用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 請問培基有無校車到馬鞍山及大約幾點及位置 ..謝謝 ...
go

請問培基有無校車到馬鞍山及大約幾點及位置 ..謝謝 [複製鏈接]

如闐
   3    0    0    0

回覆 thomas982226 的帖子

馬鞍山都有好多站,實際地點?

引用:如闐

原帖由 thomas982226 於 15-11-25 發表
如闐
校網有資料,有時間去睇睇,不過每年可能有少許改勸但可作參考。

回覆:Minime_mami 的帖子

我住耀安村

都想請教下兩位媽媽..因為見好小用家係培基比意見。小女有幸自行中左,我好開心因為一直我都喜愛培基,而參觀學校時亦覺得學生有禮謙遜。因此好高慶小女能成為當中一份子。但請問兩位小朋友有無出去私補或是否全職教小朋友呢?

馬鞍山區線今年頭站6:50,尾站7:10。我囡小一,功課和温習都是我本人跟的,若果上課留心的話,回家後自己可以完成功課不需旁教,家長只作檢查就可以了。

回覆:Minime_mami 的帖子

咁就好啦, 我好驚太多功課要陪做陪温個d 呀…我依家都練緊呀女自己做功課…多謝你解答

引用:都想請教下兩位媽媽..因為見好小用家係培基

原帖由 thomas982226 於 15-11-26 發表
都想請教下兩位媽媽..因為見好小用家係培基比意見。小女有幸自行中左,我好開心因為一直我都喜愛培基,而參 ...
培基係一間學術水平高但唔算谷嘅學校,初小活動教學,功課不算多,由其抄寫家課不多,默書亦不太多,少背默,而且不會明顯地排名,故壓力不大,不過學校極著重英/普,由其學科中有三科用英文教,要求會較高,英文教快半年,家長必須適量支援小朋友,補習與否要睇家長有冇時間教及孩子能力。

Minime_mami 發表於 15-11-27 00:03

馬鞍山區線今年頭站6:50,尾站7:10。我囡小一,功課和温習都是我本人跟的,若果 ...
我小朋友都可能自動波做好晒D 家課同默書溫習.
考試/測驗就要幫幫佢~

洋蔥頭媽咪 發表於 15-12-2 08:42
培基係一間學術水平高但唔算谷嘅學校,初小活動教學,功課不算多,由其抄寫家課不多,默書亦不太多,少背默 ...
同意~

thomas982226 發表於 15-11-27 22:37
咁就好啦, 我好驚太多功課要陪做陪温個d 呀…我依家都練緊呀女自己做功課…多謝你解答

...
我小朋友都可能自動波做好晒D 家課同默書溫習.
考試/測驗就要幫幫佢~

BTW, 我個人覺得, MAONSHAN如果跟校車, 其實有D 早.

如果你可以自己送佢返學... 響耀安村有架VAN (亦有白色居民小巴) 801號.
直達學校門口~

7:00上車, 7:20左右會返到學校.

7:15果班, 就有可能遲到~ 因為交通開始忙~

我小朋友同幾個同學都係搭呢架車返學~

引用:Quote:thomas982226+發表於+15-11-27+22:37

ailimama 發表於 16-7-5 14:57
請問801去到錦鞍苑的站還有位嗎?還是一定要到耀安總站上車呢?謝謝

801 其實有2隻~一架係白色既, 佢地叫居民巴士,
一架係綠VAN~

路線有9成相似~

點講呢...

0655, 會有一班綠VAN (差唔多同一時間又係0700左右, 亦有一班居民巴士) 會由耀安開出, 再轉入頌安, 跟住就會轉去運動場 (西沙路), 運動場果至青年學校果條路, 響行人隧道口會有一個站... 實際邊個位我唔SURE, 你最好去睇睇~

(有時滿人0708~0710左右會開~) 會再有一班綠VAN由耀安開出, 但佢就唔一定會入頌安, 亦唔一定會經運動場 (西沙路), 但有時又經架WO...

所以我SUGGEST你0705 就企定定響運動場 (西沙路) 到等呢2班車~ 如果MISS 左, 我就真係唔SURE, 因為我一定係搭呢2班車既其中一班~

當然最穩陣就係行去耀安大巴士總站啦~

另外我修正~
0700, 0705, 0715 既車 (響耀安上) 都可以準時返到學~
0730果班, 8成都遲到~

你好最搵一個星期自己去試呢D車站~ 因為中途站, 會比較難估...你知小巴D野架啦~

ailimama 發表於 16-7-5 14:57
請問801去到錦鞍苑的站還有位嗎?還是一定要到耀安總站上車呢?謝謝
BTW, 從耀安開出~
0700 左右果班綠VAN , 個司機伯伯, 成日都似中眼訓咁, 可能老喇~  所以我有得揀都唔搭佢班車~
0700 左右果班白色呢, 個司機4眼叔叔, 好好人, 又揸得小心~ 我通常都搭佢~

0715 左右綠VAN (有時滿人0708~0710左右會開~) 司機叫光叔, 都係OKAY~ 不過都開得快快地~ 但都好好人~

引用:Quote:ailimama+發表於+16-7-5+14:57+請問8

回覆 Ronnym 的帖子

唔該晒Ronny.....
‹ 上一主題|下一主題