用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 12 男校 vs. 培僑
樓主: happymama2009
go

Net 12 男校 vs. 培僑

放番 net 12 男校 offer 出來吧, 好多人等緊.

回覆:Net 12 男校 vs. 培僑

多謝大家意見,其實自行唔中男校亦未有培僑offer,但培僑星期五晚出result,想諗定點部署大抽獎同叩門。

回覆:happymama2009 的帖子

努力!

happymama2009 發表於 15-11-26 11:47
多謝大家意見,其實自行唔中男校亦未有培僑offer,但培僑星期五晚出result,想諗定點部署大抽獎同叩門。

...
如果你唔係自行中, 又唔係住係12網, 就只有甲一可中12網男校, 機會有幾大呢?

當然, 每年都有好多人話自己係"甲一"中跨區名校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:如果係華仁就唔係太值得山長水遠去讀,聖約

原帖由 晴晴小B 於 15-11-26 發表
如果係華仁就唔係太值得山長水遠去讀,聖約瑟就幾遠都值啦
呢兩間都係區內一線,請問有幾大分別呢?

Tintin926  兩間唔只係區內一線咁簡單  發表於 15-11-26 14:27

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-11-26+發表如

原帖由 Jellyrabbit 於 15-11-26 發表
華仁無論係學術同運動,都完全唔係聖約瑟既級數。雖然係區內多人報既學校,但要山長水遠去讀又唔係咁值

引用:Quote:happymama2009+發表於+15-11-26+11:4

原帖由 hkpapa852 於 15-11-26 發表
如果你唔係自行中, 又唔係住係12網, 就只有甲一可中12網男校, 機會有幾大呢?

當然, 每年都有好多人話自己 ...
中甲部機會唔細

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-11-26+發表如

原帖由 Jellyrabbit 於 15-11-26 發表
個人覺得,分別係有既,不過,只係好和更好既分別,只大分別係St Joe係英小,最好又極小數既英津小 ~~~

引用:多謝大家意見,其實自行唔中男校亦未有培僑

原帖由 happymama2009 於 15-11-26 發表

...
你現在應該只係諗,好不好為培僑而放棄抽乙一 St Joe ? 萬一吾中,又冇培僑了,又冇其他back up的話, 都時那種徬徨心情,你承受得到嗎?叩門有把握?記著,出生率每年都增加,中頭獎機會越來越低

引用:Quote:原帖由+happymama2009+於+15-11-26+

原帖由 boyi 於 15-11-26 發表
你現在應該只係諗,好不好為培僑而放棄抽乙一 St Joe ? 萬一吾中,又冇培僑了,又冇其他back up的話, 都時 ...
Well said

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+Jellyrabbit+於+15-11-26+發

華仁無論係學術同運動,都完全唔係聖約瑟既級數。雖然係區內多人報既學校,但要山長水遠去讀又唔係咁值

...
Thx!

引用:Quote:原帖由+Jellyrabbit+於+15-11-26+發

原帖由 mcl203 於 15-11-26 發表
個人覺得,分別係有既,不過,只係好和更好既分別,只大分別係St Joe係英小,最好又極小數既英津小 ~~~

...
Thx!

晴晴小B 發表於 15-11-26 13:03

...
其實入到是旦一間都要劏雞還神開香檳慶祝
只是好好和非常好的分別,共通點就係校舍都係又舊又細

引用:多謝大家意見,其實自行唔中男校亦未有培僑

原帖由 happymama2009 於 15-11-26 發表

...
原來十劃都未有一點。你如果有PK offer, 冇得大抽獎,所以喺呢個moment, 應該唔會有你所講嘅vs

引用:Quote:原帖由+happymama2009+於+15-11-26+

原帖由 boyi 於 15-11-26 發表
你現在應該只係諗,好不好為培僑而放棄抽乙一 St Joe ? 萬一吾中,又冇培僑了,又冇其他back up的話, 都時 ...
樓主仲未有offer, 一切在幻想之中

oho1  X 2 !   發表於 15-11-26 15:58

...
我就係山長水遠去讀間唔係咁值嘅學校

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+15-11-26+發表華

原帖由 karen55407 於 15-11-26 發表
我就係山長水遠去讀間唔係咁值嘅學校
我仔舊年有幸得到灣仔聖約瑟同佢九龍塘細佬兩間既插班offer,最後我選左要山長水遠去九龍塘返學,我覺得好值,物超所值。

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+15-11-26+發表

我仔舊年有幸得到灣仔聖約瑟同佢九龍塘細佬兩間既插班offer,最後我選左要山長水遠去九龍塘返學,我覺得好 ...
咁點解唔去灣仔,係咪仲更加山長水遠呀?

回覆:karen55407 的帖子

細佬有無敵既hardware同software,幾遠都值