用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 剛家長日, 老師懷疑仔係資優生, 邊間做評估好 ...
go

剛家長日, 老師懷疑仔係資優生, 邊間做評估好 [複製鏈接]

剛家長日, 老師懷疑仔係資優生, 叫我地同佢做評估, 請問邊間做評估好, 佢出年1月9歲, 依傢讀3年級, 佢數理羅輯非常好....., 喜愛閱讀...

bennyeva  資優教育學院、中大、小童群益會  發表於 15-11-25 15:38
   2    0    0    0

JHsbb 發表於 15-11-25 13:31
剛家長日, 老師懷疑仔係資優生, 叫我地同佢做評估, 請問邊間做評估好, 佢出年1月9歲, 依傢讀3年級, 佢數理 ...
謝謝你

引用:剛家長日,+老師懷疑仔係資優生,+叫我地同佢

原帖由 JHsbb 於 15-11-25 發表
剛家長日, 老師懷疑仔係資優生, 叫我地同佢做評估, 請問邊間做評估好, 佢出年1月9歲, 依傢讀3年級, 佢數理 ...
Edu psy朋友說協康收費服務好。

Psychological services at Heep Hong
Details and application
http://slp.heephong.org/cht/files/staticpage/278/Psy%20Form%202016.pdf

引用:Quote:原帖由+JHsbb+於+15-11-25+發表剛家

原帖由 conniewktang 於 16-02-13 發表
Edu psy朋友說協康收費服務好。

Psychological services at Heep Hong
朋友說協康收費服務排得快,而且政府承認。

conniewktang 發表於 16-2-14 10:03
朋友說協康收費服務排得快,而且政府承認。

協康好耐架, 早兩年我打去問, 要排年幾兩年. 佢地叫我自己出去睇私家

引用:Quote:conniewktang+發表於+16-2-14+10:03+

原帖由 kat0318 於 16-02-17 發表
協康好耐架, 早兩年我打去問, 要排年幾兩年. 佢地叫我自己出去睇私家

...
我剛二月fax去排,排4800的收費服務只需1.5至2個月,我還只定centre及週六下午添。一日已收到confirmed call.

引用:Quote:原帖由+kat0318+於+16-02-17+發表協

原帖由 conniewktang 於 16-02-17 發表
我剛二月fax去排,排4800的收費服務只需1.5至2個月,我還只定centre及週六下午添。一日已收到confirmed cal ...
指定某些協康centres

引用:Quote:原帖由+conniewktang+於+16-02-17+發

原帖由 conniewktang 於 16-02-17 發表
指定某些協康centres
協康收費服務超快,正如我個Edu Psy朋友所講。若不指定某些協康centre做IQ test更快!

conniewktang 發表於 16-2-17 12:37
我剛二月fax去排,排4800的收費服務只需1.5至2個月,我還只定centre及週六下午添。一日已收到confirmed cal ...

你咁好彩

早兩三個月, 我朋友都要帶阿仔去檢查, 問協康, 佢地都話好耐, 叫佢去外邊做.

你話"排4800 收費", 係咪有些唔洗咁貴? 咁那些就排耐些?

conniewktang 發表於 16-2-17 12:39
協康收費服務超快,正如我個Edu Psy朋友所講。若不指定某些協康centre做IQ test更快!

...

或者算喇. 我同朋友同幫阿仔做左. 係外邊做.
我係中大做, $5000, 差協康$200. 算喇.

引用:Quote:conniewktang+發表於+16-2-17+12:37+

原帖由 kat0318 於 16-02-19 發表
你咁好彩

早兩三個月, 我朋友都要帶阿仔去檢查, 問協康, 佢地都話好耐, 叫佢去外邊做.
應該有不用$的,協康是政府機構。

引用:Quote:conniewktang+發表於+16-2-17+12:39+

原帖由 kat0318 於 16-02-19 發表
或者算喇. 我同朋友同幫阿仔做左. 係外邊做.
我係中大做, $5000, 差協康$200. 算喇.
請問CU要排幾耐?

引用:Quote:原帖由+kat0318+於+16-02-19+發表或

原帖由 conniewktang 於 16-02-19 發表
請問CU要排幾耐?
我排平日,夾到佢放假做,都成個月。
如周六,佢都話耐,我聽到咁無問即係幾多個月

唔該晒咁多位家長意見, 我都仲未得閒上網睇資料......等我搵日學校自己假期去排期應該快D

請問測資優會唔會連同其他問題都可以測出來呢? 例如專注力問題?

回覆:剛家長日, 老師懷疑仔係資優生, 邊間做評估好

請問有沒有中大資優測試資料及網頁?

我3月時已找資傻優教育學院, 問了我半小時仔D野, 然後搵老師填份表, 上星期打比我話睇過老師評語,EP話做評估都無乜問題, 等佢地打電話搵埋老師, 就幫我排期, 快就5月做, 遲的話6月都可以做了......
佢地都好嚴謹, 要睇埋老師評語及問埋老師先決定比唔比做評估的.

醒目開學勳章

引用:我3月時已找資傻優教育學院,+問了我半小時

原帖由 JHsbb 於 16-04-27 發表
我3月時已找資傻優教育學院, 問了我半小時仔D野, 然後搵老師填份表, 上星期打比我話睇過老師評語,EP話做評 ...
咁資優教育學院評估會收幾錢的?

回覆 JHsbb 的帖子

錦都幾好, 唔係比錢就評, 會睇下有冇需要先評, 我都係煩緊做唔做評估好,邊間做好. 等我都打去問下阿仔情況先.
可唔可以話我知學院會問D乜野問題?問老師乜野問題?
謝謝.

回覆 piglet0529 的帖子

韋氏兒童智力量表――第四版(香港版)(以廣東話進行)$4,200

‹ 上一主題|下一主題