用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 立法會否決了陳偉業動議的取消小三TSA議案 ...
樓主: Queenielam88
go

立法會否決了陳偉業動議的取消小三TSA議案 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 15-11-26 16:31
palmchristy  恭喜晒, 你終於等到曙光.  發表於 5 分鐘前

我估你細女睇好多英文書. 呢類小朋友由於慣左速讀, 英文字佢只認字型而不會串字, 因為認字型已經可以滿足佢地閱讀的需要.

little_yolky  佢係睇好多公仔至啱,中文字成個公仔咁,咪認到囉  發表於 15-11-26 17:41

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

b16a, 或者我post原文相關部份:

【明報專訊】...... 陳偉業動議取消小三TSA、檢討小六和中三TSA;民主黨何俊仁則動議全面取消TSA、教育界葉建源則動議停辦本學年小三TSA及作檢討,若未能杜絕流弊便全面取消。有關議案均在地區直選組別通過,但在功能組別遭否決,終未獲通過,反對者包括自由黨、民建聯、經民聯及工聯會議員。

建制派亦提修正案,但多不提取消TSA。工業界林大輝要求全面檢討TSA、民建聯李慧琼建議制止操練;有關議案同在功能組別獲通過、在地區直選組別遭否決。經民聯梁美芬的修正案與陳偉業原動議相若,但在功能組別被否決。

想看原文可google搜以下字眼的頁庫存檔 - 吳克儉:檢討會加入「家校成員」 立會否決撤小三TSA

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

可以唔駛取消TSA嘅,
只要改為抽樣考(係抽學生、即唔係間間學校都有份考),
唔將成績通知學校,
TSA本身係評估全港學生"基本"水平之後由教育局去檢討教學政制,
你走去個個考,又將個別學校成績畀返學校咁即係叫佢地追住個TSA,
評估係要做,但家下錯晒,數據又無用,又攪到成個社會壓力加大。

Spectra666 發表於 15-11-26 16:54
完全唔關速讀嘅事,串字一塌糊塗是phonic基楚不足。
完全贊成!上星期已經俾我踢咗去外籍老師小班學phonic。上堂表現好好, NET話佢excellent pronunciation and participation !!!!!!! 衰女我教佢就係咁喊, 係都要嘥阿媽錢。

palmchristy  用錢解決到的不是問題.  發表於 15-11-26 17:52

little_yolky 發表於 15-11-26 17:47
完全贊成!上星期已經俾我踢咗去外籍老師小班學phonic。上堂表現好好, NET話佢excellent pronunciation and ...
妳教佢,佢喊,個問題係個女度
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:Spectra666+發表於+15-11-26+16:54+

原帖由 little_yolky 於 15-11-26 發表
完全贊成!上星期已經俾我踢咗去外籍老師小班學phonic。上堂表現好好, NET話佢excellent pronunciation and ...
通常阿媽揾錢番嚟就係俾佢地嘥

little_yolky    發表於 15-11-27 08:50

引用:Quote:原帖由+bestwish+於+15-11-25+發表成

原帖由 IloveJJ 於 15-11-26 發表
我話你知,唔係個個都認為有需要取消TSA,我無!咁啱我就係投俾建制派!唔好以己度人,你想取消TSA,唔等於人 ...
支持

Spectra666 發表於 15-11-25 23:36
TSA 絕對不應取消,而操練問題錯不在TSA 制度,任何有責任的國家或地區之教育,必須定期進行全國性/全區性 ...
同意樓上的意見。

引用:Quote:germainehui+發表於+15-11-27+14:45+

原帖由 Spectra666 於 15-11-27 發表
這裡有一些極度不明事理的網友,在不同版面不同post內發表一些毫無理據有關反對TSA的言論,他們連問題的根 ...
香港地大把呢啲人,無謂理佢哋

呀 !如果全港小學都一津要考TSA唔知又咪現象呢????????
‹ 上一主題|下一主題