用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行1,2的疑問,有冇人解答我
go

自行1,2的疑問,有冇人解答我

例如:小明自行1,2都收,咁當然派位結果係自行1,咁自行2咁咪多左個位出嚟,咁這些位咪用嚟比人叩門?放去大抽獎?定還是点?

王家爸爸  備取生補上  發表於 15-11-25 13:38

學校卑教育局的名單可以有幾個waiting list.

maggie789  收到thx  發表於 15-11-26 11:25

如果真係冇位剩, 會拎去大抽獎
(有錯請其他家長指正)

引用:例如:小明自行1,2都收,咁當然派位結果係自

原帖由 maggie789 於 15-11-25 發表
例如:小明自行1,2都收,咁當然派位結果係自行1,咁自行2咁咪多左個位出嚟,咁這些位咪用嚟比人叩門?放去大抽獎 ...
揀左正選,都要預後備隨時可以出場

回覆 maggie789 的帖子

以我所知, 學校唔會只揀40個, 係會排一定既次序人數, e.g. 學校會排50-60個次序, 唔會咁岩, 個個都第一志願就收左, 所以基本上係唔會有剩, 放心

maggie789  明白了,thx  發表於 15-11-26 11:26

自行生面試後有名次,咪一直填補落去。有D學校無人選的,咪全部公開囉

另外我想問,到搞珠既時間,係咪仍然好似小一派位機制一樣,除咗按個人隨機編號外,仲會橫掃一次各人既排位?  例如學生屬B2,隨機排20,我排A校(A校有10個位)第一志願有空位; 而前我19名既學生因為都各排B-D校為第一志願,A校排2志願,咁我會唔會仍然派入A校?  
有無高人可以指教一下?

引用:另外我想問,到搞珠既時間,係咪仍然好似小一

原帖由 PinguLinusLee 於 15-11-25 發表
另外我想問,到搞珠既時間,係咪仍然好似小一派位機制一樣,除咗按個人隨機編號外,仲會橫掃一次各人既排位?   ...
同band嘅派完第一志願至到第二志願,所以你嘅case你會派先過果19位入A校

PinguLinusLee  thank you.  發表於 15-11-26 16:18

醒目開學勳章

引用:另外我想問,到搞珠既時間,係咪仍然好似小一

原帖由 PinguLinusLee 於 15-11-25 發表
另外我想問,到搞珠既時間,係咪仍然好似小一派位機制一樣,除咗按個人隨機編號外,仲會橫掃一次各人既排位?   ...
你可以參考教育局嘅短片,講解得好清楚:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/DVD_SSPA1416_2C_C.wmv

PinguLinusLee  thank you  發表於 15-11-26 16:18

引用:回覆+maggie789+的帖子 以我所知,+學校唔

原帖由 妹妹頭 於 15-11-25 發表
回覆 maggie789 的帖子

以我所知, 學校唔會只揀40個, 係會排一定既次序人數, e.g. 學校會排50-60個次序,  ...
聽講過多年前東區張記自行收生張LIST用哂,應該好多人將佢放自行2做保險,貪佢以前唔使面試,但結果成班尖子比自行一中學收哂或走哂去直資。我估現在佢張LIST會好長好長了。