用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 立法會否決了陳偉業動議的取消小三TSA議案 ...
樓主: Queenielam88
go

立法會否決了陳偉業動議的取消小三TSA議案 [複製鏈接]

雙方都只見到自己認為係事實既野, 有乜好傾, 巴塞球迷只見到皇馬球員犯規, 皇馬球迷只見到巴塞球員越位, 其他都見唔到, 嘈黎都0徙gas
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

取消TSA議案不獲通過就是與民為敵?

正如我老板,佢話佢只管大事,但甚麽是大事、甚麽是小事,由佢定義。

甚麽是民,甚麽是敲,呢班人有定義權。呢班人就黎惡過49年嘅共黨。共黨鬥地主,地主都要有田有地才叫地主。

我一向認為,有道理的話,根本上不必說呢啲垃圾話。

simonwan  你搞錯,共產黨系解放后就鬥地主,其實解放前已經系蘇區鬥地主。讀下現代史啦,老友!   發表於 15-11-26 22:22
little_yolky  49年的共產黨仲係好完美,好烏托邦的,批鬥地主係大躍進失敗,文革時的事,已經20年後了。   發表於 15-11-26 14:14

星期日有份投建制派的父母唔好再怪禁多功課做,是你有份贊成

讚成TSA就等於贊成多功課?你懶唔懶哟!

王家爸爸    發表於 15-11-26 10:33

只要取消tsa,一班hea既老師就唔使怕會比人卒數,無王管。校內試份卷做靚盤數,又可以升職加薪,啲學生去到中學識唔識就人地既事,幾好呀

冇咗TSA,班hea既老師一樣會操學生。有咩hea得過咩都唔理俾功課學生做咁嘆。

香港教師爱死了教局。不是麽?學生跳樓死不叫十字車,是教局指引不足。教師只重操練,是教局的TSA。教師教得不好,是教局支援不足....

Spectra666 發表於 15-11-26 09:37
教育局愛理不理的原因正是要求取消TSA是一個極之不合理兼且無知的要求。
取消TSA,用返當年既升中淘汰試?其實TSA已經係一個相對好既制度。TSA本身無問題,TSA既問題,係部分校長Abuse左個TSA機制。係典型既黑狗偷食,白狗當災。

oho1  Bingo !   發表於 15-11-26 11:16

Deleted

之前學生不足而有殺校潮,教育界人士提侣小班教學,話小班有更多時間照顧孩子。現在,每班學生應少了點吧?對學生的照顧原來是派多點功課。

回覆:francis_chan 的帖子

其實取消tsa 真係算「少少問題」嗎?

回覆:王家爸爸 的帖子

請問家長齊心唔就範,唔跟校長刻意操tsa 劵可行嗎?

王家爸爸  所以當聽到話有學校勁操TSA時,我都感到奇怪。  發表於 15-11-26 13:11
王家爸爸  我仔小學時,學校無操TSA,只係有本HKAT要做(都係無嘜操)。  發表於 15-11-26 13:10

引用:Quote:Spectra666+發表於+15-11-25+23:36+T

原帖由 little_yolky 於 15-11-26 發表
為了自己利益而不是學生最大利益
其實果间学校不嬲都係狂谷型,因為要保住有見得人既派位成績表去繼續吸引人報讀,科科教深d谷行佢,学生學術水平当然比其他正常學習程度的高,根本唔係d學生特別叻,只是學校催谷出来

取消TSA呢個動議係今個星期先嚟表決, 咁會被否決應該係一早就預見得到了!

試問立法會有一班經常講一套做一套既議員, 邊有可能會過到? 如果唔係因為要拉票, 之前邊有咁多人出嚟"表態"? 如果呢個動議表決係上星期發生, 結果一定會好唔同.

如果針對學校要學生操練/多功課而將所有問題歸究TSA, 再要求取消, 絕對唔係一個合邏輯既行為.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 15-11-26 10:33
取消TSA,用返當年既升中淘汰試?其實TSA已經係一個相對好既制度。TSA本身無問題,TSA既問題,係部 ...

其實TSA可以唔使取消, 教育局只需下令禁止學校操練TSA, 取消TSA功課, 同埋取消TSA補課, 相信所有家長都會滿意。亦都唔介意去考TSA。
孩子就有救了 ! 就係禁簡單 !  

王家爸爸  同意,咁先係治本既方法。  發表於 15-11-26 12:58

引用:+本帖最後由+bestwish+於+15-11-26+12:54+

原帖由 bestwish 於 15-11-26 發表
行唔通嘅。要谷嘅學校,抹去TSA字眼,練習照比,功課照做,補課照上~

longlokma 發表於 15-11-26 13:07
行唔通嘅。要谷嘅學校,抹去TSA字眼,練習照比,功課照做,補課照上~

...
是的, 問題係你話操, 佢話佢無操, 只係補課而已。所以, 問題係在於學校本身。

longlokma 發表於 15-11-26 11:35
其實果间学校不嬲都係狂谷型,因為要保住有見得人既派位成績表去繼續吸引人報讀,科科教深d谷行佢,学生學 ...
原來催谷一下學生真的會叻D嗎? 好, 等我返去實驗吓, 催谷吓我果兩隻馬騮, 睇吓會唔會由豬油飯變咗做叻寶寶先。

little_yolky 發表於 15-11-26 13:20
原來催谷一下學生真的會叻D嗎? 好, 等我返去實驗吓, 催谷吓我果兩隻馬騮, 睇吓會唔會由豬油飯變咗做叻寶寶 ...

催谷只可以用係小學上, 一上到中學就會露饀。

little_yolky  我只係開玩笑而已,不要當真  發表於 15-11-26 13:47
little_yolky  我只係開玩笑而已,不要當真  發表於 15-11-26 13:46

回覆 ronniedad 的帖子

也反映邊d係親政府議員囉~
‹ 上一主題|下一主題