用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 始終要TSA
樓主: 荷蘭人
go

始終要TSA   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bee918+於+15-11-28+發表有考

原帖由 shadeslayer 於 15-11-28 發表
咁首先學校小一到小三廢除考試?
怎麼不是首先取消TSA?請不要本末倒置吧。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-28+發

原帖由 bee918 於 15-11-28 發表
用你的同一理由:不必要的考試。一齊取消好冇?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

呢樣真係 要
我仔學校,一年兩考,平時測驗默書不入成績表,我覺得我地都算hea 讀,不太理分數,我知佢明白理解就得。

如果廢除埋考試 ,真係happy

回覆:Spectra666 的帖子

唔駛抽,人人可讀

引用:Quote:babywoman+發表於+15-11-28+18:39+回

原帖由 Spectra666 於 15-11-28 發表
駛唔駛廢除埋DSE,大家一於抽簽入大學
廢除小一至小三校內計分考試,有學校咁做。唔考試,一樣有評估。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+bee918+於+15-11-28+發表有考

咁首先學校小一到小三廢除考試?
不要將校內試同TSS混埋一齊談。就係已經有學校考試去評估學生能力,TSA係多餘左嘅。

荷蘭人 發表於 15-11-26 00:30
佢地贊成 TSA
唔明點解話否決取消TSA係唔啱?TSA問題係邊?其實大家又知唔知TSA個作用係邊?
小三TSA,小六TSA(或中一分班試),中三TSA及中六DSE,其實係對學校教學效能的一種評核。三年一個階段的評核,讓學校及早知道該校學生的能力達到甚麼標準。小三TSA的報告會發給學校,若發現該校的學生比一般標準低,就可以在小四階段作出改善,追回不足。試問大家,若在小六時才發覺自己的小朋友比其他人差一大截,大家認為還可以補救嗎?要知道基礎打得不好,再上只會令學習更加困難。到升上中一後,請問中學可以點教?盲目聽信人言,只會好容易被人利用為打擊的工具。好似樓主所做的,想必只係想打擊建制派。因為樓主無就民建聯提出的修正動議也一併貼出來,好明顯係以偏蓋全,引導別人去思考你想得到的效果。民建聯的修定係要求保留TSA的同時,亦要求教育局去認真檢討TSA,如何防止學校操練TSA。

根本TSA就無問題,問題出在那些用盡方法去死操爛操TSA嗰啲學校上面。
真心問一句,有幾多家長真係了解過TSA係點?TSA題目考核的是否背離了該程度應有的水平?是否必須操練才可以達標?
在思考以上問題的時候,大家不防找一下相關資料。正如現在要求取消的小三TSA為例,大家係咪應該先去了解一下初小的課程要求,學生經過初小教育又應該有何水平。進而去考評局下載一兩份TSA卷睇一睇,題目係咪真係與初小程度有所距離。
在這個小三TSA的議題上,我在好多討論區中都發覺原來大部份人都係未去了解過,就話支持或反對。更甚者係有啲有心人唔想別人真心討論,讓人睇清事實,所以一見有人支持保留TSA,就會用好難聽的言詞去攻擊。

大家作為家長的,是否希望子女學校的教學效能能有效率。如果大家錯判問題的核心,不但不能幫助小朋友學得更好,還會讓差的學校,劣質教師遺害更多的學生而已。

bbforever  agree  發表於 15-11-28 20:31

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-28+發

原帖由 bestwish 於 15-11-28 發表
不要將校內試同TSS混埋一齊談。就係已經有學校考試去評估學生能力,TSA係多餘左嘅。

...
同意

引用:Quote:原帖由+bee918+於+15-11-28+發表怎麼

你也可以建議取消考試啊,如果對小朋友有益,真的不妨。

原帖由 bestwish 於 15-11-28 發表

...
不必要的考試引起不必要的操練,校內校外亦言,正確。為何校內小一至小三「一定要考試」才可評估學生進度?的確有學校初小沒有考試的。

bestwish 發表於 15-11-28 19:59

...
TSA唔係多餘,因為佢係將全港學生統一地評估。學校考試去評估學生能力,只能代表該學校校內學生的比較而己。況且考試題目有深有淺,老師又會有自己的面子要顧,會較容易出現過深或過淺的問題。要知道沒有一致性的評核,學校本身係可以為了做靚啲成績,調校試題的深度,到時學生水準即使比一般要求差都未能及時發現了。TSA能讓學校了解自己學生和全港其他學生比較,是否達到一定標準。如果未能達到標準,就應在教學的方法上作出調整。唔明白點解有人會反對,莫非大家想學校出現問題時都唔能及時作出改善?

根本現在問題係點解要操練TSA題目,為何有學校可以不理會正常的課程教學,而以為操練就能提高學生水平?敢問一句,如果操練就能提高水準,咁考DSE咪只要係中一開始狂操DSE試題,到中六就可以考5**,大家會認為這是可行嗎?本末倒置,應針對的問題唔針對,反而去針對個評核監察機制,看來政治真係可以令人變得更愚昧了。

bee918 發表於 15-11-28 18:12
TSA係全港性的評估,學校可以更了解比對其他學校的學生,自己學生水平去到邊。還有TSA評估內容係針對該課程程度的一個一致性評估,只要設定的標準合適,就能更有效地了解學生能否達到合適的水平。反而校內試只係校內學生的表現,可以做叫做井底之蛙式的評估,學校根本只能從自己的角度去評估學生的能力。要知道這要視乎學校教師校長的個人判斷,只係好主觀的評定。若然學校本身教學水平唔達標,相信學校都唔會想家長知囉,係咪。
取消TSA根本唔係過份操練,令學生學習壓力大的原因。所以本末倒置係話取消TSA嗰班人,反而小一至小三唔考試仲唔覺有多大問題。作為家長,相信無人想自己子女要到小六派位時,先至知道自己子女比其他人的差咁遠,到時成為最後派位的一批,就不要投訴點解教育局唔監察學校的教學效能啦。

shadeslayer 發表於 15-11-28 20:28
不必要的考試引起不必要的操練,校內校外亦言,正確。為何校內小一至小三「一定要考試」才可評估學生進度? ...
的確係,不必要的考試當然可以取消。佰小三TSA係全港性的評估,讓學校能知道真實學生的水平,而且更加能和其他學校互相比較。教育局係會將評核報告發給學校,讓學校了解。若學校發現學生未達標準,就能在小四階段作出改進。有教育家都研究過,越早發現問題就能及早修正。咁三年來一次評核其實係好合理。試想如果所有學校都只係三年考一次全港性評估,而把校內考試全部取消,是否更能減少學生的考試壓力?一年考四次試較大壓力,還是三年才考一次試會壓力少呢?

shadeslayer 發表於 15-11-28 18:26
係可以取消考試制度, 睇每日既功課已經知學生進度, 前提係自己做, 冇家長幫, 冇補習幫
其實你地係贊成有考試定冇考試呢?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:始終要TSA

呢個TSA評估原意及用意如有問題,十幾年前就根本唔會通過啦。實情而家成個教育課程,已被攪到完全要圍繞着呢隻怪獸去行,有無人講得出呢個行左十年有多的評估,對學生有咩任何學習上嘅幫助?有咩得益?講黎講去都係話要評核咁咁咁.......全部都係用黎滿足班大人嘅需要,咁教育最主要嘅部份呢?

最大問題是咁多人提出訴求,EDB都冇實質回應,淨係識講原意係點點點,又hea出張指引俾學校家長,又玩小圈子檢討,用低裝手段避開想表達反對意見的聲音,如果佢能夠quote 出佢攞住呢啲數據做咗啲乜嘢檢討,開誠公布佢幫過邊啲學校,揾返佢地的校長教師出嚟現身說法,又或者同家長一齊同仇敵愾,找出亂禁操的學校,跟本啲家長唔咬住佢唔放!最低B係當全世界都是盲,做埋啲低能嘢,真係
‹ 上一主題|下一主題