Quote:puichingforsure+發表於+15-11-26+16

原帖由 cpychung 於 15-11-26 發表
睇中學既話,無論名氣同成績,spk都應該比tl 同sh 高,唯一要注意係spk係冇學券,另外兩間都係有學券,sh同 ...
spc小學無呈分,咁對升中影響大嗎? 如果中學部唔收,咁仲有無得攪珠?

taiyeung 發表於 15-11-26 21:03
spc小學無呈分,咁對升中影響大嗎? 如果中學部唔收,咁仲有無得攪珠?
有得攪珠,但應該係排響band 3 之後去攪,一般如果真係咁,都唔會俾自己去攪珠架喇,呢個問題暫時唔多覺有人投訴,應該問題不大...

引用:即spn做超大B,+spk做細B

原帖由 tweetyho 於 15-11-26 發表
即spn做超大B, spk做細B
唔係太明白?

引用:Quote:taiyeung+發表於+15-11-26+21:03+spc

原帖由 cpychung 於 15-11-26 發表
有得攪珠,但應該係排響band 3 之後去攪,一般如果真係咁,都唔會俾自己去攪珠架喇,呢個問題暫時唔多覺有 ...
如果升中要去到攪珠尼一步,真係好煩,寧願當初小一抽獎好過

spc課程難,英數、英常,串字方面真係要叻。我見過有小朋友由spk升上spc,小一已經4科主科炒,家長要跟得貼、小朋友要勤力加有啲聰明先岩讀。

最緊要搵到間合適小朋友既學習能力,好過為名校效應

引用:只限今星期六幾個鐘,+應該迫爆.+有無過來人

原帖由 大埔之友 於 15-11-26 發表
只限今星期六幾個鐘, 應該迫爆. 有無過來人分享吓?
上年報過,好順

回覆 Siusiupak 的帖子

如果年尾出世咪可以以細B身份报spk但大B身份报spn

回覆 edconcheung 的帖子

抄咗點?校學會踼人走嗎?

tweetyho 發表於 15-11-26 22:52
回覆 Siusiupak 的帖子

如果年尾出世咪可以以細B身份报spk但大B身份报spn

你可以報,但咁多年黎都極少聽到有人成功過,8,9月細b入到spk已經係天生異稟....唔好講話年尾...11,12月b 報spk 就安安心心等超大先報吧..

回覆:alanjordan 的帖子

咁skh呢? 點解都係爭崩頭?見佢話要in三日

‹ 上一主題|下一主題