用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 始終要TSA
樓主: 荷蘭人
go

始終要TSA  

moondream3003 發表於 15-11-26 18:12
我仔間天水圍直資, 五年前考這間就是因為少功課, 學校不理tsa.

...
我過哂啦,同仔都大三!
當年TSA剛開始,我地不理,學校亦不理。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-11-26 18:20
我過哂啦,同仔都大三!
當年TSA剛開始,我地不理,學校亦不理。

其實, 大家都唔理咪好囉.  老子智慧, 無為而治.

而家大家都理, 仲理得好多, 我又真係見唔到小朋友進步左, 開心左.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 15-11-26 18:04
從你呢個實例, 我睇到唔單止私小直資有要求, 連官小都開始有要求, 你追我趕, 呢個現象並唔健康.

另外, 個 ...
TSA定位在中位數的必然現象,應該只集中幫助最底的3-5%的學校!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

palmchristy 發表於 15-11-26 18:14
呢樣我會比較小心.  如果未嘗試了解事情, 對事件作表態不是易事, 分分鐘後來發現更多事實時走唔返轉頭.

...

所以我一開始問左你覺得係咩原因導致學校操TSA,樂見你既答案唔係單一立場
我覺得有立場唔係問題,要冇立場係要將自己抽離,咁其實件事向邊一便倒都唔關自己事,但有立場而將另一立場完全視而不見就好大問題,係咁樣都唔需要再討論落去,因為唔會有結果

我既立場就係對考TSA冇意見,不過反對操練TSA,但如果冇其他辦法阻止操練TSA,暫停TSA係可考慮既plan B,不過貌似政府係完全唔考慮呢個可能性

順便講講,唔操練唔係為左輕鬆,而係為左可以更有效利用時間去學習;取消TSA但有另一個考試,事情一樣點算?如果件事本質係好,但變左質就係變左質,扭轉唔到就先暫停,閱讀本質都係好事,但沉迷閱讀影響其他生活就係變質,自己改善唔到就先暫停,求助他人商議好改善方法再繼續
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

palmchristy 發表於 15-11-26 18:23
其實, 大家都唔理咪好囉.  老子智慧, 無為而治.

而家大家都理, 仲理得好多, 我又真係見唔到小朋友進步左, ...
不過唔多人buy老子個套,佢地鍾意孔子個套,尤其當權者,因為容易控制...
Learning to Read, Reading to Learn.

ANChan59 發表於 15-11-26 18:28
TSA定位在中位數的必然現象,應該只集中幫助最底的3-5%的學校!
如果係幫助,仲有邊間學校會操TSA?

anixon    發表於 15-11-28 09:34

引用:Quote:palmchristy+發表於+15-11-26+18:04+

原帖由 ANChan59 於 15-11-26 發表
你呢個想法,幾有意思。咁呢最低3-5% 的學校 / 學生,可以點幫?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:palmchristy+發表於+15-11-26+18:23+

原帖由 MASAYA 於 15-11-26 發表
不過唔多人buy老子個套,佢地鍾意孔子個套,尤其當權者,因為容易控制...
因為老子之道,乃弱者之道,只利庶民,不利君王。

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-11-26+發表TS

原帖由 palmchristy 於 15-11-26 發表
你呢個想法,幾有意思。咁呢最低3-5% 的學校 / 學生,可以點幫?
晚些答你。

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-11-26+18:28+TSA

原帖由 MASAYA 於 15-11-26 發表
如果係幫助,仲有邊間學校會操TSA?
You are right, we need paradigm shift.

引用:+本帖最後由+palmchristy+於+15-11-26+16:5

原帖由 palmchristy 於 15-11-26 發表

40000個like, 當然不排除有人人like我like, 有人話係班家長自己要求學校操,唔操TSA都會操其他,但必然也有點樣都唔會想操練小朋友嘅家長!
其實反對取消小三TSA的部份人,當中都有唔少對TSA唔清唔楚,連自己學校已經用緊TSA模式教學生都未知!
我見過有家長拒絕參加學校放學後TSA的補課,收到班主任,副校電話,家長用另要接妹妹為由,拒絕學校,但學校叫家長把妹妹也一拼留下來去功輔班,就可以方便一起接了!家長無奈接受!學校真的那麼喜歡操練學生嗎? 老師們不辛苦嗎?我也聽過有老師曾要去負責操練TSA的補課班,佢都話唔忍心要班學生如此操練,快快完成題目,叫學生利用餘下時間做功課!學校點解唔企硬立場!唔敢唔操練學生,要問教育局了!我哋打工何尚無奈地要接受上頭要求!係就係都有唔啱!如果要保留TSA而用改變政策來改善,幾歲的人兒還要辛苦幾多年才等得到改善,而現正在水深火熱的小朋友又如何?由得他們每個星期有兩個早上7點半就要回校做TSA? 有無人諗下真正受苦嘅小朋友?由得佢哋捱住先?

little_yolky  連自己學校已經用緊TSA模式教學生都未知!<==== 用TSA模式教學有咩問題?TSA模式其實無問題,只係程度太深有   發表於 15-11-27 09:05

醒目開學勳章 貢獻勳章

我unlike 咗個group喇!
因為我唔會叫小朋友亂答,或者請假唔去考,呢個態度好有問題
我教孩子要盡力做好每一件事,點可以教佢地亂答架?!
至於取消TSA,我覺得考唔考無乜所謂,問題係學校操得緊唔緊要,如果已經做好預備,功課交齊,當然要盡力而為啦!
恐龍家

引用:2016立法會選舉,+為孩子報仇雪恨之時+!+登

原帖由 bestwish 於 15-11-26 發表
2016立法會選舉, 為孩子報仇雪恨之時 !

登記左做選民未 ? 除了你手上一票, 記得提埋身邊嘅長者 !
我會記得去投他們一票。
TSA 本身冇問題,點解要取消?

引用:Quote:原帖由+palmchristy+於+15-11-26+發

原帖由 wan_sosin 於 15-11-26 發表
40000個like, 當然不排除有人人like我like, 有人話係班家長自己要求學校操,唔操TSA都會操其他,但必然也有 ...
老實,fb 的like ,一點意義都沒有

至於個別學校操 TSA, 點解問題會 在 TSA身上而不是學校身上?

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-11-26+發表4

原帖由 ngokwan 於 15-11-26 發表
老實,fb 的like ,一點意義都沒有

至於個別學校操 TSA, 點解問題會 在 TSA身上而不 ...

deleted

回覆:始終要TSA

其實點係操TSA?

主要係提前返校補課操卷?

我仔小三,未覺有操喎,功課比小一二多左,以前好少會有功課帶功課返屋企做架,小三就多數有。難道小三下學期先來料?

wan_sosin 發表於 15-11-26 19:29
40000個like, 當然不排除有人人like我like, 有人話係班家長自己要求學校操,唔操TSA都會操其他,但必然也有 ...
既然有學校操TSA,有學校唔操,又有學校操少少,咁公開操練學校的名字,由家長選擇咪得囉。

little_yolky  10000個like  發表於 15-11-27 09:07
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

palmchristy 發表於 15-11-26 15:34
我一直反對取消TSA, 因為我唔認為一個評核制度會係眾多教育問題 (功課多, 過份操練, 學童壓力) 的禍源, 自 ...
在FB上功課那群組,好明顯有政治背景的打手在興風作浪,成個谷已變咗質…

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-11-26+19:29+40

原帖由 shadeslayer 於 15-11-26 發表
既然有學校操TSA,有學校唔操,又有學校操少少,咁公開操練學校的名字,由家長選擇咪得囉。 ...
呢個提意都係好架!但怕可以選擇嘅學校買少見少!而家小學已經難爭!再多個條件要考慮,更難!始終有好大部份學生要抽獎入小學,抽唔抽到都話唔埋

wan_sosin 發表於 15-11-26 19:29
40000個like, 當然不排除有人人like我like, 有人話係班家長自己要求學校操,唔操TSA都會操其他,但必然也 ...

40000個like有多少受影響的家長是個疑問.

幾百間小學有部份操練是事實.  受影響的家長, 如果覺得是問題, 請攜手針對該些學校, 要求停止操練, 也請他們解說一下操練的原因, 不用大家估估吓.

有需要可以尋找教育局或教協幫助.

如果向學校反映過後, 操練情況仍無改善, 家長不得要領, 到時大可開名, 讓其他家長用腳投票.