用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣聖若瑟英文小學vs優才
go

九龍灣聖若瑟英文小學vs優才 [複製鏈接]

背景:細孖(仔),中文程度高,已可以睇小學程度小說,已自己作文寫文章(簡單10幾句),英文ok,普通話ok,對語言有興趣及鍾意學,平日會睇大量書本,會自動自覺學習,每事問,缺點:除咗睇書時,冇時停,郁身郁勢,唔怕醜,熱情得滯,運動細胞麻麻(已學跆拳道,游水改善)

聖若瑟有offer,優才已3rd in,如果優才都有conditional offer,邊間較適合?

再交待其他考慮:大孖(女)已有私小女校offer,性格同能力好唔同,唔逼得,越逼越唔做,但發現佢暗地裡睇書溫習,中,英,普通話程度一般(因唔肯額外學,所以冇上堂)數學反而不錯,理解力高,運動,音樂同畫畫有天份(不同老師都反映)

作為孖B家長,當然想兩人同學校方便照顧,但又怕兩人各走極端,到時有比較影響孖B心理。如果優才有conditional offer,而我決定比細孖讀,大孖得waiting,到時會試補資料寫信求位或試插班。但如細孖選聖若瑟,擔心多咀咁曳會唔會日日比老師罰???

唔好意思,比較長,因太多考慮!

4    0    0    0

回覆:NaughtyLuiLui 的帖子

優才好少校車線,大細孖讀唔同學校,接送可以安排到嗎?

引用:優才好少校車線,大細孖讀唔同學校,接送可

原帖由 kittypmlau 於 15-11-25 發表
優才好少校車線,大細孖讀唔同學校,接送可以安排到嗎?
接送返學放學問題不大,大孖有聖母offer,有校車直到屋企樓下,15-20分鐘;
如細孖選九龍灣St.Joe,學校都有校車同保母車,一樣15-20分鐘內;兩間返學放學時間相約,咁就可以一個人手負責接送。  如選優才,未知有冇校車,如冇,要坐小巴轉港鐵再步行,約30分鐘,不過就要兩個人手分開接送大細孖

我會揀st joe, 本身對優才既教學概念有保留

回覆:九龍灣聖若瑟英文小學vs優才

我會揀st joe, 本身對優才既教學概念有保留x2

引用:我會揀st+joe,+本身對優才既教學概念有保留

原帖由 jkhn1234 於 15-11-26 發表
我會揀st joe, 本身對優才既教學概念有保留x2
X3

唔知st. joe暑假有没有適應班比準P1學生?有D擔心一開學就好深細孖適應唔到

st joe係男校但你話對孖係女?

引用:一定係優才啦!+起碼入到既話,+D父母都堅,+

原帖由 goyoki_connie 於 15-11-26 發表
一定係優才啦! 起碼入到既話, D父母都堅, 仔女一定唔會差, 我依家手上5個offer, 如果優才一收, 即刻放番5個 ...
D父母點堅呀?

唔好意思,睇漏左你話龍鳳,咁就更易揀

引用:st+joe係男校但你話對孖係女? +

原帖由 elysion 於 15-11-26 發表
龍鳳孖如圖

回覆:goyoki_connie 的帖子

我都想知優才父母堅在那?可分享?
似乎小朋友都堅,有5個龍校offer放,👍.

引用:背景:細孖(仔),中文程度高,已可以睇小學程

原帖由 NaughtyLuiLui 於 15-11-25 發表
背景:細孖(仔),中文程度高,已可以睇小學程度小說,已自己作文寫文章(簡單10幾句),英文ok,普通話ok,對語言有 ...
st Joe 出名嚴,小一小息都唔比玩,似乎唔岩細孖性格

我會揀st joe, 本身對優才既教學概念有保留 x4

原帖由 hahais 於 15-11-26 發表
森林法則,汰弱留強

原帖由 hahais 於 15-11-26 發表
點解有保留?too harsh? Too stress on gifted kids or what?

AgapePa 發表於 15-11-26 19:30
st Joe 出名嚴,小一小息都唔比玩,似乎唔岩細孖性格
Really?? How do you know?

引用:st+joe係男校但你話對孖係女? +

原帖由 elysion 於 15-11-26 發表
一男一女

‹ 上一主題|下一主題