用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 始終要TSA
go

始終要TSA  

佢地贊成 TSA

回覆:始終要TSA

中國人讀書換湯不換藥,冇TSA, 會有AST或SAT.

幾千年文化,改不了。

王家爸爸    發表於 15-11-26 10:18

回覆:荷蘭人 的帖子

他們要遵守 a line to take,和諧及小駡大幇忙是一貫的,保皇是王道,市民聲音不聽,不理是好正常!

anixon    發表於 15-11-28 09:32
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:荷蘭人 的帖子

我囡間學校小二時都有TSA練習方面嘅書,但我無點見距地做過,幾乎空白。依家小三都無有關TSA嘅功課!是否操唔操練都同個校長有少少關係咧?!呵呵

2016立法會選舉, 為孩子報仇雪恨之時 !

登記左做選民未 ? 除了你手上一票, 記得提埋身邊嘅長者 !

http://www.voterregistration.gov.hk/chi/home.htm

DaddyBO  唔好咩都政治化  發表於 15-12-16 12:24
sheffield  好恐怖!  發表於 15-11-26 12:18

醒目開學勳章

我仔學校無操TSA,所以取唔取消影響不大.

醒目開學勳章 王國長老

回覆:始終要TSA

我都唔贊成咁輕率決定取消。係要檢討但唔係一刀切完就解決晒所有問題

nanata    發表於 15-11-27 13:35

吾好咁政治化,今朝聽到電話有個主持,咁係度咬牙切齒咁鬧,又作孽,又報應。原來係鬧香港人吾關心政治,投建制派...

我一直反對取消TSA, 因為我唔認為一個評核制度會係眾多教育問題 (功課多, 過份操練, 學童壓力) 的禍源, 自己兩個小朋友的經驗上也完全不覺得TSA是什麼一回事.

後來有朋友提我, 你間學校唔操練, 唔代表其他學校, 特別是水平以下的學校唔操練.

咁我會覺得水平以下學校, 應該更關注其教學質素, 做一些更有意義對學童更有幫助的教學活動, 甚至是補底, 而不是去為著一個無關學童前程的評核去操練.

至於把這個教育問題政治化的, 你們是真心關注學童的學習和壓力, 還是出於個人政治理念和立場呢?  如果是後者, 對不起, 我不能認同.

bbforever    發表於 15-11-26 20:09

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 15-11-26 15:34
我一直反對取消TSA, 因為我唔認為一個評核制度會係眾多教育問題 (功課多, 過份操練, 學童壓力) 的禍源, 自 ...
//而不是去為著一個無關學童前程的評核去操練//

係囉,點解要操呢?有冇人知道原因?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-11-26 15:37
//而不是去為著一個無關學童前程的評核去操練//

係囉,點解要操呢?有冇人知道原因?

你點會唔知? 我個人猜測個別學校操練有幾個成因 -

1. 學校之間的比較 - 同一個辦學團體不同學校的比較下, 個別表現不佳的學校有壓力, 選擇最快見效的短視操練方法

2. 學校收生水平低 - 個別學校收生時較多水平不足的學生, 學校無力在兩三年間幫他們打好底, 唯有作最後操練, 免得被教育局知道其在水平以下, 帶來壓力

3. 家長的操練文化 - 家長們誤以為TSA影響學童前途, 要求校方操練, 這是溝通不足以及誤解所致

4. 學校/辦學團體的操練文化 - 他們為保升中佳績而恆常為學童操練, TSA只是一個藉口, 這些學校有沒有TSA一樣照操, 只是用不同名目而矣

5. 殺校驚雲 - 殺校本應只在乎收生不足問題, 但早年收生極其不足多校有殺校危機下, 有傳學校TSA表現會成為殺校考慮, 學校為自保出此操練下策, 即使近年已不會有此收生不足殺校危機, 也習非成是

6. 教育局監管不力 - 該局一直強調TSA無須操練, 卻不去關顧個別學校操練的現象去和學校加強溝通及支援

相信大家不是人云亦云之輩, 應可想出更多原因.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 15-11-26 15:59
你點會唔知? 我個人猜測個別學校操練有幾個成因 -

1. 學校之間的比較 - 同一個辦學團體不同學校的比較下 ...
我只係覺得,原因好多,唔會只係某一方既問題,但當各方爭持不下既時候,最大權力既一方,即教育局同政府既責任就最大,但佢地既處理方法,就係唔處理,唔通家長同學校可以自己解決?每間學校同家長自己處理好真係好理想,不過只係一個理想
我唔係支持取消TSA,不過都唔反對,只係反對操練TSA,我女學校冇操練TSA,不過唔認為其他家長小題大做,如果無事生非可以搞到咁大反應,我都好想知邊個咁大能力,絕對係一個奇才

elyannes    發表於 15-11-30 09:44
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

引用:我一直反對取消TSA,+因為我唔認為一個評核

原帖由 palmchristy 於 15-11-26 發表
我一直反對取消TSA, 因為我唔認為一個評核制度會係眾多教育問題 (功課多, 過份操練, 學童壓力) 的禍源, 自 ...

MASAYA 發表於 15-11-26 16:36
我只係覺得,原因好多,唔會只係某一方既問題,但當各方爭持不下既時候,最大權力既一方,即教育局同政府既 ...

所以, 教育局唔去處理個別學校操TSA呢個現象, 係難辭其咎.  我都覺得單單重新把"不應操練"的指引再傳閱係未夠的, 應該要再做多一點.

至於個別家長點樣攪到事件得到咁大關注, 應該係天時地利人和. 有人係可以令一個post成為hit post, 但要有40000人表態去like, 一定係有有心人去推動, 而呢個我會覺得係問題所在, 擔心有人(未必係家長的人) 響未清楚事件的來龍去脈之下, 按有心人的劇本, 輕易按"like"成為助力.

對於真係因其學校操練TSA而身受其害的, 又或細心分析過事件的, 我是尊重其選擇的.

回覆:palmchristy 的帖子

昨日下午有一個午餐會,徬邊坐了一位女仕,是專利律師。她有一女一仔,大女官小一年級,冇考直私,不想催谷子女。

開學左三個月,她發覺 d 中文閱讀理解工作紙約一百多字,但部份內容超深,其中一篇因為講緣份,個女問到,她都唔知點解釋俾佢知!

原因有二:內容有好多生字是超出小一程度,小一生詞彙才開始累積,好難明白。另外六歲人仔點同佢清楚解釋「緣份」!

她以為派錯年級工作纸,問過老師,老師話冇錯,話係小一TSA練習,即時嚇死佢兩夫婦,再睇多幾個月,再咁落去要轉校。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

palmchristy 發表於 15-11-26 16:53
所以, 教育局唔去處理個別學校操TSA呢個現象, 係難辭其咎.  我都覺得單單重新把"不應操練"的指引再傳閱係 ...
同意係天時地利人和,TSA只係一個導火線,更多既係對政府既積怨,不過唔係身受其害既其他人冇話唔可以對政府表態。人體某個器官壞死,其他器官表示唔關自己事,到最後會有咩事發生?當然我係同意要自己了解發生咩事,覺得唔關自己事既我都尊重其選擇。

ANChan59 發表於 15-11-26 17:31
昨日下午有一個午餐會,徬邊坐了一位女仕,是專利律師。她有一女一仔,大女官小一年級,冇考直私,不想催谷 ...

從你呢個實例, 我睇到唔單止私小直資有要求, 連官小都開始有要求, 你追我趕, 呢個現象並唔健康.

另外, 個別出版社, 為求滿足一些家長/老師的喜好, 越出越深, 有部份更以TSA這個keyword來吸引用家注意. 可惜學校似乎不作篩選, 把程度不適合的練習給學童去做, 名副其實是誤人子弟.

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-11-26+17:31+昨

原帖由 palmchristy 於 15-11-26 發表
從你呢個實例, 我睇到唔單止私小直資有要求, 連官小都開始有要求, 你追我趕, 呢個現象並唔健康.

另外, 個 ...
我仔間天水圍直資, 五年前考這間就是因為少功課, 學校不理tsa.

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

MASAYA 發表於 15-11-26 17:57
同意係天時地利人和,TSA只係一個導火線,更多既係對政府既積怨,不過唔係身受其害既其他人冇話唔可以對政 ...

呢樣我會比較小心.  如果未嘗試了解事情, 對事件作表態不是易事, 分分鐘後來發現更多事實時走唔返轉頭.

如果能對事情抱開放態度去討論, 真理會越辯越明.  只是依家好多朋友好易就事件先有立場, 講講下就為既定立場而爭辯.

有時我會歸咎於資訊太發達, 有人連"懶人包"都做埋, 又真係讓一些人快餐式地接受了有立場的資訊而不自知, 仲轉頭火速把呢D預設立場資訊share出去, 做成時下獨有的壁壘分明現象, 在年輕一輩更是如此.

所以獨立思考, 真係好重要.

moondream3003 發表於 15-11-26 18:12
我仔間天水圍直資, 五年前考這間就是因為少功課, 學校不理tsa.

...

長期戰友, 轉眼就到呈分試, 緊張嗎?