用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣聖若瑟英文小學vs優才
樓主: NaughtyLuiLui
go

九龍灣聖若瑟英文小學vs優才 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+NaughtyLuiLui+於+15-11-25+

原帖由 AgapePa 於 15-11-26 發表
st Joe 出名嚴,小一小息都唔比玩,似乎唔岩細孖性格
我就係怕st. joe太嚴,但朋友們話細孖性格受教,比人話肯聽,但只係佢自己能放不能收,自我控制弱D,加上我奉行玩要盡情,令佢放起上黎太盡.......所以朋友建議要比嚴D嘅學校去㩒吓佢,好似佢而家喺讀緊嘅幼稚園裡,都係比較嚴,老師同埋其他家長都話佢乖,但一放咗學落校車,就似馬騮瞓醒咁活躍到暈!感覺佢好似抑壓咗好耐,一次過爆晒出黎!擔心佢6年都要壓抑住,好似好辛苦!
而如果去優才,又怕自由度高,佢更不能學會收放............唔知會唔會係我過慮呢?

hahais 發表於 15-11-26 19:58
我會揀st joe, 本身對優才既教學概念有保留 x4
x 5 ......

回覆:KittyMelody1 的帖子

點解有保留?

AgapePa 發表於 15-11-26 19:30
st Joe 出名嚴,小一小息都唔比玩,似乎唔岩細孖性格
我阿仔小一都係St. Jo,又唔覺話小息唔俾玩喔

goyoki_connie 發表於 15-11-26 18:18

一定係優才啦! 起碼入到既話, D父母都堅, 仔女一定唔會差, 我依家手上5個offer, 如果優才一收, 即刻放番5個位出嚟, 全部直資一條龍, 做福人群.
做福人群?

咁點解你唔放左四個位出泥先, hold 住第二心儀果間再等優才?

bbb330    發表於 15-11-27 09:46

等埋12號優才出咗conditional offer先再諗啦. 而家仲有600人爭104個位.

fireenginebb 發表於 15-11-27 09:21
我阿仔小一都係St. Jo,又唔覺話小息唔俾玩喔
我朋友讀St. Jo, 話小一唔俾落操場, 小息只係留係課室睇書

goyoki_connie 發表於 15-11-27 09:31
回覆 tracy.crazy0827 的帖子

因為要D家長寫book report同埋上堂, 所以有保留.  連少少都唔肯為仔女付出,  ...

勁!

"神"校即係"神"校,家長都"堅"啲!

不過,根據你的講法,只安排考Co-ed、DGS、DBS、SPB、YW、TSL、RC、Logos、WKF、Fukien、SFA ... ... ...(不用交功課及上堂的直私)及只報官津小學的家長,味個個都係"一係本身冇能力"、" 一係就懶"、"個個只係想食free lunch"。

怪之得優才校長咁大聲講優才係將軍澳MIT啦!

香港好彩有"優才"及你咋,唔係就慘啦。

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
不過我投St. Joseph's Anglo-Chinese Primary School一票!

goyoki_connie 發表於 15-11-27 10:12
我d下屬就係同妳D諗法一樣, 只係想痴住D大名牌, 大個之後就招搖撞騙, 一落手做野就唔掂, 見哂底.  d 所謂神 ...

咁「香港蘇文大學」一定能滿足你要求。
創造歷史靠你啦!

回覆 goyoki_connie 的帖子

你太偏激啦, 對自己同你小朋友都唔係好事~~

我投優才

其實學校係點問用家比較穩陣, 樓主識人讀緊兩間學校嗎? 上網問只怕有人別有用心想赫怕某些家長放棄某間學校!

dabbycheung    發表於 15-11-27 10:54
iamderek  一語中的  發表於 15-11-27 10:52

goyoki_connie 發表於 15-11-27 10:12
我d下屬就係同妳D諗法一樣, 只係想痴住D大名牌, 大個之後就招搖撞騙, 一落手做野就唔掂, 見哂底.  d 所謂神 ...

You don't care the name of Logos & Fukien, why did you keep the offers in hand?

KittyMelody1 發表於 15-11-27 01:18

AGREE

AgapePa 發表於 15-11-27 09:56
我朋友讀St. Jo, 話小一唔俾落操場, 小息只係留係課室睇書

你講得啱, 係架, 的確有小息有唔比落操場, 只可以留係課室睇書架.

ST Joe又無優才有2個校舍, 當小朋友由幼稚園上到小學, 未放過小息, 未曾同過咁多大哥哥一齊玩過, 學校安排操場第一個小息仲要有班主任看顧住, 小一生只可以望住哥哥玩, 無得玩, 到第二個小息就留係課室睇書, 佢地好慘咁架, 但到咗全日上課, 適應期過去, 3個小息佢地就自由啦, 佢地可以周圍去, 跑步, 打籃球, 兵乓球, 圖書館, 聖堂聽聖經故事, 日日唔同挑戰項目, 我見我仔好忙喎

回覆:NaughtyLuiLui 的帖子

St. Joe 有暑期英文班,8月中開學

引用:St.+Joe+有暑期英文班,8月中開學 +

原帖由 haydentsang 於 15-11-27 發表
St. Joe 有暑期英文班,8月中開學
thanks!!

‹ 上一主題|下一主題