用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一條龍/直屬,是否重要?
樓主: lovebb2
go

一條龍/直屬,是否重要? [複製鏈接]

回覆:一條龍/直屬,是否重要?

小兒小,中學屬龍校,如果成績band1中學必收,band2的就要抽(大約收一半),band3就唔洗諗。

成績保住band1就定好多,因為爭小小band2頭都未必有機會入,但band2尾又可能好彩入到(因為要抽),競爭同壓力都不小。

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:小兒小,中學屬龍校,如果成績band1中學必

原帖由 kerobobo 於 15-12-05 發表
小兒小,中學屬龍校,如果成績band1中學必收,band2的就要抽(大約收一半),band3就唔洗諗。

...
呢種係直屬,唔係龍!

恐龍家

引用:Quote:原帖由+kerobobo+於+15-12-05+發表小

原帖由 小曳人 於 15-12-05 發表
呢種係直屬,唔係龍!

lightingchung 發表於 15-11-25 14:05
龍只要達到該校升中要求,就可升中。至於直屬都跟其他無屬學校一樣跟其他要自行及抽獎。因直屬中學會預留學位,我諗小4至小6爭名次嘅壓力應該十分大 ...
另外,要留意,很多龍校不參加呈分試。
有直屬中學的小學參加呈分試,但部分小學可能不會將學生banding資料告訴家長,增加學生跳槽難度。

kerobobo 發表於 15-12-5 11:31
小兒小,中學屬龍校,如果成績band1中學必收,band2的就要抽(大約收一半),band3就唔洗諗。  ...
By definition, 龍校的中學必須100%取錄小學的學生,不論學生banding。

如果SFA vs SPB, 大家會點揀?

如果唔係band 1a 中學就唔讀,係都要揀間冇backup 既學校去谷。家長肯定呢6年小學小朋友一定會聽聽話話比你任谷嗎?考呈分試一定唔會失手嗎?仲未計小朋友係體藝音樂有幾多天分!何解有間有呈分、進可攻退可守既學校唔要,一定要選擇勁谷去搏更勁呢? 比小朋友有機會透下氣,享受下童年就等如輸在起跑線?

離題小小咁講,就算取消左TSA、學校功課量減少,只會造就坊間開辦一堆雞精班、再上一層樓班比呢類目標更上一層樓既家長。

回覆:Lindytiger 的帖子

superying 發表於 15-11-26 08:26
就算一條龍,也應找合乎自己教育理念的學校,唔好因為一條龍就夾硬去讀。例如培正由幼稚園上小學,到中學(band 1)也收八成左右,是很多家長的perfect match,但原來你覺得英文中學先好,咁就錯配了。...

曾經有培正小學的家長在EK說過,其實每年培小的畢業生不少會升至B1A英中,e.g. SPxC, Qx, Lx, DxS, MxS ...

對我呢個過來人來說,龍/直屬是首選,絕對進可攻退可守,我仔女入讀B1A的中學,呢個選擇的確好好好有幫助。
‹ 上一主題|下一主題