用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Co_Co
go

ICHK

回覆 紅紅 的帖子

十分詳細、謝謝告知!

引用:1.+地方喺沙頭角,只是因為投到哪地段就在

原帖由 紅紅 於 16-06-24 發表
1. 地方喺沙頭角,只是因為投到哪地段就在哪建校,並不是想迎合國內學生。

2. 校風十分好,小朋友大部分( ...
好觀察入微,而且講解得好詳細,謝謝!
補充,下學年的新校長是現任副校長接任。

回覆 littlemrs 的帖子

Thanks for the information!

my_lau_wong 發表於 16-6-22 18:28
佢當初4年級轉時康樂園即刻有位?
咁你小朋友用半年時間適應係指英語溝通?還是新校同學各樣適應?

...

我仔仔用了半個學期適應主要適應老師同學全用英文,學校安排了特別老師上課坐在他身邊協助,這個安排有助仔仔適應,當然要另外加多小小錢,但我覺得有幫助的。一個學期後,老師再評估,己經表示仔仔可以完全適應課堂,無需特別老師協助了。
另一個要適應的是要認識新的朋友,老師特別排了兩位同學與仔仔做朋友,協助仔仔,幫他適應,這安排很細心。小朋友很快就能識到新朋友的,問題不大。

ICHK小學,我見大部份都是外國小朋友就讀,香港小朋友相對少,大陸小朋友更加少之有少。最少在我仔讀的那級情況是這樣。

回覆 crystal_lei 的帖子

謝謝你的分享

引用:+本帖最後由+crystal_lei+於+16-6-29+23:51

原帖由 crystal_lei 於 16-06-29 發表

ICHK小學,我見大部份都是外國小朋友就讀,香港小朋友相 ...
Hi Crystal,
I hv browsed the website and prospectus and hard to find the school fee, can you share how much you need to pay annually. Thanks.

引用:Quote:原帖由+crystal_lei+於+16-06-29+發

原帖由 rayonabb 於 16-07-07 發表
Hi Crystal,
I hv browsed the website and prospectus and hard to find the school fee, can you share  ...
https://www.ichkhly.edu.hk/site/prospective-parents/fees/

....

回覆:momo_cheung 的帖子

3年

xxamiamixx 發表於 15-12-6 11:56
Cos my sis wanted to study uni in UK which she is currently doing & IB is more world recognised in t ...
May I know why unpleasant in ICS?

請問ICHK中學校風如何?

crystal_lei 發表於 16-6-21 21:25
我仔仔四年級由津貼學校轉去康樂園的小學,他用了半個學期適應,他所有的功課都在學校完成,最初我擔心他太 ...

想請問你會選擇讀ICHK嗎?我二個女讀緊佢其中一間小學,唔知試唔試轉其他中學好,因為對ICHK真係唔熟悉,ICHK起左幾多年?多功課嗎?