用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 國泰航空 - 飛躍理想計劃
樓主: mielmiel
go

國泰航空 - 飛躍理想計劃

http://www.sundaykiss.com/%E6%9C ... %E8%A1%8C%E5%A4%A2/

讀理科會好啲

回覆:國泰航空 - 飛躍理想計劃

Up

真係唔係咁易!識有個女仔,勁鍾意飛機,Imperial College飛機工程畢業,國泰請咗佢做cadet,,送埋去澳洲training,但train train 吓(兩三個月左右)就解釋都唔解釋便out咗佢同另一位trainee,而家唯有再考入國泰做MT,叫做都同飛機有關喎😓

上面既JM唔好意思因我唔係成日上EK。
我女係學校見到接受申請單張 (S3-S6), 跟住自己做一個proposal send 比 CX, 由千多人經CX 評審后選出共300位學生, 入選後有電郵通知, 3-6月既星期六/日 國泰城FULL DAY (不過只上5-6日), 之後分組每組都有現任機司+CREW工作人員 GUIDE 住佢地合作做一個活動, 之後有個畢業禮架。再選100位學生8月免費去澳洲。我女好想去澳洲, 所以自已APPLY, 入左先同我講, 我大約知咁多!!!!
我女話約有3分1人讀完書入國泰做。

小木偶媽咪 發表於 16-1-27 22:42
可否分享多d內容?謝謝

Happyhappylive 發表於 16-2-25 17:59
可否分享下

Thx

引用:我以前過:)+勁好玩,以前有得參觀好多航空

引用:囡囡參加左。

回覆:香香 的帖子

首先要物理好及數學好。其次是能做下列東西,
1. 左手劃圓,右手劃方,然後解答心算問題,一分鍾後相反左右手,做完再左右腳去做。
2.解答如何能令飛机轉弯。是原理,不是動作。
3.是否曾坐—次小型飛機及了解降落程序。

引用:首先要物理好及數學好。其次是能做下列東西

原帖由 Mikeyuen 於 16-05-12 發表
首先要物理好及數學好。其次是能做下列東西,
1. 左手劃圓,右手劃方,然後解答心算問題,一分鍾後相反左右 ...
高度机密

回覆:香香 的帖子

机密

回覆:Mikeyuen 的帖子

還有是能準確用英文去講及聽

PANCO 發表於 16-4-11 22:04
上面既JM唔好意思因我唔係成日上EK。
我女係學校見到接受申請單張 (S3-S6), 跟住自己做一個proposal send  ...
你女女幾大?

引用:Quote:原帖由+PANCO+於+16-01-27+發表囡囡

原帖由 香香 於 16-05-09 發表
難入?要成績好叻?
應該要,我外甥幾年前入選兼去埋Adelaide, 佢本身係地區一線中學頭五名,都花左好多時間去預備及爭取入呢個program

Cadet Pilot:
Physics必須好
仲有英文
其他讀咩應該唔大關係,見有cadet係修physics, econ...好diverse, ,反而對飛行的熱誠好重要,熱誠呢樣嘢唔係用口講...